Week: 32 van 03 tot en met 10 augustus 2013


Nieuws van Internet:
 • Politie druk met brandkranen, vuurwerk en eieren
 • Blussen met schuim onveilig
 • Veel actie en interactie op Veiligheidsdag 2013


 • Onderwerp: Politie druk met brandkranen, vuurwerk en eieren
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De politie heeft tijdens het weekeinde in de Haagse Schilderswijk verschillende keren moeten ingrijpen toen brandkranen door jongeren waren opengedraaid. Daarbij werd ook het zogeheten parate peloton ingezet en raakte een agente lichtgewond. Dat meldde de politie maandag. Het opendraaien van de kranen, begonnen als een geintje tijdens het warme weer, komt de afgelopen week steeds vaker voor. Dat leidde dit weekeinde een paar keer tot een grote oploop en incidenten. Een agente raakte zondag lichtgewond toen zij door zwaar vuurwerk werd geraakt. Een 23-jarige verdachte is hiervoor aanhouden.
  Vrijdag werd een 13-jarige opgepakt voor het opendraaien van een kraan. Vier personen (in de leeftijd van 15 tot 17 jaar) werden gearresteerd na een vechtpartij en een 18-jarige nadat hij met eieren naar de politie had gegooid.
  Waterbedrijf Dunea is niet blij met het opendraaien van de kranen en beschouwt het als vandalisme, aldus een woordvoerder. Het bedrijf is nog in overleg met de politie om aangifte te doen.
  Niet alleen gaat kostbaar drinkwater verloren, ook daalt de waterdruk, waar omwonenden last van kunnen hebben. Verder kan het water bruin worden door de plotselinge wervelingen in de leidingen, waardoor deeltjes loskomen. Ten slotte spoelt het vele water op straat zand weg, waardoor het wegdek verzakt.
  Dunea werkt bij het bestrijden van het probleem nauw samen met de politie en ook met de brandweer, die komt als er wateroverlast is.

  Onderwerp: Blussen met schuim onveilig
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De nieuwe blussystemen met schuim, die in Nederland al door diverse brandweerkorpsen worden gebruikt, zijn niet veilig. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) dat onlangs werd gepubliceerd. Daarin worden de nieuwe blustechnieken met schuim afgezet tegen de inzet met water.
  Schuim blust een grote vuurhaard weliswaar sneller, maar koelt rookgassen niet. Die kunnen daardoor spontaan tot ontbranding komen De conclusie luidt letterlijk: 'binneninzet met uitsluitend één van de schuimvormende systemen kan leiden tot gevaarlijke situaties'.
  De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) maakt zich naar aanleiding van het rapport ernstige zorgen over de veiligheid van brandweerlieden. In een brief aan alle Veiligheidsregio's in Nederland stelt ze de vraag hoe die de veiligheid denken te waarborgen. Van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is bekend dat die inmiddels voor twee miljoen euro veertien voertuigen met het bewuste systeem heeft besteld. Hoe dat zit in de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, is niet bekend. Daar was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.
  Leverancier BMT uit Oss heeft het bewuste rapport inmiddels aangevochten bij de rechtbank in Arnhem, omdat er volgens het bedrijf een verkeerde blustechniek bij de proeven is gebruikt. Tijdens de zitting kwam aan het licht dat er in Nederland geen eenduidige gebruiksaanwijzing bestaat voor de inzet van drukluchtschuim. De rechter oordeelde daarop dat het IFV moest rechtzetten dat de in de proeven gebruikte techniek, ook de techniek is die de leverancier adviseert. "Maar daarmee blijft er nog steeds onduidelijkheid", zegt een woordvoerder van de VBV. "Als rookgassen onverwacht tot ontbranding komen, kan dat tot ernstige ongevallen leiden." Schuim in combinatie met water blijkt de beste optie. Probleem is dat de nieuwe voertuigen slechts 350 liter water mee kunnen voeren. "Daar kun je nog geen twee minuten mee blussen", aldus de VBV-woordvoerder.

  Onderwerp: Veel actie en interactie op Veiligheidsdag 2013
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 10 augustus 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Benieuwd naar wat brandweer, politie en geneeskundige hulpdiensten precies doen? En hoe zij samenwerken bij een grote brand of ongeval? Op zaterdag 31 augustus organiseert Veiligheidsregio IJsselland een interactieve Veiligheidsdag, bedoeld voor jong en oud. Tussen 10:00 en 16:00 uur ervaren bezoekers op en rond de Milligerplas in Zwolle, onder andere aan de hand van spectaculaire demonstraties, hoe hulpdiensten en partners tijdens een incident te werk gaan. Daarnaast is er veel aandacht voor wat men zélf kan doen voor, tijdens én na een noodsituatie.
  Een goede voorbereiding op een ramp of crisis begint met bewustwording van de risico's in de omgeving. Vervolgens moet helder zijn wat de overheid doet als het misgaat, maar ook welke (voorzorgs)maatregelen iemand zélf kan treffen om een incident te voorkomen of de schade hiervan te beperken. De Veiligheidsdag 2013 levert hier een belangrijke bijdrage aan.
  Op 31 augustus is de gehele veiligheidsketen vertegenwoordigd: van preventie tot nazorg. Deelnemers zijn onder andere brandweer, politie, medische hulpdiensten, gemeenten uit de regio, Waterschap Groot Salland, Defensie, Reddingsbrigade Hasselt en Zwolle, Brandwondenstichting, Het Nederlandse Rode Kruis, Rode Kruis afdeling Zwolle, EHBO vereniging afdeling Zwolle, Veilig Verkeer Nederland, Oranje Kruis, Slachtofferhulp en vertegenwoordigers van de wijkvereniging Stadshagen.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.