Week: 23 van 02 tot en met 08 juni 2013


Nieuws van Internet:
 • Nieuwe strandvoertuigen Veiligheidsregio Haaglanden
 • Opstelten lanceert Veilig Ondernemen Scan
 • Ladderwagen weg uit Haarlem-West, Zandvoort houdt wagens voorlopig
 • Mindmap voor crisisbeheersing van NGB en Infopunt Veiligheid
 • Inspectie waarschuwde vlak voor brand bij ELD Oosterhout voor slechte communicatie Veiligheidsregio
 • Brief burgemeester Huisman over brand bij ELD Oosterhout: 'Communicatie lag bij Veiligheidsregio'
 • Brief Huisman aan gemeenteraad
 • Update toezicht- en handhavingsbeleid Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
 • Benoeming directeur-generaal Politie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie
 • Bestuurstraining ter bestrijding rampen en crisisbeheersing
 • Miscommunicatie brand ELD Oosterhout: Veiligheidsregio dacht dat burgemeester op de hoogte was
 • VVD: 'Wat is de rol van de burgemeester bij brand?'
 • Raad Haarlemmermeer is content met brandweer
 • Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kiest voor GeoWeb
 • Verspreiding jodiumtabletten in Zeeland en West Brabant
 • Eerste exemplaar sociaal woningbrandrisicoprofiel overhandigd aan Ministerie van V&J
 • 'Slechte organisatie bij rellen in Haren'


 • Onderwerp: Nieuwe strandvoertuigen Veiligheidsregio Haaglanden
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 03 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) heeft vijf nieuwe strandvoertuigen in gebruik genomen ten behoeve van strandveiligheid. Vier oranje voertuigen zullen tijdens het strandseizoen worden gebruikt door de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB). Met het vijfde rode voertuig, wordt de brandweer in Scheveningen -wanneer de HVRB niet op het strand aanwezig is- ingezet bij meldingen van een drenkeling in zee.
  Vrijdag overhandigde de VRH de vier gloednieuwe strandjeeps aan de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB). De HVRB gebruikt de voertuigen tijdens het strandseizoen van 15 mei tot 15 september. De nieuwe strandvoertuigen zijn, anders dan de afgeschreven oude voertuigen, voorzien van rescue boards.
  Vorig jaar werden tevens vijf nieuwe strandposthuizen voor de HVRB officieel geopend; in Kijkduin ter hoogte van het Roompot vakantiepark en het Deltaplein. In Scheveningen ter hoogte van de Duivelandsestraat, de Keizerstraat en het Zwarte Pad.
  Wanneer de reddingsbrigade niet op het strand aanwezig is, wordt de brandweer gealarmeerd bij een drenkeling in zee. Het speciale duinvoertuig van de brandweer met vier manschappen en de strandjeep (die voor dit doel in de uitruk van Scheveningen staat) met twee manschappen rukken dan uit. De strandjeep is voorzien van zijn twee rescue boards met wetsuits, handschoenen, schoenen, flippers en rescuetubes. Hiermee kan de redding op zee uitgevoerd worden.

  Onderwerp: Opstelten lanceert Veilig Ondernemen Scan
  Thema: veiligheid
  Datum: 05 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Minister Opstelten heeft op 4 juni tijdens de vakbeurs Safety Security in de Amsterdamse RAI de 'Veilig Ondernemen Scan' officieel gelanceerd. De scan is een hulpmiddel waarmee ondernemers een beter veiligheidsbewustzijn kunnen ontwikkelen. Ook helpt de scan ondernemers om passende preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen.
  De Veilig Ondernemen Scan is een digitale vragenlijst waarmee een ondernemer inzicht krijgt op de risico's op criminaliteit en onveiligheid. Aan de orde komen inbraak, diefstal, overval, overlast, vernieling, geweld, afpersing en ICT-criminaliteit. Direct na het invullen ontvangt de ondernemer een uitgebreid en onafhankelijk advies die de ondernemer kan treffen om zich beter te wapenen tegen criminaliteit. De Veilig Ondernemen Scan is bruikbaar voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zoals de detailhandel, zakelijke dienstverlening, horeca, bouw, zorg en transport & logistiek. Net als de scan is het advies gratis, en beschikbaar via www.veiligondernemenscan.nl.

