Week: 01 van 30 december 2012 tot en met 5 januari 2013


Nieuws van Internet:
 • Rode Kruis Hattem-Wapenveld naar veiligheidsregio Noord-Veluwe
 • 70 miljoen euro aan vuurwerk verkocht
 • Jaarwisseling 'opvallend' rustig in grote steden
 • Brandweervrijwilligers in dienst bij regio
 • Jaarwisseling 2012-2013: aantal incidenten nog altijd onacceptabel hoog
 • Dodelijke incidenten met vuurwerk in Frankrijk en Italië
 • Meldpunt vuurwerk gesloten met 82 duizend klachten
 • 'Weer 10 miljoen euro aan schade door vuurwerk'
 • Vingers en kunstgebit kwijt door vuurwerk
 • Opvallend veel brandwonden door vuurwerk
 • Officiële start Nationale Politie: 'een historische dag'
 • Meer meisjes naar Halt voor vuurwerk
 • Het vuurwerk van Broertjes is oké
 • Meer operaties na vuurwerk
 • 23 slachtoffers naar oogziekenhuis
 • Drukke jaarwisseling voor Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
 • Vuurwerk eist meer slachtoffers


 • Onderwerp: Rode Kruis Hattem-Wapenveld naar veiligheidsregio Noord-Veluwe
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 31 december 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HATTEM - Ook afdeling Hattem-Wapenveld gaat uit de regio IJsselland en over naar de veiligheidsregio Noord-Veluwe. Eerder berichte de GGD deze stap, in navolging van de landelijk aangekondigde herindeling van politie- en hulpdiensten per 1-1-2014.
  Het Rode Kruis volgt de landelijke indeling per landelijke datum 1-1-2014. Lokale organisatie en districten krijgen een jaar de tijd om alle taken en activiteiten op elkaar af te stemmen om zo per 1-1-2014 een soepele overgang te bewerkstelligen. Ook de afdeling Hattem-Wapenveld zal voor overleg meer gaan afreizen naar Apeldoorn i.p.v. Zwolle. Geen probleem voor voorzitter Roel Rischen; 'je merkt dat alle overheids gerelateerde organisaties zich klaar maken om conform de nieuwe indeling te werken, dus het is volstrekt logisch dat ook wij, als verlener van nood- en sociale hulp hierin meegaan.'.
  Rischen vervolgt; 'Voor alle 60 vrijwilligers zal dit geen enkele invloed hebben, of ze nu een instructeur uit Apeldoorn of Zwolle krijgen. Misschien vinden we op deze manier nog eerder bestuurders voor onze bus, want die konden we in Zwolle en omstreken in ieder geval moeilijk vinden!'.

  Onderwerp: 70 miljoen euro aan vuurwerk verkocht
  http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3370739/2012/12/31/70-miljoen-euro-aan-vuurwerk-verkocht.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck Datum: 01 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Crisis of geen crisis; dit jaar is in ons land ongeveer evenveel vuurwerk over de toonbank gegaan als vorig jaar. Dat betekent dat met deze oud en nieuw weer voor naar schatting 70 miljoen euro aan rotjes, pijlen en ander knalwerk de lucht in gaat.
  Dat meldde maandag de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de voorlopige cijfers baseert op de verkopen bij een aantal grote importeurs.
  Volgens voorzitter Leo Groeneveld van BPN is het aandeel van het siervuurwerk in de verkoop opnieuw groter geworden. Dit jaar was dat 80 procent, tegenover 20 procent knalvuurwerk. Pakweg 10 jaar geleden was dat nog fiftyfifty. Groeneveld zegt dat dit jaar meer mensen vuurwerk hebben gekocht, maar dat per aankoop wat minder is besteed.
  Hij weerspreekt daarmee cijfers van een online-enquête van het economisch bureau van ING waaruit juist bleek dat minder mensen meer hadden uitgegeven. De belangenvereniging had gehoopt dat dit jaar voor 75 miljoen zou worden verkocht, maar dat is niet gebeurd. 'Aan de andere kant lijkt de verkoop zich te stabiliseren', aldus de voorzitter. Topjaar was 2009, toen het bedrag van 76 miljoen euro werd bereikt.

