Week: 02 van 6 tot en met 12 januari 2013


Nieuws van Internet:
 • Verloop jaarwisseling in Veiligheidsregio Hollands-Midden
 • Verhuizing is kapitaalvernietiging
 • Vuurwerk afsteken leidt tot extreme concentraties fijnstof
 • Frans Captijn van de Veiligheidsregio bij de lijst van de grootverdieners
 • Opstelten op bezoek Veiligheidshuis Zaanstad
 • Nazorg en napijn in Alphen aan den Rijn
 • Opstelten tevreden over aanpak jeugdcriminaliteit Zaanstad
 • Vacature Ketenmanager veiligheidshuis Drenthe
 • Reactie n.a.v. Brandpunt uitzending over 112
 • Vuurwerk tijdens oud en nieuw kost 23 mensen ogen


 • Onderwerp: Verloop jaarwisseling in Veiligheidsregio Hollands-Midden
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In totaal verrichtte de politie 81 arrestaties in de Veiligheidsregio Hollands Midden waarvan 64 direct waren gerelateerd aan de jaarwisseling. Het ging hierbij vooral voor vergrijpen als vernieling, het afsteken en in bezit hebben van illegaal vuurwerk, openlijk geweld en brandstichting.
  In de periode tussen 19:00 uur en 03:30 uur heeft de brandweer ongeveer 140 melding afgehandeld. Dit waren vooral buitenbranden en automatische meldingen die veroorzaakt werden door rook van vuurwerk. De branden waren verschillend van aard en verspreid over de gemeenten in de Veiligheidsregio Hollands Midden.
  De politie vraagt om foto's of video's van vernielingen naar de politie te sturen. De politie kan op basis van dit materiaal de daders aanpakken en de schade proberen te verhalen. U kunt het beeldmateriaal mailen via het meldformulier, zie www.politie.nl/melden
  In Moordrecht heeft de politie de hulp in moeten roepen van de mobiele eenheid. Surveillerende agenten die op een melding van vernieling van een aantal ruiten afgingen, werden belaagd door een groep jongeren. De agenten trokken zich terug in een woning. De jongeren gooiden onder andere de ruiten van die woning in.
  De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de orde te herstellen. De ME werd daarbij bedreigd en bekogeld met flessen. In totaal werden 18 mensen bij de actie aangehouden voor openlijke geweldpleging en bedreiging. De recherche onderzoekt de zaak. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
  In Gouda werd er op de Verzetslaan vuurwerk in de richting van politiebikers afgestoken. De sfeer was kort voor en na de jaarwisseling onrustig. Een aanhoudingsteam van de politie heeft een einde gemaakt aan de onrust en heeft vijf aanhoudingen verricht. Eén politieagent raakte tijdens deze interventie gewond en is voor controle naar de huisartsenpost gebracht.
  Tijdens de jaarwisseling was er dit jaar negen keer sprake van geweld tegen hulpverleners. Het ging onder meer over verzet bij aanhouding, belediging en het afsteken van zwaar vuurwerk in de richting van collega's. In Katwijk heeft een medewerkster van het Rode Kruis haar heup gebroken. Een verdachte is aangehouden.
  Vroeg op de avond is een 17-jarige jongen uit Nieuwerkerk aan den IJssel met een mes in zijn rug gestoken. De politie heeft twee verdachten uit Capelle aan den IJssel en Rotterdam aangehouden. Zij zijn in verzekering gesteld.
  In de Veiligheidsregio Hollands Midden hebben tijdens de jaarwisseling tien auto's brand gevat. Opvallend is dat zeven van deze auto's geparkeerd stonden in Leiden. De autobranden vonden verspreid over de stad plaats. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de autobranden.