  Onderwerp: Ladderwagen weg uit Haarlem-West, Zandvoort houdt wagens voorlopig
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HAARLEM - De Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) heeft de knoop doorgehakt: Haarlem-West raakt per 1 januari 2014 zijn ladderwagen van de brandweer kwijt. Zandvoorters halen vooralsnog opgelucht adem: hun wagen blijft.
  Vooral in Zandvoort bestond veel vrees dat het redvoertuig door noodzakelijke bezuinigingen bij de veiligheidsregio uit de badplaats zou verdwijnen. Inwoners en gemeenteraadsleden hebben zich fel tegen het voornemen verzet. Zij maken zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van de vele portiekflats, waar in veel gevallen slechts één vluchtroute is. De discussie of de ladderwagen wel of niet in Zandvoort blijft, is nu uitgesteld tot 2016.

  Onderwerp: Mindmap voor crisisbeheersing van NGB en Infopunt Veiligheid
  Thema: veiligheid
  Datum: 06 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Samen met het Infopunt Veiligheid heeft het NGB een mindmap ontwikkeld waarin de aandachtspunten voor grip-0 situaties zijn samengevat. Het zijn de inidenten met een relatief grote impact op lokaal niveau, zoals zinloos geweld, gezinsdrama's, geruchtmakende moorden en zedenzaken. De aandachtspunten zijn grotendeels gebaseerd op de ervaringen van burgemeesters die met dergelijke situaties te maken hebben gehad. Later dit jaar brengt het NGB ook een interviewbundel uit waar deze mindmap in wordt opgenomen.
  De mindmap is gemaakt door Wouter Jong, Jocko Rensen, Peter Smit, Frank Cools en Jan Pieter Duhen.
  Later volgen hoogstwaarschijnlijk meer mindmaps over andere crisesthema┬┤s als hoogwater, stroomstoringen etc.

  Onderwerp: Inspectie waarschuwde vlak voor brand bij ELD Oosterhout voor slechte communicatie Veiligheidsregio
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OOSTERHOUT - De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft het rampenplan niet op orde en is daar vlak voor de brand bij chemiebedrijf ELD in Oosterhout nog voor gewaarschuwd.
  Dinsdagavond brandde op het terrein van ELD een loods vol verpakkingsmateriaal af. Twee weken voor de brand verscheen een rapport van de Inspectie van Veiligheid en Justitie over de communicatie van de veiligheidsregio (.PDF, 790 Kb). Daarin werd expliciet gewaarschuwd om aandacht te geven aan alarmeringen en opschalingen.
  Rond de grote brand ging veel mis op het gebied van informatievoorziening. Zo kwam de communicatie vanuit de gemeente pas twee uur na de brand op gang. Daardoor wisten omwonenden niet of ze ramen en deuren moesten sluiten.
  De Bredase VVD heeft vragen gesteld aan het college van Breda naar aanleiding van het inspectierapport. De rook van de brand in Oosterhout trok ook over Breda. De partij wil graag weten of de gemeente Breda is ingelicht door de Veiligheidsregio. Ook wil de VVD weten wat de rol van de burgemeester is als de Veiligheidsregio verantwoordelijk is voor de coördinatie en communicatie.
  De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant was niet bereikbaar voor commentaar.