  Onderwerp: Jaarwisseling 'opvallend' rustig in grote steden
  Thema: vuurwerk
  Datum: 01 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De jaarwisseling in de vier grote steden verloopt opvallend rustig. Dat merken politiewoordvoerders uit Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Tot circa half drie 's nachts vonden er nergens grote incidenten plaats, meldden de politiekorpsen.
  In Amsterdam gaat het 'goed en rustig', aldus een politiewoordvoerder. Volgens haar kan dat met het slechte weer te maken hebben, waardoor er minder mensen op de been zijn. 'Er waren een aantal inbraken, kleine vechtpartijen en aanhoudingen voor vernielingen en openbaar dronkenschap.' Om half 3 's nachts waren er enkele tientallen aanhoudingen verricht.
  Ook in Utrecht gaat het 'buitengewoon goed, zonder gekke dingen', meldde een zegsman in de Domstad. De politie heeft het minder druk dan vorig jaar. Wel raakte iemand in Bunschoten zijn hand kwijt door het afsteken van vuurwerk en kreeg in Amersfoort een persoon een vuurpijl in het gezicht.
  In Den Haag en Zoetermeer werden enkele jongeren opgepakt voor vernielingen en illegaal vuurwerk, meldde een woordvoerder. Rond de 25 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verwondingen die ze opliepen door vuurwerk. 'Voor de rest is het uitzonderlijk rustig.'
  Rotterdam kende vooral een 'regenachtige' aanloop naar de jaarwisseling. Voor de rest is alles onder controle volgens het korps Rotterdam-Rijnmond.

  Onderwerp: Brandweervrijwilligers in dienst bij regio
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 01 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Alle taken van de brandweer worden met ingang van 1 januari 2013 door de veiligheidsregio's uitgevoerd. Er is dus geen gemeentelijke brandweer meer in Nederland.
  Daarnaast worden alle taken op het terrein van de fysieke veiligheid gebundeld in één organisatie, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Ook het ondersteunende bureau van Brandweer Nederland maakt daar nu onderdeel van uit. Het IFV is het uitvoeringsorgaan voor ontwikkelingen in het veiligheidsdomein en ondersteunt de brandweer op het gebied van bestuur, beleid, opleidingen en materieel.
  Het IFV wordt bestuurd door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Het instituut deelt onder meer informatie en expertise, beheert materieel en telecomvoorzieningen en houdt zich bezig met opleidingen.

  Onderwerp: Jaarwisseling 2012-2013: aantal incidenten nog altijd onacceptabel hoog
  Thema: veiligheid
  Datum: 01 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Er hebben deze jaarwisseling minder incidenten plaats gevonden dan vorig jaar. Waar vorig jaar landelijk 8457 meldingen werden geregistreerd zijn dat er dit jaar 8094. Het merendeel van de meldingen betrof vernielingen. Het aantal incidenten tegen hulpverleners (politie, brandweer en ambulancepersoneel) daalde met een derde: van 110 vorig jaar naar 74 dit jaar, waarvan 61 verdachten direct zijn vastgehouden. Dat blijkt uit het eerste beeld van de jaarwisseling 2012-2013. Landelijk werden 1000 personen aangehouden.
  De jaarwisseling lijkt als je louter naar de cijfers kijkt, relatief beheersbaar. Volgens minister Opstelten zijn de incidenten als mishandeling, vernielingen, brandstichting en geweld tegen hulpverleners nog altijd onacceptabel hoog. De inzet van alle hulpverleners was ook dit jaar weer groot, desondanks was het aantal incidenten nog onaanvaardbaar hoog. Opstelten benadrukt dat oud en een nieuw een feest is en hoort te zijn, daar passen dergelijke aantallen incidenten niet bij. Dat betekent dat we ons op alle fronten moeten blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling daadwerkelijk een feest is.
  De definitieve cijfers over het verloop van de jaarwisseling zullen 11 januari 2013 verschijnen.

