Week: 35 van 25 tot en met 31 augustus 2013


Nieuws van Internet:
 • 45 DAF Brandweerwagens voor Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
 • Regionale aanpak criminaliteit
 • Brandweer en Veiligheidsregio Drenthe gaan samen verder
 • Geweergranaten gevonden in huis in Den Helder
 • Zandvoort verkoopt gloednieuwe brandweerkazerne
 • Kamervragen over annrijtijden
 • Tata Steel nodigt bewoners uit
 • Postcommandant Beverwijkse brandweer weg om aaanbestedingswet


 • Onderwerp: 45 DAF Brandweerwagens voor Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 27 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Tijdens de feestelijke bijeenkomst bij DAF Trucks N.V. op 20 augustus overhandigde Coen van Gemert, algemeen directeur van Gemco Mobile Systems in Son, de sleutels van de eerste twee tankautospuiten aan Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De voertuigen worden verdeeld en ingezet in deze veiligheidsregio.
  De vloot wordt uitgevoerd in drie types: 10 x combinatie van een tankautospuit en hulpverleningsvoertuig (HV), met een wielbasis van 4300mm en extra uitgerust met een lier en generator, de bepakking is LFR voorschrift HV en VRR standaard; 11 x in slagkrachtuitvoering (SK) met een wielbasis van 4000mm bepakking LFR voorschrift en 24 voertuigen in de standaarduitvoering (ST) met een wielbasis van 4000mm, waarvan de bepakking conform VRR standaard is.
  Het hydraulisch gereedschap voor alle voertuigen wordt geleverd door de Holmatro groep in Raamsdonkveer. De voertuigen worden opgebouwd op de DAF LF55 met 280 pk Euro-5 motor en uitgevoerd met een volautomatische Allison versnellingsbak, dagcabine met elektrisch verstelbare en verwarmde spiegels, elektrische ramen, combilampen in de bumper, bestuurdersairbag, luchtgeveerde bestuurdersstoel, gordelspanners en 1 of 2 PTO's.
  De manschappencabine, uitgevoerd met airco, is geïntegreerd in de achteropbouw en geproduceerd en uitgevoerd door Plastisol in Wanroij. Alle zitplaatsen zijn voorzien van gordelspanners. Tevens zijn de cabines voorzien van 'busdeuren' met pneumatische opstapklep. De achteropbouw is uitgevoerd met zeven rolluiken, 2000 liter watertank, 200 liter schuimvormend middel, 4 opstapkleppen voor de achteropbouw en rondom LED-verlichting. Op het dak is een arboladderrek geplaatst.
  De regio omvat het gebied Krimpen aan den IJssel, de Zuid-Hollandse eilanden tot en met Hoek van Holland. De heer John van Delzen, hoofd materieel en logistiek, bedenker van het concept en belast met de begeleiding en coördinatie met Gemco is zeer tevreden met de samenwerking. "Er is een puur Nederlands product gerealiseerd, dat door Roteb in Rotterdam wordt onderhouden en waarbij wij zelfs nog de beschikking hebben over reserve voertuigen". Binnen de regio zijn ruim 1360 personen werkzaam, waarvan 360 repressief beroepspersoneel en 1000 vrijwilligers. De nieuwe voertuigen worden over de diverse brandweerkazernes verdeeld. Het concept gaat uit van totale ontzorging inclusief bepakking en betreft het nominaal houden voor de duur van 15 jaar.
  Het hoofdkantoor van de regio is gevestigd aan de Wilhelminakade in Rotterdam.
  De huidige vloot omvat 55 tankautospuiten, 11 slagkracht wagens, 10 hulpverlening- voertuigen en 5 snelle interventievoertuigen.