  Onderwerp: Verhuizing is kapitaalvernietiging
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 08 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZWARTSLUIS/VOLLENHOVE - Huurcontract van de ambulancepost in Zwartsluis loopt pas af in 2019. "Wij houden RAV aan het contract, ondanks mogelijke verhuizing." Ook ChristenUnie uit zorgen over proef ambulance.
  Het huurcontract voor het Veiligheidshuis in Zwartsluis van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) IJsselland loopt pas in 2019 af. Dat meldt wethouder Lucas Boshove van de gemeente Zwartewaterland desgevraagd. "Dus als straks na aanleiding van de proef wordt gekozen voor een ambulancepost in Vollenhove dan moet de RAV wel huur blijven betalen aan de gemeente."
  Naast het college van Zwartewaterland, heeft nu ook de ChristenUnie haar zorgen geuit over de proef die gisteren is gestart met een ambulancepost in Vollenhove. Onderzocht wordt of de maximale rijtijd van drie kwartier vanuit de Kop van Overijssel naar spoedeisende bevallingshulp gemakkelijker wordt gehaald vanuit Vollenhove dan vanuit Zwartsluis. Cijfers wijzen dat uit.
  De ChristenUnie denkt dat de verhuizing met name voor Genemuiden nadelig uitpakt: "Als de veerpont niet vaart moet een flinke omweg worden gemaakt om Genemuiden op tijd te bereiken. De post moet blijven." Volgens de ChristenUnieis in 2009 bewust gekozen voor Zwartsluis. Daarin heeft gemeente Zwartewaterland ook fors geïnvesteerd, aldus fractievoorzitter Roel Huls. Voor het Veiligheidshuis (brandweer, ambulancepost en gemeentelijke buitendienst)betaalde de gemeente in totaal 2,2 miljoen euro. "Het zou kapitaalvernietiging zijn", aldus Huls. Dat vindt ook VVD-fractievoorzitter John Smits. "Het gaat natuurlijk nog om een proef, dus ik wil niet op de feiten vooruit lopen. Feit blijft dat wanneer de ambulancepost definitief verhuist naar Vollenhove de gemeente Zwartewaterland wel gecompenseerd zal moeten worden." De SGP wil de feiten ook eerst afwachten:"Je kunt moeilijk tegen een proef zijn, maar we blijven de berichten over de ambulance kritisch volgen."
  Dat zal ook het college doen, meldt Lucas Boshove. "De RAV heeft beloofd ons op de hoogte te houden, maar uiteindelijk beslissen we als gemeente niet mee. We blijven ons echter verzetten."

  Onderwerp: Vuurwerk afsteken leidt tot extreme concentraties fijnstof
  Thema: vuurwerk
  Datum: 08 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het afsteken van vuurwerk tijdens oudejaarsnacht leidt tijdelijk tot extreme concentraties voor de mens schadelijke ultrafijnstof. In de binnenstad van Den Haag bevatte een kubieke centimeter lucht het eerste half uur van 2013 bijna 300 duizend ultrafijne deeltjes. Dit is zes keer zoveel als in sigarettenrook en zestig keer zoveel als in een gewone nacht.
  Dit blijkt uit metingen die meetbureau Sensornet tijdens de nieuwjaarsdag deed op het dak van het eigen hoofdkantoor in de binnenstad van Den Haag. 'En dit is geen plek waar mensen vuurwerk staan af te steken', zegt Ron Maas van Sensornet. 'Ik vermoed dat wanneer we waren gaan meten op het pleintje waar ik met mijn buurtgenoten vuurwerk stond af te steken, we nog veel hogere concentraties zouden vinden.'
  De metingen van Sensornet zijn opmerkelijk. Het RIVM meldde vorige week nog dat het relatief meeviel met de hoogte van de fijnstofconcentraties tijdens oudejaarsnacht. Door regen en wind verwaaiden de concentraties dit jaar relatief snel. Uit metingen van het rijksinstituut bleek dat de concentraties fijnstof nergens hoger opliepen dan 89 microgram per kubieke meter. De Europese fijnstofregels schrijven lidstaten voor de gemiddelde fijnstofconcentraties beneden de 40 microgram te houden.
  De GGD Amsterdam en de Milieudienst Rijnmond rapporteerden de afgelopen jaarwisseling fijnstofpieken tot 250 (Amsterdam) en 355 (Rotterdam) microgram per kubieke meter. Ook deze concentraties vielen door het weer lager uit dan in voorgaande jaren. Als het windstil is, blijven vuurwerkdampen langer hangen.
  'Onze metingen zijn niet te vergelijken met die van het RIVM of de GGD', zegt Maas van Sensornet. Het RIVM meet de concentratie fijnstof in gewicht, terwijl Maas zich richt op het aantal ultrafijne deeltjes in de lucht. Fijnstof en ultrafijnstof laten zich vergelijken met bowlingballen en knikkers. De bowlingballen leggen het meeste gewicht in de schaal, maar de veel lichtere en moeilijker te meten knikkers zijn schadelijker voor de gezondheid omdat ze dieper doordringen in het menselijk lichaam.
  Het is onduidelijk hoe schadelijk de vuurwerkdampen zijn voor de volksgezondheid, zegt fijnstofexpert Marieke Dijkema van de GGD Amsterdam. 'We weten dat zelfs kortdurende verhoogde fijnstofconcentraties tot extra hartaanvallen, beroertes en ziekenhuisopnamen van longpatiënten leiden, maar dit is nooit specifiek onderzocht voor fijnstof door vuurwerk tijdens de jaarwisseling.'