  Onderwerp: Dodelijke incidenten met vuurwerk in Frankrijk en Italië
  Thema: vuurwerk
  Datum: 02 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Bij ongevallen met vuurwerk in Frankrijk en Italië zijn tijdens de nieuwjaarsnacht drie doden gevallen. In Campanië, in het zuiden van Italië, kwamen twee mensen om. Een 49-jarige man stierf toen hij in het gezicht getroffen werd door een vuurpijl en een 51-jarige man kwam om het leven toen een knaller ontplofte naast zijn hoofd.
  In Napels raakten twee jongeren zwaargewond toen de auto waarin ze zaten, ontplofte. Het voertuig was volgeladen met illegaal vuurwerk. In en rond Napels en ook elders in Italië vielen nog tientallen gewonden door vuurwerk.
  Nabij Straatsburg, in het oosten van Frankrijk, overleed een 20-jarige jongeman aan zijn verwondingen nadat een klapper in zijn gezicht was ontploft. In heel Frankrijk waren er circa twintig chirurgische ingrepen voor verwondingen aan handen door vuurwerk.

  Onderwerp: Meldpunt vuurwerk gesloten met 82 duizend klachten
  Thema: vuurwerk
  Datum: 03 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast van GroenLinks, dat vannacht is gesloten, zijn in totaal 82.212 meldingen binnengekomen. De meldingen worden vandaag gebundeld en aangeboden aan de Tweede Kamer, zo schrijft persbureau Novum. Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale fracties. Zij willen dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om vuurwerkoverlast aan te pakken.
  De fractie in de Tweede Kamer stemde onlangs nog tegen een vuurwerkverbod van de Partij voor de Dieren, de fractie vindt namelijk dat dit lokaal moet worden geregeld. De lokale fracties vinden dat met de jaarwisseling alleen vuurwerk mag worden afgestoken op professionele vuurwerkshows.
  Het meldpunt heeft al de nodige kritiek gehad. De PvdA, de VVD en de PVV vinden dat overlastgevers juist harder moeten worden aangepakt en dat anderen daar niet onder moeten lijden.
  Vuurwerkhandelaren wezen erop dat de klagers aangeven vooral last te hebben van vuurwerkbommen. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland zag daarin haar vermoeden bevestigd dat de overlast vooral door vuurwerk komt dat toch al is verboden. Het nog eens verbieden zou daarom weinig zin hebben.

  Onderwerp: 'Weer 10 miljoen euro aan schade door vuurwerk'
  Thema: vuurwerk
  Datum: 03 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  DEN HAAG - Volgens de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars komt de schade tijdens de oud-en-nieuwviering uit op zo'n 10 miljoen euro, hetzelfde bedrag als vorig jaar.
  Het gaat daarbij om schade aan huizen, inboedel en auto's, meldde de branchevereniging woensdag. De schatting is gebaseerd op de eerste indrukken bij verzekeraars, waar verzekerden de dagen na de jaarwisseling hun schadeclaims digitaal of via het callcenter indienden.
  De definitieve optelsom van alle schadeclaims wordt pas later bekend. Het verleden leert dat deze nog weleens bijna tweemaal zo hoog kan uitpakken als de eerste schatting.
  Kort na de jaarwisseling van 2010 op 2011 werd ook gesproken van 10 miljoen euro schade, maar het totale bedrag aan claims kwam uiteindelijk uit op 20 miljoen euro. De gecorrigeerde cijfers van de oud-en-nieuwviering van 2011 op 2012 zijn nog niet in de statistieken van het Verbond van Verzekeraars opgenomen.

  Onderwerp: Vingers en kunstgebit kwijt door vuurwerk
  Thema: vuurwerk
  Datum: 03 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Een 41-jarige man is dinsdagavond in Den Helder ernstig gewond geraakt toen hij vuurwerk wilde aansteken. Op het wegdek werden delen van de hand en van het kunstgebit van de man aangetroffen, liet de politie woensdag weten. De man had in de Breewaterstraat oud vuurwerk gevonden dat na de jaarwisseling was blijven liggen. Toen hij het wilde aansteken, ontplofte het in zijn hand.
  De inwoner van Den Helder mist door de klap enkele vingers van zijn linkerhand. Ook liep hij verwondingen aan zijn gezicht en kaak op en raakte hij een deel van zijn kunstgebit kwijt. Het slachtoffer werd voor behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar.