  Onderwerp: Regionale aanpak criminaliteit
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 28 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ALMERE - Het Veiligheidshuis Almere krijgt een regionaal karakter en gaat daarmee ook het Veiligheidshuis Flevoland heten. Het Veiligheidshuis Almere is een samenwerkingsverband dat gericht is op het terugdringen van overlast en criminaliteit.
  Per 1 januari 2014 gaan Almere, Lelystad, Zeewolde, Dronten, Noordoostpolder en Urk deelnemen in het Veiligheidshuis Flevoland, dat in Almere gevestigd blijft. In het Veiligheidshuis werkt de zogenaamde vijfhoek samen. Dit zijn vertegenwoordigers van gemeente, politie, openbaar ministerie, zorg en onderwijs. Door krachten te bundelen kan een totaalaanpak worden ontwikkeld.
  Het Veiligheidshuis is een persoonsgerichte aanpak voor vooral veelplegers, daders van huiselijk geweld en probleemjongeren. Met een goede begeleiding wordt getracht om cliënten weer een plek in de samenleving te geven. Dit moet leiden tot minder terugval in crimineel gedrag van risicojongeren en veelplegers. In het Veiligheidshuis wordt gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de cliënt. Afhankelijk van de persoon kan het bijvoorbeeld gaan om begeleiding bij het afkicken van een verslaving, schuldhulpverlening of begeleiding naar werk. Het is een combinatie van zorg en straf. De cliënten zijn verplicht mee te werken.
  Voor Almere, Lelystad en Zeewolde betreft het een actieve deelname. Dronten, Noordoostpolder en Urk doen mee op het moment dat daar behoefte aan is. Er geldt een proefperiode tot en met december 2015. Daarna vindt een evaluatie plaats. Inhoudelijk verandert er voor Almere niets. Ook het Veiligheidshuis Flevoland zal Almeerse zaken behandelen. De Almeerse vijfhoek blijft bestaan, maar zaken zoals de voortgang, begroting en jaarrekening worden overkoepelend behartigd. Almere ontvangt 206.000 euro per jaar van de overheid voor het Veiligheidshuis Flevoland. Omdat naast Almere ook Lelystad en Zeewolde actief meedoen wordt een bedrag van 30.000 euro ten opzichte van de oude situatie bespaard.

  Onderwerp: Brandweer en Veiligheidsregio Drenthe gaan samen verder
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 28 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Emmen - Het college van de gemeente Emmen is akkoord gegaan met de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). Gevolg is dat de hulpdiensten van de VRD nu gaan samenwerken met de lokale brandweereenheden.
  De twaalf Drentse gemeenten zijn, na ondertekening van de GR, samen eigenaar van de Veiligheidsregio Drenthe en sturen deze samen aan.
  De Veiligheidsregio Drenthe gaat per 1 januari 2014 van start. De huidige Veiligheidsregio bestaat uit de Regionale Brandweer, de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR), het Multidisciplinair Veiligheidsbureau en een stafafdeling ondersteuning. Met ingang van 1 januari 2014 worden deze onderdelen samengevoegd met alle lokale brandweer- eenheden in Drenthe. Ook de lokale vrijwilligersposten vallen straks onder de VRD.
  De gewijzigde organisatie richt zich op het vergroten van de veiligheid van alle burgers in Drenthe en houdt zich bezig met de voorbereiding op en aanwezigheid bij rampen en crises. Door de oprichting van deze aangepaste organisatie en de hiermee gepaard gaande bundeling van krachten zal na een opstartperiode de kwaliteit toenemen en het werk efficiënter worden gedaan.
  De samenvoeging heeft ook tot gevolg dat de gemeentelijke brandweer in Drenthe per 1 januari 2014 is opgeheven. De gemeenten blijven wel verantwoordelijk voor de brandweerzorg in hun gemeente. De inzet van de brandweer blijft vanuit de huidige brandweerkazernes en -posten plaatsvinden.
  Ook in de nieuwe opzet van de Veiligheidsregio zal worden samengewerkt met verschillende partners die een rol spelen op het gebied van veiligheid, zoals de politie, GGD en defensie.