  Onderwerp: Frans Captijn van de Veiligheidsregio bij de lijst van de grootverdieners
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OOST-SOUBURG - Frans Captijn, ex-directeur van de Veiligheidsregio Zeeland, staat op de zevende plaats van de lijst van grootverdieners over 2011 in de publieke en semi-publieke sector.
  Captijn kreeg in 2011 iets meer dan 115.000 euro aan loon mee en een vertrekregeling van ruim 345.000 euro. Captijn is zeven jaar in dienst geweest bij de Veiligheidsregio en in 2011 in 'goed overleg uit elkaar gegaan'.
  De algemeen directeur van Vestia staat bovenaan de lijst van grootverdieners met een inkomen van ruim 1,2 miljoen. Ruim 2600 bestuurders verdienden boven de balkenende-norm. Hun gemiddelde inkomen was 218.000 euro. De balkenende-norm bedraagt 193.000 euro.
  Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken presenteerde deze laatste cijfers over topinkomens van werknemers in deze sector.
  Ook Stichting Bureau Jeugdzorg Zeeland stond hoog aan de top, maar dan onder het kopje Ontslagvergoeding. Het afdelingshoofd Toegang en Regie van Bureau Jeugdzorg verliet haar werkgever met 294.298 euro in 2011.

  Onderwerp: Opstelten op bezoek Veiligheidshuis Zaanstad
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 09 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZAANDAM - Minister Opstelten bezoekt 9 januari het Veiligheidshuis Zaanstreek-Waterland en de gemeente Zaanstad. Hij zal zich laten informeren over de aanpak van de jongerencriminaliteit (via het Veiligheidshuis) en de Zaanse aanpak van de jongerenoverlast.
  Het werkbezoek vindt plaats van 16.30-18.00 uur in het stadhuis van Zaanstad. Het openbare gedeelte van het werkbezoek vindt plaats van 17.30 -18.00 uur in de raadzaal. Wethouder Noom zal presenteren hoe de gemeente de jongerenoverlast aanpakt. De minister zal ook reageren en persvragen beantwoorden.
  Minister Opstelten heeft in 2011 het Actieprogramma Problematische Jeugdgroepen opgericht. Dit actieprogramma draagt bij aan het aanpakken van 89 criminele jeugdgroepen in Nederland en het intensief voortzetten van de aanpak van de hinderlijke en overlastgevende jeugdgroepen. Op verzoek van het actieprogramma komt de minister van Veiligheid en Justitie op bezoek bij het Veiligheidshuis Zaanstad-Waterland (sinds november 2012 gevestigd in het stadhuis van de gemeente Zaanstad) en de gemeente Zaanstad.
  Het Veiligheidshuis Zaanstreek Waterland zorgt binnen de negen regiogemeenten voor betere afstemming tussen partners uit de regio die werken aan preventie, dwang en nazorg van crimineel gedrag. Het is een fysieke plek waar verschillende partijen uit de veiligheidszorg en strafrechtketen samenwerken met als doel om verergeren van problemen en terugval te voorkomen, en kansen te bieden aan het individu.

  Onderwerp: Nazorg en napijn in Alphen aan den Rijn
  Thema: crisisbeheersing
  Datum: 09 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In december kwam in Alphen aan den Rijn een onderzoek uit naar de nazorg rond het schietincident aldaar. Het eindrapport van de onafhankelijke adviescommissie nazorg schietincident Alphen aan den Rijn is te downloaden via de website (link: Rapport Over Napijn en Nazorg - 18 MB)
  De term 'nazorg' suggereert dat de zorg het sluitstuk vormt van de crisisbeheersing. De zorg die er letterlijk 'ná' komt. Wanneer alles achter de rug is, kan de nazorg zogezegd aanvangen. Het rapport geeft de herkenbare voorbeelden van kleine verstoringen in de acute fase die een lange nasleep kunnen hebben. En daarmee onderstrepen dat de basis voor de nazorg eigenlijk al in de acute fase begint.
  Eerder schreef ik in het Magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing (augustus-september 2009) al dat burgemeesters en gemeenten die de dynamiek van de nafase in goede banen willen leiden, oog zullen moeten hebben voor het feit dat iedereen prikkelbaar is door hetgeen men heeft meegemaakt. Dat vereist 'nazorgcommunicatie', waarin men betrokkenen telkenmale informeert, afstemt en terugkoppelt wat de stappen zijn die worden gezet. Het is niet zozeer een verlengstuk van 'crisiscommunicatie', maar door de sensitiviteit van het proces eerder een aparte discipline binnen de crisisbeheersing. De bevindingen in het Alphen-rapport maken dat nogmaals duidelijk.