  Onderwerp: Opvallend veel brandwonden door vuurwerk
  Thema: vuurwerk
  Datum: 03 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Jaarwisseling. Het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis zag dit jaar een opvallende toename in het aantal vuurwerkslachtoffers.
  Het Rotterdamse brandwondencentrum, gevestigd in het Maasstad Ziekenhuis, kende afgelopen jaarwisseling een opvallende toename in het aantal vuurwerkslachtoffers. Dat liet de Nederlandse Brandwonden Stichting gisteren weten. Waar er andere jaren gemiddeld twee slachtoffers met door vuurwerk veroorzaakte brandwonden worden opgenomen, waren dat er dit jaar tien. In totaal zijn er rond de jaarwisseling 57 patiënten met aan vuurwerk gerelateerd letsel naar de spoedeisende eerste hulp geweest.
  Kees van der Vlies, traumachirurg en medisch manager van het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis, kan niet verklaren waar de stijging door wordt veroorzaakt. "Het zou kunnen zijn dat er slecht vuurwerk is verkocht, maar de harde wind zou er misschien ook wat mee te maken kunnen hebben", speculeert hij. "Het is in ieder geval lastig te zeggen waarom er tijdens deze jaarwisseling meer mensen naar ons zijn doorverwezen dan in andere jaren." Van de tien vuurwerkslachtoffers die oudejaarsavond zijn opgenomen, liggen er nu nog zes in het ziekenhuis. "Veel van deze vuurwerkslachtoffers hebben brandwonden in het gezicht opgelopen", vertelt Van der Vlies. "Dan ligt het gevaar niet alleen in de verbrande huid, maar ook bestaat de kans dat er een verbranding is in de mond en dat je roet inademt. Dit kan leiden tot zwellingen en ademhalingsproblemen."
  In de meeste gevallen vielen de slachtoffers door onvoorzichtigheid bij het afsteken van het vuurwerk en hadden de ongelukken voorkomen kunnen worden. "Maar er zijn ook twee kinderen opgenomen, die er niets aan konden doen", zegt Van der Vlies. "Een meisje heeft diepe brandwonden aan haar borst opgelopen omdat er een vuurpijl tegen haar aankwam. Zij heeft waarschijnlijk littekens voor het leven." Ook de jongen liep diepe brandwonden op door vuurwerk.
  De Nederlandse Brandwonden Stichting noemt deze toename het zoveelste voorbeeld dat de gevaren van consumentenvuurwerk aantoont. "De discussie over het mogelijk verbieden van consumentenvuurwerk was al opgelaaid", zegt woordvoerder Marieke Stegenga, "maar dit laat wederom zien dat zowel consumenten als politiek hier nog eens goed over moeten nadenken."
  De Stichting gaat de gevallen in Rotterdam onderzoeken en de oorzaken van de brandwonden analyseren. "Door de toedracht van de brandwonden te onderzoeken, kunnen we gerichter gaan voorlichten en waarschuwen", zegt Stegenga. "Maar in ieder geval kan niemand meer zeggen dat consumentenvuurwerk veilig is."

  Onderwerp: Officiële start Nationale Politie: 'een historische dag'
  Thema: veiligheid
  Datum: 03 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Op 1 januari 2013 zijn de 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten opgegaan in één korps - dat van de Nationale Politie.
  Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie sprak vandaag in de Ridderzaal op het Binnenhof bij de officiële start van de Nationale Politie van een historische dag. Tijdens de bijeenkomst werd legde de heer G. Bouman de eed af en werd hij officieel beëdigd als korpschef Nationale Politie.
  De invoering van één Nationale Politie zal beter invulling geven aan de eisen die een moderne maatschappij aan de politie stelt. Méér eenheid en een betere samenwerking moeten leiden tot een slagvaardiger, effectiever én efficiënter opererende politie.
  Wat gaat de burger hiervan merken? De Nationale Politie zal beter bereikbaar zijn en betere dienstverlening leveren. Er komt straks een eenvoudig en klantvriendelijk aangifteproces, dat overal in het land hetzelfde is. De burger, maar ook de ondernemer, kan dan 24 uur per dag, wáár dan ook, aangifte doen - aangifte op maat: telefonisch, via internet, op het politiebureau of bij hem thuis.
  De Nationale Politie gaat minder bureaucratisch werken. Procedures en werkmethoden worden zo efficiënt mogelijk ingericht zodat de tijd die vrijkomt door het schrappen van veel overbodige administratieve rompslomp ten goede aan een betere operationele inzet: surveilleren, rechercheren, observeren, informatie inwinnen en waar nodig snel en krachtdadig ingrijpen. Agenten hebben zo meer tijd voor straat- en recherchewerk, omdat ze minder tijd kwijt zijn aan papierwerk. Minister Opstelten bedankte in de Ridderzaal iedereen die aan de vorming van de Nationale Politie heeft meegewerkt en bijgedragen. 'Een politieorganisatie die Nederland daadwerkelijk veiliger gaat maken!', aldus de minister.