  Onderwerp: Geweergranaten gevonden in huis in Den Helder
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 28 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  DEN HELDER In een pand aan de Loodsgracht in Den Helder zijn volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord geweergranaten gevonden.
  De granaten zijn door de Explosieven Opruimings Dienst uit het pand gehaald en rond 14.30 uur tot ontploffing gebracht op het Falgastrand. Mogelijk is het gevaar nog niet geweken: de EOD onderzoekt of er in het pand nog andere explosieven liggen.
  Medewerkers van de gemeente, politie en andere instanties traden donderdagochtend rond 09.00 uur de woning binnen. In het pand werden de twee granaten gevonden. De opruimactie op last van de gemeente Den Helder werd daarop stilgelegd. De Loodsgracht is afgezet. Ook zijn er enkele woningen ontruimd. De straten die zijn ontruimd: Koningsplein, Loodsgracht, Oost Slootstraat en Hoogstraat.
  Maandag stond de gemeente ook al op de stoep. Ondanks dat de komst was aangekondigd stonden de medewerkers voor een dichte deur meldt Den Helder Actueel. De inspectie is nodig, omdat vorige week bleek dat op de bovenverdieping een dorpel los zat. Dat leverde gevaar op voor de omgeving.
  De bewoonster van het pand, Johanna Krul had in eerste instantie zelf de brandweer gebeld voor een controle, meldt de lokale nieuwssite. Inmiddels is zij echter bang dat de gemeente de situatie aangrijpt om haar uit de woning te krijgen en mede daarom wil ze niet langer meewerken. Veel hulpdiensten zijn uit voorzorg aanwezig.
  Volgens de gemeente Den Helder wordt er nu gewacht op de explosievendienst. De gemeentelijke inspectie ligt nu stil. "Wij wachten op verdere instructies van de politie", meldt de gemeente.
  Vanmorgen is de gemeente het pand aan de Loodsgracht binnengegaan om een inspectie op de tweede verdieping uit te voeren. Doel is het pand te beoordelen op mogelijk instortingsgevaar. Om bij de tweede verdieping te komen, bleek het noodzakelijk veel materiaal uit het pand te verwijderen om een pad te creëren. Bij de inspectie is ook de politie betrokken en een aannemer om de spullen die uit het pand worden gehaald in een container op te slaan.

  Onderwerp: Zandvoort verkoopt gloednieuwe brandweerkazerne
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 28 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZANDVOORT - De gloednieuwe brandweerkazerne aan de Linnaeusstraat in Zandvoort wordt overgedragen aan de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK).
  Als de gemeente dit voor 1 januari 2014 doet krijgt ze namelijk 650.000 euro aan BTW-compensatie. Anders moet ze dat geld zelf zien op te hoesten. Daarnaast levert het de gemeente ook nog wat andere financiële voordelen op..
  De gemeenteraad had het moeilijk met het besluit. Er was nog discussie of ook de grond bij de kazerne verkocht moest worden. Michel Demmers (GBZ): ,,We raken de regie kwijt als we de grond ook verkopen.'' Burgemeester Niek Meijer verzekerde dat er goed onderhandeld zal worden om te voorkomen dat na de verkoop van alles met de kazerne gedaan kan worden. Ook zal worden onderhandeld over het wel of niet verkopen van de grond.
  Naast de brandweer is ook de reddingsbrigade in de kazerne gevestigd. De gemeente betaalt die huisvesting en zal een deel van het gebouw van de VRK voor de reddingsbrigade huren.

  Onderwerp: Kamervragen over annrijtijden
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 28 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  SPIJKENISSE - De Tweede-Kamerleden Leijten en Van Gerven (beiden SP) willen van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een reactie op de zorg van de veiligheidsregio Rijnmond over de langere aanrijtijden van ambulances vanuit Spijkenisse, omdat ze niet meer terecht kunnen in het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis. "Vindt u dat de verlening van een paar minuten tot een kwartier extra rijtijd verantwoord is voor patiënten die met acute klachten naar een ziekenhuis moeten?", vragen de Kamerleden aan Schippers. En: "Hoe reageert u op de opmerking van de voorzitter van de Veiligheidsregio dat het er op lijkt dat een extra ambulance het hoogst haalbare lijkt als het gaat om de spoedeisende hulpvoorziening op Voorne-Putten?"