  Onderwerp: Opstelten tevreden over aanpak jeugdcriminaliteit Zaanstad
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 10 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZAANSTAD - Minister Opstelten (veiligheid) is onder de indruk van de aanpak van jeugdcriminaliteit in Zaanstad en Purmerend. Dat zei hij woensdag tijdens een werkbezoek aan het Veiligheidshuis in Zaanstad.
  'Zit er scherpte in in deze regio? Het antwoord is JA.' De quote kan zo worden opgenomen op de website waar sinds kort op ludieke wijze de ferme oneliners van minister Opstelten worden bijgehouden (www.watzegtivo.nl) De veiligheidsminister kan het weten want hij komt nog wel eens in andere regio's op bezoek. ,,Ik kom nog wel eens in gebieden waar de problematiek harder is.'' Een van de doelen van het Veiligheidshuis waarin politie, gemeente, jongerenwerk en andere instanties samenwerken is het terugdringen van het aantal jeugdbendes. In Zaanstad is dat gelukt want volgens de statistieken althans zijn er geen jeugdbendes meer in Zaanstad, in tegenstelling tot Purmerend. Wethouder Corrie Noom van Zaanstad: ,,Natuurlijk hebben wij ook groepen jongeren die wel eens overlast veroorzaken maar het is niet zo dat ze georganiseerd crimineel zijn.''
  Uit het overzicht blijkt ook dat het aantal meldingen van jeugdoverlast is gedaald. De minister krijgt een indrukwekkende dalende grafiek te zien. Maar wie later in alle rust de cijfers nader bekijkt, ziet dat het gaat om een daling van iets meer dan veertien procent naar een totaal van zo'n 1475 meldingen per jaar. Maar Opstelten toont zich tevreden: ,,Het gaat hier gewoon goed.''

  Onderwerp: Vacature Ketenmanager veiligheidshuis Drenthe
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 12 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Met ingang van 2008 functioneert het Veiligheidshuis Drenthe. Doelstelling van het Veiligheidshuis is het efficiënter organiseren van de justitieketen in aansluiting op de gemeentelijke-, zorg- en hulpverleningsinstellingen. In het Veiligheidshuis werken politie, OM, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, de drie Reclasseringsorganisaties en Drentse gemeenten aan de persoonsgebonden aanpak van jeugd, veelplegers, huiselijk geweld en nazorg. Dit geschiedt vanuit de locaties Assen, Hoogeveen en Emmen. Vanaf 1 januari 2013 wordt de verantwoordelijkheid voor het Veiligheidshuis Drenthe neergelegd bij de Drentse gemeenten. In de context van het Regionaal Beleidsplan 2013-2014 Noord-Nederland is het van belang dat het Veiligheidhuis Drenthe definitief verder vorm krijgt.
  De ketenmanager is belast met de doorontwikkeling van het Veiligheidshuis Drenthe een stevig verankerde veiligheidshuisfuncties in Assen, Hoogeveen en Emmen. Hij/zij treedt op als facilitator voor de samenwerking van de ketenpartners in het Veiligheidshuis. Hij/zij stuurt de ketenprocessen in het Veiligheidshuis aan, neemt relevante partners mee in de ontwikkeling en schept de randvoorwaarden voor het behalen van de door de Stuurgroep Veiligheidshuis Drenthe (VHD) benoemde resultaten. De ketenmanager wordt belast met het versterken van het bestuurlijk draagvlak. De ketenmanager is verantwoordelijk voor het jaarlijks opstellen van een jaarplan voor het Veiligheidshuis en werkt nauw samen met de informatiemakelaar, locatiecoördinatoren en/of locatiemedewerkers.
  U kunt goed omgaan met de verschillen tussen de ketenpartners, en bent in staat hierin de verbinding te leggen, zowel op bestuurlijk, tactisch als op operationeel niveau. U kunt positief omgaan met druk vanuit de externe omgeving, geeft niet gauw op en beschikt over een gezonde dosis overtuigingskracht. U kunt plannen en organiseren en bent resultaatgericht. U geeft inspiratie en energie, en heeft verfrissende ideeën over nieuwe manieren van communiceren, het omgaan met de externe omgeving en interventiestrategieën. Kortom: u hebt het lef om buiten de bekende kaders en patronen te denken en te handelen.
  Kennis van de organisatie ontwikkelingen en omgeving van het openbaar bestuur, politie en het Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Reclassering en de gemeentelijke organisaties. Kennis van maatschappelijke, politieke en bestuurlijke aangelegenheden, veiligheidsvraagstukken en inzicht in administratieve processen.