  Onderwerp: Meer meisjes naar Halt voor vuurwerk
  Thema: vuurwerk
  Datum: 04 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Er zijn rond de jaarwisseling meer meisjes naar bureau Halt verwezen ten opzichte van vorig jaar. Ook werden er meer jongeren betrapt op het afsteken van illegaal vuurwerk, maar minder op het te vroeg afsteken van legaal vuurwerk. Dat maakte bureau Halt vanmiddag bekend.
  In totaal zijn in de 'vuurwerkperiode' (1 december tot 2 januari) 1422 jongeren naar Halt gestuurd, iets minder dan vorig jaar en een stuk minder ten opzichte van de jaarwisseling tussen 2010 en 2011. Er werden 1335 jongens naar Halt verwezen, daarmee vormen zij het leeuwendeel.
  De stijging bij de meisjes is echter opvallend. Dit jaar krijgen 87 meisjes een 'passende straf' van Halt, vorig jaar waren dat er maar 63 en in 2010 nog maar 58.
  Het afsteken of in bezit hebben van illegaal vuurwerk nekte dit jaar meer jongeren dan tijdens de vorige jaarwisseling. In totaal 353 Halt-afdoeningen had daarmee te maken, tegen 279 vorig jaar. Het te vroeg afsteken van legaal vuurwerk kwam juist minder voor: 925 verwijzingen tegen 1005 vorig jaar.
  In Noord-Nederland en Amsterdam moesten opvallend veel meer jongeren zich melden bij het bureau. In het noorden moesten 170 jongeren zich melden tegen 96 vorig jaar. In de hoofdstad moesten 106 jongeren langs bij Halt tegen slechts 11 vorig jaar. Ook in Limburg-Zuid steeg het aantal aanzienlijk, van 97 naar 155.
  Een forse daling is juist te zien in regio's als Gelderland, Kennemerland, Den Haag en Zuidwest-Nederland.
  De jongeren krijgen een Halt-straf die zo snel mogelijk na de verwijzing wordt uitgevoerd, liefst nog in de kerstvakantie. Jongeren die illegaal vuurwerk hebben afgestoken, schade hebben aangericht of die al eens eerder een Halt-verwijzing kregen, worden strenger aangepakt.

  Onderwerp: Het vuurwerk van Broertjes is oké
  Thema: vuurwerk
  Datum: 05 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HILVERSUM - De door de gemeente Hilversum aangeboden 'gratis' vuurwerkshow op het Langgewenst, een idee van burgemeester Broertjes, is door diezelfde gemeente al uitgeroepen tot nieuwe traditie tijdens de jaarwisseling. Terecht, of niet? Daarover kunt u zelf uw mening geven op de lokale website onder redactie van deze krant, Hilversum Vandaag (hilversum.vandaag.nl).
  Het gemeentevuurwerk duurde tien minuten, was vooral 'sierlijk' en kostte Hilversum tienduizend euro. Er kwamen volgens de gemeente zo'n vijfhonderd mensen op af. Of dat weinig is, of gelet op het hondenweer juist best veel - geen idee. Dezelfde kanttekening valt te maken bij de relatief rustige jaarwisseling elders in Hilversum, waar vreugdevuren op last van Broertjes voor het eerst taboe waren. Dat 'succes' kan te maken hebben met door de gemeente georganiseerde alternatieven en andere maatregelen, maar kan net zo goed worden toegeschreven aan het ongezellige weer.
  Toch is het gemeentevuurwerk een blijvertje, als het aan de burgemeester ligt. Heeft hij gelijk?