  Onderwerp: Tata Steel nodigt bewoners uit
  Thema: bedrijfsbrandweer
  Datum: 29 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Tata Steel houdt zaterdag 21 september open huis voor haar buren. "De bewoners van de IJmond merken ons bedrijf vrijwel dagelijks op", zo stelt Dook van den Boer, directeur van Tata Steel in IJmuiden.
  "Onze fabrieken zijn een markant onderdeel van de skyline, de bussen met medewerkers rijden af en aan en 24 uur per dag doen boten, treinen en vrachtauto's ons terrein aan. Soms ondervinden omwonenden helaas ook hinder van onze bedrijfsactiviteiten. Bijna iedereen kent wel iemand die als werknemer of via een leverancier aan ons bedrijf verbonden is. Veel bewoners zijn echter niet bekend met ons productieproces en onze inspanningen op het gebied van veiligheid en milieu. Daarom wil ik alle inwoners van de IJmond van harte uitnodigen om onze open dag te bezoeken", zo stelt Van den Boer.
  Het 'Beleef Tata Steel' evenement is voor alle omwonenden toegankelijk. De centrale thema's zijn veiligheid en milieu. Op en rondom de parkeerplaats van het Congrescentrum van Tata Steel zijn er van 10.00 tot 16.00 uur tentoonstellingen, infostands en demonstraties van onder meer de bedrijfsbrandweer en de afdeling Milieu. De hele dag zijn er bus- en stoomtreinritten over het bedrijfsterrein.
  In het Hoogovensmuseum is een speciale tentoonstelling ingericht over veiligheid gedurende de 95 jaar dat het staalbedrijf in de IJmond actief is. Er is veiligheidskleding te zien van de beginjaren van het bedrijf tot de meest recente Tata Steel kleding. En er worden doorlopend veiligheidsfilms vertoond. De bedrijfsbrandweer van Tata Steel (80 jaar geleden opgericht) verzorgt diverse demonstraties. Daarbij kunnen bezoekers ook zelf de handen uit de mouwen steken. Er vindt ook een speciale duikdemonstratie plaats door het kikvorsteam van de brandweer. De bedrijfsbrandweer van Tata Steel werkt nauw samen met de Veiligheidsregio Kennemerland. Medewerkers van die organisatie zijn aanwezig om voorlichting te geven over brandveiligheid in en om huis.
  Bezoekers kunnen een kijkje nemen in een van de 7 meter lange meetwagens van de milieuafdeling. Medewerkers van die afdeling geven uitleg over de manier waarop emissies worden gemeten en gemonitord. Ook verstrekken ze informatie over het maken van meldingen in geval van hinder en de manier waarop Tata Steel deze verwerkt en erover terugkoppelt.
  Ook aan de kinderen is gedacht. In het Hoogovensmuseum is er een quiz, er is een springkussen en de brandweer van Tata Steel heeft speciale activiteiten voor kinderen. Zo kunnen ze in brandweerpak en met brandweerhelm op de foto en meedoen aan een kleurplatenwedstrijd.

  Onderwerp: Postcommandant Beverwijkse brandweer weg om aaanbestedingswet
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 30 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  BEVERWIJK - De commandant van de brandweerpost Beverwijk is zo duur dat zijn contract om die reden niet wordt verlengd. Dat schrijft Dagblad Kennemerland.
  Deze extern ingehuurde postcommandant heeft Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) de afgelopen anderhalf jaar bijna tweehonderdduizend euro gekost. Daarmee dreigt VRK de Europese aanbestedingswetten te overtreden.
  De postcommandant werd in oktober 2011 binnengehaald op een andere functie. Hij werd toen als interim-functionaris op het hoofdkantoor ingezet. Later is hij een zieke postcommandant gaan vervangen. VRK wilde hem blijkens een mededeling aan het brandweerpersoneel helemaal niet kwijt, maar moet hem toch eind oktober de wacht aanzeggen. Anders zou VRK een Europese aanbesteding voor de taak van postcommandant moeten doen.
  ,,En daar baal ik van als een stekker'', meldt districtscommandant Mario Schoonderwoerd. ,,Hij bracht stabiliteit en continuïteit en we hadden hem nog een jaar willen houden. Hij is wel wat duurder dan een vaste postcommandant maar hij doet goed werk.''
  Beverwijkse politic reageren gepikeerd op het nieuws.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.