  Onderwerp: Brief burgemeester Huisman over brand bij ELD Oosterhout: 'Communicatie lag bij Veiligheidsregio'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OOSTERHOUT - Burgemeester Huisman van Oosterhout heeft woensdagavond een open brief gestuurd naar de leden van de gemeenteraad over de felle brand bij European Liquid Drumming (ELD). De gemeente Oosterhout kwam pas twee uur na het ontstaan van de brand met een eerste melding op de website, terwijl de inwoners veel behoefte hadden aan informatie. GroenLinks en D66 lieten al weten dat ze 'not amused' waren. Ze wilden opheldering over de communicatie rond de brand. Ook zijn er Kamervragen gesteld over het slecht functioneren van het NL-alert: de melding kwam pas binnen toen het sein brand meester al gegeven was. De burgemeester schrijft in de brief (11 kB) dat de verantwoordelijkheid voor de communicatie tot één uur 's nachts bij de Veiligheidsregio lag.
  Huisman schrijft dat de coördinatie en bestrijding van de brand in handen was van de Veiligheidsregio. De brand werd door hen beoordeeld als een GRIP-2 situatie. Dat betekent dat de communicatie in handen was van de Veiligheidsregio.
  De burgemeester schrijft dat hij rond kwart over negen op de hoogte gesteld werd van de brand. Hij was op een VNG-congres in Zwolle, maar is meteen naar Oosterhout vertrokken. Onderweg heeft hij zich een paar keer telefonisch laten informeren over de stand van zaken.
  Kort na middernacht heeft de burgemeester met de Veiligheidsregio overlegd. Zij hebben rond één uur 's nachts een persverklaring verstuurd.
  Vanaf dat moment lag de verantwoordelijkheid voor de communicatie bij de gemeente en niet meer bij de Veiligheidsregio.
  In de brief schrijft de burgemeester dat de Veiligheidsregio, de betrokken hulpdiensten en de gemeente de brand 'grondig gaan evalueren'.

  Onderwerp: Brief Huisman aan gemeenteraad
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OOSTERHOUT - De gemeente Oosterhout heeft dinsdagavond naar aanleiding van de grote brand bij European Liquid Drumming (ELD) op Weststad een groot aantal communicatie-acties uitgevoerd.
  Zo waren er berichten op de gemeentelijke website, is er gecommuniceerd met ELD zelf en omliggende bedrijven en is er contact gezocht met het waterschap over afvoer van bluswater. 'Voor de Veiligheidsregio bood de ontwikkeling van de brand geen aanleiding naar een hoger niveau op te schalen. Dit houdt in dat ook de communicatie in handen was van de Veiligheidsregio.'
  Dat schrijft burgemeester Stefan Huisman in een brief aan de Oosterhoutse gemeenteraad. Hij doet dat terwijl woensdag al drie raadsfracties vragen hadden gesteld over de communicatie rond de brand: GroenLinks, Gezond Burger Verstand en D66. Het Bredase Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff heeft daarnaast vragen gesteld over de communicatie aan de minister van Veiligheid, Ivo Opstelten.

  Onderwerp: Update toezicht- en handhavingsbeleid Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het toezicht- en handhavingsbeleid Industriële Veiligheid van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is naar aanleiding van diverse ontwikkelingen ge-update. In de versie van mei 2013 is een paragraaf toegevoegd ten aanzien van actieve openbaarmaking handhavingsbesluiten. De VRR hanteert als uitgangspunt dat alle documenten die zich bij de VRR bevinden in beginsel openbaar zijn. Hieronder worden ook handhavingsbesluiten verstaan. Publicatie van handhavingsbesluiten draagt bij aan een transparant beeld voor de omgeving en wordt de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven versterkt. De VRR zal deze besluiten (actief) openbaar maken door middel van het publiceren van het onderhavige document op de website van de VRR / rijnmondveilig.nl. De VRR houdt bij de openbaarmaking rekening met de eventueel naar voren gebrachte zienswijzen door de geadresseerde van het handhavingsbesluit.