  Onderwerp: Reactie n.a.v. Brandpunt uitzending over 112
  Thema: veiligheid
  Datum: 13 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Voor ons staat voorop dat het alarmnummer altijd bereikbaar moet zijn. Er mag geen gesprek gemist worden. Er wordt daarom met de hoogste prioriteit aandacht besteed aan het oplossen van storingen en het treffen van maatregelen om dergelijke storingen te voorkomen.
  De Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) en het Agentschap Telecom voeren op dit moment het onafhankelijke onderzoek uit naar de gehele 112 infrastructuur. Hierbij zal de gehele keten vanaf de burger tot en met de hulpverleningsdienst worden doorgelicht. Dit betekent dat de opdracht die de Inspecties hebben gekregen de afgelopen tijd verder is uitgebreid tot de gehele 112-keten en alle recente storingen. Dat onderzoek is noodzakelijk gezien de inspanning van overheden en private partijen om alle punten op orde te krijgen. De verwachting is dat het onderzoek in het voorjaar is afgerond. De afgelopen jaren was de feitelijke beschikbaarheid van het alarmnummer 112 altijd boven 99.9%.

  Maatregelen voor 2012
  Het beeld alsof er pas actie is ondernomen sinds 2012 is onjuist. Bovendien is de aard van de storingen uit 2009-2011 onvergelijkbaar met die uit 2012. In 2009 was daarnaast sprake van een ander technisch platform voor 112. Deze vernieuwing was ook noodzakelijk. De huidige techniek is dus niet hetzelfde als uit de periode 2009-2011. De monitoring als onderdeel van het onderhoud heeft sinds 2009 telekens tot actie geleid. Dat is dan ook op allerlei niveaus aanhangig gemaakt bij KPN en aangepakt.

  Storing juni 2012
  De storing van juni 2012 is niet veroorzaakt door het ontbreken van monitoring op de componenten, maar door het ontbreken van de monitoring op de dubbele uitvoering van de verbindingen. Een dergelijke verstoring had zich niet eerder voorgedaan. De storing bij 112 van juni werd veroorzaakt door het uitvallen van twee cruciale glasvezelverbindingen. Dat bleek uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie (link rapport).

  Incidenten Amsterdam en Schiedam
  Vast staat dat tijdens de storing twee mensen zijn overleden die reanimatie nodig hadden. In één geval, in Amsterdam, heeft de storing ertoe geleid dat ambulances later arriveerden. De Inspectie kan echter niet beoordelen of dit tot de dood van de persoon heeft geleid. In het andere geval, in Schiedam, is niet te achterhalen of de 112-storing tot gevolg had dat de ambulances later arriveerden. Ook is niet vast komen te staan dat er daadwerkelijk een gesprek met 112 tot stand is gekomen. Er is door verschillende partijen inspanning geleverd om te achterhalen wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Helaas heeft dat in dit geval niet tot een conclusie geleid. Minister Opstelten heeft in zijn reactie op het rapport en de bevindingen het overlijden van deze personen ten zeerste betreurd.