  Onderwerp: Meer operaties na vuurwerk
  Thema: vuurwerk
  Datum: 05 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Plastisch chirurgen opereerden dit jaar ruim veertig vuurwerkslachtoffers met ernstige verwondingen. Vorig jaar waren dat er zo'n vijftien minder.
  Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Plastisch chirurgen uit heel Nederland registreerden na de jaarwisseling de ernstigste gevallen van vuurwerkletsel op de afdelingen Spoedeisende Hulp. Zij opereerden slachtoffers met zwaar gelaatsletsel en brandwonden aan handen of aangezicht. Negen handen werden gedeeltelijk en vijf handen volledig geamputeerd. De slachtoffers waren zonder uitzondering man en bijna de helft (45 %) was jonger dan 18 jaar.
  In twee derde van de gevallen (64%) was het letsel het gevolg van een incident met illegaal vuurwerk. De NVPC pleit dan ook voor meer aandacht voor het gevaar van vooral illegaal vuurwerk en voor een verscherping van de controles. De registratie is landelijk dekkend, stelt een woordvoerder van de vereniging: 'We hebben nu 43 meldingen, en het werkelijke cijfer zal daar niet ver vanaf liggen. Wij hebben onze leden enkele keren per mail gevraagd om te registreren, en ook de aiossen hebben er op ons verzoek goed op gelet. Tekenend is ook dat wij uit alle streken van het land meldingen hebben gekregen.'

  Onderwerp: 23 slachtoffers naar oogziekenhuis
  Thema: vuurwerk
  Datum: 05 januari 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft rond de jaarwisseling 23 vuurwerkslachtoffers gezien. Dat schrijft het ziekenhuis in een persbericht.
  In het hele land zijn naar schatting 70 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met oogschade door vuurwerk. De eerste dagen van het nieuwe jaar melden zich meestal nog extra mensen met oogschade door vuurwerk. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) zal zoals elk jaar de landelijke cijfers in de loop van januari naar buiten brengen. Na de vorige jaarwisseling kwam het NOG op een totaal van 217 slachtoffers, van wie 105 mensen blijvend oogletsel hadden. Al jaren is zeker de helft van de vuurwerkslachtoffers een omstander.
  'De situatie in Nederland tijdens oud en nieuw lijkt meer op oorlogsoogheelkunde dan normale oogheelkunde', zegt Tjeerd de Faber, oogarts in het Rotterdamse Oogziekenhuis en woordvoerder van het NOG. 'Twee jaarwisselingen in Nederland staat gelijk aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten.'
  De oogartsen pleiten al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk. Ze willen dat het voorbeeld van Australië wordt gevolgd. Dat land heeft in 1987 het consumentenvuurwerk verboden.

  Onderwerp: Drukke jaarwisseling voor Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 maart 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft zich maximaal ingezet gedurende de jaarwisseling. Brandweer, meldkamer- en ambulancepersoneel leverden een grote inspanning om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarbij werd intensief samengewerkt met de politie.
  Van 31 december 0.00 uur tot 1 januari 08.00 uur rukten brandweer en ambulance 1190 keer uit. De brandweer rukte totaal 750 keer uit, waarvan het grootste deel voor container- en buitenbranden. Ook rukte de brandweer uit voor 33 meldingen van een mogelijke brand in gebouw- en/of woning. De ambulance werd 440 keer ingezet. In vergelijking met voorgaande jaren vonden er een kwart minder uitrukken plaats voor brand. Mogelijk had dit te maken met de slechte weersomstandigheden.
  Helaas heeft de veiligheidsregio ook dit jaar moeten constateren dat het de hulpverleners op sommige plaatsen moeilijk werd gemaakt om hun werk uit te voeren. Bij het blussen van een vreugdevuur aan de Houdringeweg in Rotterdam-IJsselmonde heeft de ME de brandweer geassisteerd om te zorgen dat de brandweer haar werk veilig kon uitvoeren.
  Evenals voorgaande jaren heeft de veiligheidsregio zich goed voorbereid op de jaarwisseling. Zo was er maximale inzet van het personeel en ook werden extra voertuigen ingezet. Er werd gewerkt met zogenaamde Multi Surveillance Teams [MST's] van brandweer en politie, die onder meer bij een incident controleerden welke inzet nodig was en of veilig kon worden opgetreden door de hulpverleners. Ook werd gewerkt met decentrale meldkamers zodat de centrale meldkamer in het WPC alleen de prioriteitsmeldingen hoefde af te handelen. Met gemeenten en reinigingsbedrijven waren afspraken gemaakt over het legen, afsluiten en verwijderen van containers in de regio.