  Onderwerp: Benoeming directeur-generaal Politie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie
  Thema: veiligheid
  Datum: 07 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De heer mr. A. (Sandor) F. Gaastra MPA wordt directeur-generaal Politie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De ministerraad heeft besloten hem voor te dragen op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst, in overeenstemming met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De benoeming gaat in op 15 juni 2013.
  De heer Gaastra (1962) is momenteel directeur Bedrijfsvoering, tevens plaatsvervangend directeur-generaal Politie. Daarvoor was hij tot juli 2011 directeur Politie en Veiligheidsregio's, tevens plaatsvervangend directeur-generaal Veiligheid.
  De heer Gaastra studeerde rechten, specialisatie staats- en bestuursrecht, aan de Universiteit van Utrecht en volgde de Master of Public Administration aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. De heer Gaastra volgt de heer drs. H. (Dick) W.M. Schoof op die is benoemd tot Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
  De benoeming van de heer Gaastra is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.

  Onderwerp: Bestuurstraining ter bestrijding rampen en crisisbeheersing
  Thema: crisisbeheersing
  Datum: 07 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Donderdag 6 juni vond er een bestuurstraining op Sint Maarten plaats voor medewerkers van Saba, Sint Eustatius en Bonaire die betrokken zijn bij de rampenbestrijding en crisisbeheersing op zee. De training is gericht op de bestuurlijke kant van de rampenbestrijding. Op strategisch niveau geven de gezaghebbers en de Rijksvertegenwoordiger leiding aan de bestrijding. Eventuele besluiten die zij nemen stemmen zij zo goed mogelijk met elkaar en andere betrokken partijen af. Een goede onderlinge samenwerking is hierbij zeer belangrijk. Alle betrokken mensen moeten daarom weten wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft.
  De traning wordt georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat. Deelnemers aan deze bijeenkomst zijn de gezaghebbers van Saba, Sint Eustatius en Bonaire, Secretaris van de Rijksvertegenwoordiger, Eilandsecretarissen/rampencoördinatoren, Liaison ministerie van Infrastructuur en Milieu, Kustwacht CARIB, Scheepvaartinspecteurs ILT, Liaison ministerie van Economische Zaken (natuurbeheer), Managers Natuurparken, Havenmeesters, Regionaal Brandweercommandant Caribisch Nederland.
  Het doel van de training is om onder andere om de lokale en regionale autoriteiten vertrouwd te maken met hun rol, taken en verantwoordelijkheden bij de bestrijding van een maritiem incident op basis van de huidige bestaande afspraken/processen en het Maritiem Rampenbestrijdingsplan Caribisch Nederland. Ook dient de training om het crisismanagement netwerk in kaart te brengen en nadere afspraken te maken rond samenwerking en afstemming. Daarnaats moet deze training inzicht verschaffen in het proces van crisisbeheersing en de relatie en samenwerking met andere partners, het delen van ervaringen ten aanzien van crisiscommunicatie en het verhalen van kosten en het komen tot een eenduidige aanpak en nadere afspraken.
  Na afloop van deze training moet er helderheid zijn over ieders rol, taken en verantwoordelijkheden bij de bestrijding van een maritiem incident en de onderlinge samenwerking en afstemming tussen de lokale, regionale en nationale overheid.
  In vervolg op deze gezamenlijke training vindt eind van dit najaar voor elk eiland apart een training plaats. De eilandelijke beleid- of rampenteams worden dan in hun eigen omgeving geoefend en getraind.