  Maatregelen uit 2012
  Naar aanleiding van de incidenten van vorig jaar is in samenwerking tussen met alle partijen een verbetertraject gestart. Er is al een aantal verbeteringen doorgevoerd:
  Aanpassingen in de technische infrastructuur zijn gerealiseerd om de stabiliteit van de dienstverlening 112 te kunnen verbeteren. Dit zijn onder andere nieuwe versies van software die geïnstalleerd zijn op de netwerkapparatuur en vervanging van elementen binnen het netwerk.
  Bepaalde componenten binnen de infrastructuur zijn dubbel uitgevoerd
  Registratie van 112 oproepen is verbeterd waardoor bij een storing de gemiste oproepen sneller getraceerd kunnen worden. Hierdoor kunnen de burgers direct worden teruggebeld.
  Calamiteitenschakeling is gerealiseerd waardoor oproepen bij een storing kunnen worden overgezet naar een andere meldkamer en de continuïteit van 112 gegarandeerd is.
  Er zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen alle betrokken partijen om de communicatie richting burgers eenduidig te laten plaatsvinden in geval van storingen in de 112-dienstverlening.
  Naar aanleiding van de storing in juni 2012, die het gevolg was van onderhoudswerkzaamheden, zijn de procedures voor onderhoud aan de verbindingen verder aangescherpt.
  Monitoring op de verbindingen waardoor mogelijke verstoringen in een vroeg stadium kunnen worden geconstateerd en maatregelen kunnen worden getroffen
  In overleg met alle betrokken partijen is een nieuw besturingsmodel ontwikkeld waarmee optimale samenwerking over de gehele 112 keten wordt gewaarborgd. Hierdoor kunnen verstoringen in de gehele 112 keten vroegtijdig worden geconstateerd en kunnen alternatieve routes worden gekozen.
  Alle aanpassingen in de 112 keten dienen centraal te worden aangemeld. Besluiten over uitvoering van deze aanpassingen zullen worden beoordeeld op risico/impact met alle betrokken partijen. Bewaking van uitvoering van de aanpassingen en het oplossen van incidenten zal worden gedaan door speciale "Be Alert" teams binnen het Network Operations Center (NOC) van KPN. Deze teams zijn 24x7 beschikbaar.

  Maatregelen na storing juni 2012
  Naar aanleiding van de storing van woensdag 20 op donderdag 21 juni heeft de Inspectie VenJ en de Inspectie Gezondheidszorg onderzoek gedaan. Tijdens deze storing zijn er twee personen overleden waarvan niet is vast komen te staan of dit te wijten is aan de vertraging in de hulpverlening. Het rapport en de beleidsreactie zijn in december aan de Tweede Kamer gezonden. Inmiddels zijn maatregelen getroffen om herhaling van dit voorval in de toekomst te voorkomen. Het gaat hierbij om maatregelen als:
  - monitoring op de beide verbindingen tussen de hoofdlocatie en de uitwijklocatie.
  - interne procedures voor aanpassingen aan de 112 infrastructuur zijn aangescherpt.
  - afspraken met externe bedrijf over onderhoud aangepast.
  Deze maatregelen worden door de Inspectie VenJ als afdoende beoordeeld om herhaling te voorkomen.

  Maatregelen rond Jaarwisseling 2012-2013
  Ook in het kader van de jaarwisseling zijn er diverse maatregelen getroffen. Hier is door alle betrokken partijen hard gewerkt om de verwachte piekbelasting aan te kunnen met het nieuwe 112-platform en de nieuwe digitale infrastructuur tussen Driebergen en de regio's. Dit is succesvol verlopen en heeft geen verstoringen opgeleverd. De komende periode zal er in nauwe samenwerking met KPN verder worden gewerkt aan een betrouwbare en stabiele 112 infrastructuur die voor burgers altijd bereikbaar is.

  Onderwerp: Vuurwerk tijdens oud en nieuw kost 23 mensen ogen
  Thema: vuurwerk
  Datum: 13 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn 21 volwassen- en 2 kinderogen blind geworden. Dat meldt maandag het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Het is voor de vijfde keer dat het NOG heeft bijgehouden hoeveel mensen door vuurwerk oogletsel hebben opgelopen.
  Rond de afgelopen jaarwisseling zijn 264 patiënten met oogletsel behandeld. Daarbij liepen 155 'feestvierders' letsel op die zelf vuurwerk afstaken. De andere 109 waren kijkers naar het vuurwerk.
  In totaal werden 324 ogen beschadigd. 101 mensen hebben blijvend letsel. Bij 54 ogen is zelfs sprake van een oogschade die varieert van permanent verminderd gezichtsvermogen tot een blind oog. 23 ogen werden volledig blind, waarvan er 8 moesten worden verwijderd. De definitieve cijfers komen in de loop van maart.
  Het NOG zegt dat de afgelopen vijf jaarwisselingen in totaal 111 ogen door vuurwerk blind zijn geworden.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.