  Onderwerp: Vuurwerk eist meer slachtoffers
  Thema: vuurwerk
  Datum: 05 januari 2013
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn meer vuurwerkslachtoffers gevallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers (.xlsx) die de spoedeisendehulpafdelingen van de ziekenhuizen op verzoek van de NOS hebben verzameld.
  De NOS vroeg alle ziekenhuizen in ons land om gedurende de nieuwjaarsnacht bij te houden hoeveel personen zich op de spoedeisende hulp (SEH) hebben gemeld tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 08.00 uur en hoe het zat met alcoholgebruik en vuurwerkletsel. Van 82 van de 98 SEH 's kregen we antwoord: in totaal zijn 637 personen met vuurwerkletsel behandeld.
  Vorig jaar werden in hetzelfde tijdvak 576 vuurwerkslachtoffers geteld in alle SEH's bij elkaar. Het cijfer van nieuwjaarsnacht 2013 is gebaseerd op minder SEH's maar ligt desondanks al tien procent hoger dan in 2012. Maar liefst 27 spoedposten maken melding van een of meer patiënten met ernstig oogletsel. In het gespecialiseerde Oogziekenhuis in Rotterdam werden rond de jaarwisseling 30 personen met oogletsel binnengebracht. Een aantal van hen zal blind worden aan minstens een oog.
  Ook handletsel wordt veel gemeld: sommigen verloren een of meer vingers, vijf mensen moeten zelfs een hele hand missen. De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) stelt vast dat het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel sterk is toegenomen. In totaal opereerden de plastisch chirurgen ruim veertig vuurwerkslachtoffers, tegenover 25 vorig jaar. De slachtoffers zijn vrijwel allemaal jongens en mannen, een flink deel (45%) is jonger dan 18 jaar. In Dordrecht moest een jongeman plastische chirurgie ondergaan omdat zijn halve bil door vuurwerk was weggeslagen.
  De SEH 's hebben ook veel brandwonden behandeld. Vaak ging het dan om brandwonden in het gezicht en aan de handen, maar ook benen, borst en buik worden genoemd. Dertien personen met heel ernstige verwondingen zijn doorgestuurd naar een van de brandwondencentra. Vooral het Rotterdamse brandwondencentrum kreeg veel patiënten (tien) ingestuurd.
  De spoedeisendehulpafdelingen van de ziekenhuizen behandelden 152 patiënten met een ernstige alcoholvergiftiging. In totaal hielpen ze 648 mensen met letsel dat samenhing met alcoholgebruik. In 2012 werden door 80 SEH's gezamenlijk 631 alcohol-incidenten gemeld. Per saldo komt dat op hetzelfde neer. We weten niet hoeveel ernstige alcoholvergiftigingen er in 2012 waren.
  We hebben ook nog gevraagd of zich dreigende situaties voor het medisch en verplegend personeel hebben voorgedaan. Bij de meeste spoedposten is niks gebeurd, maar dertien spoedeisendehulpafdelingen gaven aan dat het personeel bedreigd is. In de meeste gevallen ging het om verbale agressie (schelden en dreigen), in een enkel geval was er ook even lichamelijk geweld, meestal opgelost door de ziekenhuisbewaking. Het Sint Antoniusziekenhuis (Nieuwegein/Utrecht) heeft de politie moeten laten komen. Het Erasmus MC in Rotterdam meldt dat de zichtbare aanwezigheid van beveiligingspersoneel preventief werkte. Het Sint Lucas/Andreasziekenhuis in Amsterdam laat weten dat ze weliswaar last hadden van het "gebruikelijke schelden gerelateerd aan alcohol", maar er was vooral goed nieuws: "dit jaar voor het eerst geen politieassistentie nodig gehad op de SEH".


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.