  Onderwerp: Miscommunicatie brand ELD Oosterhout: Veiligheidsregio dacht dat burgemeester op de hoogte was
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 07 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OOSTERHOUT - Burgemeester Van der Velden van Breda werd pas twee uur na het begin van de brand bij chemiebedrijf ELD in Oosterhout op de hoogte gesteld. De directeur van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Nico van Mourik wist dat niet. De burgemeester is plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio. Van Mourik zei dit vrijdagmiddag in een vraaggesprek met Omroep Brabant.
  Burgemeester Van der Velden zelf wil eerst de resultaten van het onderzoek afwachten voordat hij harde conclusies trekt. Wel wilde hij al kwijt dat hij 'echt teleurgesteld' was over de communicatie tijdens de brand: "Communicatie hoort van begin af aan bij iedere gebeurtenis actief opgepakt te worden."
  Verder was directeur Van Mourik van mening dat de bereikbaarheid van de Veiligheidsregio afgelopen dinsdag uitstekend was. Wel gaf hij aan dat het versturen van een NL-Alert twee uur na de brand te laat was: "Als burger zou ik het ook te laat vinden als ik vanuit officiële instanties pas na 2,5 uur een NL-Alert zou krijgen." Van Mourik beloofde dat dit niet meer zou gebeuren.
  De Inspectie Leefomgeving en Transport bracht op 23 mei een rapport uit over het functioneren van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. In het rapport zegt de inspectie dat zowel de crisiscommunicatie als de alarmering en opschaling bij rampen bij de Veiligheidsregio verbeterd moeten worden.
  Inmiddels zijn zowel in de landelijke als in de lokale politiek vragen gesteld over de communicatie tijdens de brand in Oosterhout.

  Onderwerp: VVD: 'Wat is de rol van de burgemeester bij brand?'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 07 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  BREDA - Zowel VVD als GroenLinks zetten hun vraagtekens bij de communicatie van gemeente Breda tijdens en na de brand bij ELD in Oosterhout. Dat blijkt uit vragen die de partijen stellen aan het college van burgemeester en wethouders.
  Zo wil de VVD weten wat de rol van de burgemeester is bij zo'n incident en hoe de communicatie tussen de Veiligheidsregio en Breda verliep. Daarnaast vragen ze zich af of Breda heeft gecommuniceerd met haar inwoners, of - mocht het antwoord ontkennend zijn - waarom dat niet gebeurd is.
  GroenLinks vult dat verder aan: "Aangezien de rook met daarin mogelijk toxische deeltjes zich ook over Breda verspreid moet hebben, zijn wij van mening dat er ook in Breda communicatie hierover had moeten plaatsvinden. Deelt u deze mening?"
  Verder lijkt het GroenLinks dat de communicatie te laat op gang is gekomen. De partij wil weten wat de rol van Breda daarin was en of de Veiligheidsregio het geldende protocol heeft gevolgd.
  Ook de VVD wenst meer informatie over de Veiligheidsregio en vraagt zich af of de regio aan de wettelijke eisen voldoet als het gaat om communicatie bij branden en rampen. "In een inspectierapport is aangegeven dat geen enkele veiligheidsregio voldoet aan de wettelijke eisen. Heeft Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant tijdens de brand bij ELD volgens u conform de wettelijke eisen gehandeld?", vragen de liberalen zich af.

  Onderwerp: Raad Haarlemmermeer is content met brandweer
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 07 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HAARLEMMERMEER - De gemeenteraad is vol lof over de brandweer van de Veiligheidsregio Kennemerland. Donderdag 6 juni besprak de raad het jaarverslag over 2012 van de brandweer, die wat betreft tijdigheid de op een na beste van het land is. De brandweer functioneert zowel financieel als wat betreft de opkomsttijden uitstekend. Er is in 2012 1,7 miljoen euro overgebleven en de brandweer kan in 69 procent van de gevallen 's nachts en 77 procent overdag binnen de normtijd ter plaatse zijn. Er was daarom veel lof van de raadsleden. Niet alleen voor het personeel van de brandweer maar ook voor het bestuur, dat wil zeggen voor burgemeester Theo Weterings.
  Die laatste zei in antwoord op een vraag van Henk Kuipers (VVD) dat het overgebleven bedrag van 1,7 miljoen naar de algemene reserve gaat. Als die hoog genoeg is en blijft en er over 2013 opnieuw geld overblijft, dan gaat dat terug naar de deelnemende gemeentes.
  Er ontstond vervolgens een interessante discussie over de mogelijkheid het nog beter te doen. Wat is er voor nodig om nummer één van Nederland te worden? Weterings zei hierop dat de focus op opkomsttijden eigenlijk achterhaald is. Opkomsttijden zijn op dit moment de enige wettelijk geldende indicator voor operationele prestatie van de brandweer, maar het normenstelsel dateert uit 1966.
  De burgemeester is het niet eens met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, die zich nog altijd op deze oude normen baseert. Hij verwees naar het rapport Rem brand, een onderzoeksrapport over de relatie tussen opkomsttijden en brandveiligheid, dat TNO heeft gemaakt in opdracht van de voorzitters van de veiligheidsregio's. Goede brandweerzorg is meer dan alleen opkomsttijden en vraagt om een integrale aanpak van alle aspecten die te maken hebben met brandveiligheid.
  'De inzet voor het voorkomen van brand (preventie) en de het bestrijden van brand (repressie) moeten meer met elkaar in balans zijn', aldus Weterings. 'Als we overal binnen de normtijd moeten zijn, dan moeten we extra brandweerkazernes neerzetten. Je kunt veel beter investeren in zelfredzaamheid, ook in stedelijke gebieden als Badhoevedorp en Hoofddorp.'

  Onderwerp: Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kiest voor GeoWeb
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 07 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Voor het maken en ontsluiten van bereikbaarheidskaarten heeft Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid gekozen voor GeoWeb. Bovenop GeoWeb-platform is er een solution template ontwikkeld voor de Operationele Informatie Voorziening (ArcGIS voor OIV).
  Door de brandweer worden bereikbaarheidskaarten gebruikt om bij een brandmelding snel en efficiënt informatie te verkrijgen van de locatie en directe omgeving. Deze informatie is nodig om de calamiteit effectief en efficiënt te bestrijden. Zo staat er onder meer aangegeven waar brandweervoorzieningen aanwezig zijn, of er personeel is en of er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.
  Zuid-Holland Zuid is na Veiligheidsregio Haaglanden en IJsselland de derde veiligheidsregio die GeoWeb gebruikt voor zowel het wijzigen van bereikbaarheidskaarten als het digitaal beschikbaar stellen hiervan.
  Esri Nederland heeft een productensuite ontwikkeld om de bereikbaarheidskaarten te maken en te ontsluiten, op basis van GeoWeb.

  Onderwerp: Verspreiding jodiumtabletten in Zeeland en West Brabant
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 07 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In de week van 17 juni krijgen huishoudens in elf gemeenten in Zeeland en West-Brabant met één of meerdere personen van 40 jaar en jonger een doosje jodiumtabletten thuis bezorgd. Dit geldt voor huishoudens in een straal van tien kilometer rondom de kerncentrale in Borssele en in een straal van twintig kilometer rondom de kerncentrale van Doel.
  Het gaat om (delen van) de Zeeuwse gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen en Vlissingen en (delen van) de Brabantse gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. De keuze van deze gemeenten is gebaseerd op het rampbestrijdingsplan van de regio's Zeeland en Brabant, die te maken hebben met de kerncentrales in Borssele en Doel.
  Sinds 2010 konden inwoners van genoemde gemeenten de jodiumtabletten zelf bij hun gemeente ophalen. Slechts een klein percentage van de inwoners maakte van deze gelegenheid gebruik. De overheid vindt het belangrijk dat de inwoners in geval van een kernongeval voorzien zijn van jodiumtabletten zodat zij zich goed kunnen beschermen tegen de gevolgen van radioactief jodium. Daarom krijgen zij de tabletten nu thuis bezorgd.
  Eén van de risico's in Zeeland en West-Brabant is een ongeval met de kerncentrales in Borssele en/of Doel (België). Hoewel de kans op een kernongeval zeer klein is, is het belangrijk dat - naast de overheid - ook bewoners de juiste voorbereidingen treffen voor het geval er wél iets gebeurt. Tijdens een incident met een kerncentrale kan de maatregel schuilen gecombineerd met de maatregel inname jodiumtabletten worden afgekondigd. Wanneer inwoners de tabletten al in huis hebben, hoeven zij zelf niet de straat op en kunnen hulpverleners zich op andere taken richten.
  Onze schildklier neemt jodium op. In jodiumtabletten zit zoveel jodium dat zij de schildklier verzadigen. Hierdoor bieden de tabletten bescherming tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een kernongeval. Men dient de jodiumtabletten pas in te nemen na instructie van de overheid. Jodiumtabletten zijn nuttig voor kinderen en volwassenen van 40 jaar en jonger. Bij mensen boven de 40 jaar is de kans op het krijgen van schildklierkanker door straling heel klein en wegen de positieve gevolgen van het innemen van een jodiumtablet niet op tegen de mogelijke bijwerkingen. Volwassenen boven de 40 jaar wordt dan ook afgeraden om jodiumtabletten in te nemen.
  Om de inwoners goed te informeren, ontvangen zij bij de jodiumtabletten een begeleidende brief, folder en een handig bewaarzakje. Op de website www.zeelandveilig.nl/jodium is meer informatie te vinden, waaronder antwoorden op de meest gestelde vragen. Voor de laatste berichten volg ons ook op twitter @ZeelandVeilig.
  De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de tabletten. Zij worden hierin bijgestaan door Veiligheidsregio Zeeland en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, die de coördinatie voor hun rekening nemen.

  Onderwerp: Eerste exemplaar sociaal woningbrandrisicoprofiel overhandigd aan Ministerie van V&J
  Thema: veiligheid
  Datum: 08 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Op 5 juni 2013 werd op het Ministerie van Veiligheid en Justitie door Elie van Strien, regionaal commandant Brandweer Amsterdam-Amstelland, het eerste exemplaar van de handreiking sociaal woningbrandrisicoprofiel overhandigd aan Paul Gelton, directeur weerbaarheidsverhoging van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De overhandiging vond plaats tijdens een door Brandweer Amsterdam-Amstelland georganiseerde mini symposium over de intelligence gestuurde brandweer. Met het overhandigen van het eerste exemplaar van de handreiking is deze beschikbaar geworden voor alle korpsen in Nederland.
  De doelstelling van de handreiking is tweeledig. Enerzijds moet de handreiking brandweerkorpsen helpen met het in beeld brengen van de huishoudens binnen het verzorgingsgebied met de grootste kans op woningbrand. Anderzijds biedt de handreiking handvatten om te onderzoeken hoe deze zogeheten risicohuishoudens het beste benaderd kunnen worden en met welke boodschap.
  Crisislab leverde ondersteuning bij de ontwikkeling van het sociaal woningbrandrisicoprofiel, het opstellen van de handreiking en het maken van één van de presentaties tijdens het mini symposium. De handreiking is te downloaden via de website van Brandweer Amsterdam-Amstelland.
  Op 4 juni 2013 besteedde RTL Nieuws aandacht aan het sociaal woningbrandrisicoprofiel.

  Onderwerp: 'Slechte organisatie bij rellen in Haren'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 08 juni 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het is binnen de regio onduidelijk wie de verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens critici had burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen vooraf het heft in handen moeten nemen toen duizenden jongeren aankondigden naar Haren te komen.
  Rehwinkel is voorzitter van de Veiligheidsregio, een gebied waar meerdere besturen samenwerken bij rampen en crisissituaties. Hij werd in Haren pas op het allerlaatste moment betrokken bij de rellen, toen die al waren uitgebroken.
  Rehwinkel droeg in april van dit jaar de dagelijkse leiding van de Veiligheidsregio over aan de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer. "Je moet je afvragen of je dit soort verschuivingen van verantwoordelijkheden zomaar kunt doen", zegt directeur Jan Brouwer van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen in de uitzending.
  Nu liet Rehwinkel de situatie over aan de burgemeester van Haren. Die liet op zijn beurt het heft in handen van de politiecommisaris, die de dreiging onderschatte, aldus EenVandaag.
  Politie: Onderzoek rellen Haren moet veel sneller 'Communicatiesysteem politie haperde tijdens rellen Haren'


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.