Week: 45 van 4 tot en met 10 november 2012


Nieuws van Internet:
 • Jongens verstoppen vuurwerk na ongeluk
 • Zwaar vuurwerk populair online
 • Gasunie: plan ligt klaar bij ramp
 • Jongere koopt vuurwerk via sociale media
 • Burgemeester Hengelo: hak sirenes maar om
 • Man met 7500 kg vuurwerk betrapt
 • Vuurwerk afsteken met vergunning (be)
 • Forse terugvordering op vuurwerkhandelaar
 • Alarmmiddel NL-Alert landelijk ingevoerd
 • Trailer veiligheidshuis Limburg
 • Jongens gepakt na video afsteken vuurwerk
 • Benoeming nieuw lid Onderzoeksraad voor Veiligheid
 • Veiligheidsregio vond het 'geen ramp'
 • Kritiek Omroep Gelderland op Politie
 • Kerstgroet aan hulpverleners
 • Watersector roept op tot snelheid met waterveiligheid


 • Onderwerp: Jongens verstoppen vuurwerk na ongeluk
  Thema: vuurwerk
  Datum: 04 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  NUNSPEET - Twee jongens van 17 en 20 jaar uit Vaassen en Berlicum hebben het in de nacht van vrijdag op zaterdag wel heel bont gemaakt. De 20-jarige reed in Nunspeet dronken zijn auto tegen een boom waarna de wagen in brand vloog. Het tweetal bleek dozen illegaal vuurwerk te vervoeren.
  De jongens hadden na de botsing twee dozen met vuurwerk in de struiken verstopt. Naast de brandende auto stond nog een doos illegaal knalwerk.
  De politie vermoedt dat de twee kort voor het ongeval een brievenbus hebben opgeblazen met een van hun 500 nitraatbommen. De bestuurder had te veel gedronken en moest zijn rijbewijs inleveren.
  De jongens zijn aangehouden, ze raakten niet gewond door de botsing.

  Onderwerp: Zwaar vuurwerk populair online
  Thema: vuurwerk
  Datum: 05 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Zwaar knalvuurwerk wordt steeds vaker online verkocht, vooral via sociale media. Dat signaleert de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers.
  Onder meer op Facebook, Marktplaats en via blogs wordt het vuurwerk verkocht aan geïnteresseerde jongeren. Die worden volgens de taskforce benaderd door tussenpersonen. Als de verkoop doorgaat, moeten ze naar een geheime locatie komen en daar contant afrekenen. Daarbij gaat het vaak om grote bedragen, tot wel enkele duizenden euro's.
  Ook wordt illegaal vuurwerk eenvoudig via internet besteld. Post- of pakketbezorgers hebben vaak geen idee van de gevaarlijke inhoud van de bestellingen.
  De taskforce roept ouders op extra alert te zijn. Ook zou er een verbod moeten komen op zwaar knalvuurwerk dat bedoeld is voor professionele vuurwerkshows, maar steeds vaker illegaal aan consumenten wordt verkocht. Nieuw op de markt zijn zware knallers als Big Boy en Super Bus. Die hebben evenveel kracht als een handgranaat.
  Ook het kopen van knalvuurwerk op een geheime locatie is volgens de taskforce riskant. Jongeren nemen grote bedragen contant geld mee, en zijn daardoor makkelijke slachtoffers. Onlangs zijn Rotterdamse jongeren beroofd van 2000 euro toen ze online een plek hadden afgesproken om vuurwerk te kopen.

  Onderwerp: Gasunie: plan ligt klaar bij ramp
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZWOLLE/OMMEN - De Gasunie Vilsteren, het grootste veiligheidsrisico in de regio IJsselland, heeft een actueel rampenbestrijdingsplan klaar.
  Bij de belangrijke gasrotonde aan de Vilsterse Allee worden twee mogelijke rampen voorzien: het scheuren van een gasleiding en het ontstaan van een fakkelbrand van een grote bovengrondse leiding. Afgelopen jaar heeft de Veiligheidsregio in overleg met de Gasunie, de gemeente, en andere partijen een rampenbestrijdingsplan gemaakt. Volgende week bespreekt de Veiligheidsregio IJsselland het plan dat al ter inzage heeft gelegen. Het plan voorziet in een aanpak bij beide scenario's. Dan gaat het om bestrijding, ontruimingen, informeren van burgers en dergelijke.
  Bij het afbreken of scheuren van een leiding kan een brandbare nevel of gaswolk ontstaan en kan er een explosie of brand uitbreken in de compressorhal van de installatie. De effecten daarvan blijven beperkt tot het Gasunie-terrein. De Gasunie heeft een eigen brandweerdienst op het terrein.
  Een andere optie is een fakkelbrand door een breuk in een bovengrondse leiding. Dat kan leiden tot hittestraling tot wel zo'n anderhalve kilometer buiten het Gasunie-terrein, waardoor mensen brandwonden op kunnen lopen.

  Onderwerp: Jongere koopt vuurwerk via sociale media
  Thema: vuurwerk
  Datum: 06 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  NIJMEGEN - Jongeren kopen steeds vaker vuurwerk via sociale media als Marktplaats en Facebook. Het gaat in veel gevallen om zwaar professioneel knalvuurwerk. Tijdens de levering, vaak op een geheime locatie, lopen kopers bovendien het risico beroofd te worden.
  Dat meldde maandag de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, een initiatief van de politie en de website VeiligheidNL.
  "Het gaat vaak om flinke bedragen, tussen 500 en 3000 euro'', aldus Cees Meijer, coördinator bij Task Force OVB. Volgens hem gaat het meestal om spaargeld of geld dat in de herfstvakantie met een bijbaantje is verdiend. "We roepen ouders daarom op het uitgavenpatroon van hun kinderen in de gaten te houden.'' Zij kunnen dan ingrijpen als hun zoon of dochter ineens veel geld opneemt.
  De jongeren worden door tussenpersonen benaderd en verzocht met contant geld naar een geheime plaats te komen om de bestelling op te halen en af te rekenen. "Het ontbreekt de politie aan capaciteit en menskracht om dit soort locaties in de gaten te houden'', weet Meijer. Hij waarschuwt voor berovingen. "Die komen niet vaak voor, maar onlangs werden jongeren in Rotterdam slachtoffer van een ripdeal. Ze dachten op een geheime plaats zwaar knalvuurwerk te gaan kopen, maar werden bij aankomst door criminelen beroofd van circa 2000 euro aan spaargeld.''
  Nieuw op de markt is volgens Meijer de Big Boy. "Die is zes keer zo sterk als de populaire Cobra, net zo zwaar als een handgranaat. Levensgevaarlijk voor omstanders, objecten en natuurlijk voor de jongeren die ze afsteken.'' En volgens de coördinator wachten die met het afsteken niet tot de jaarwisseling. "Dat doen ze in de hele maand november en in december. Het gaat om de lol, de fun, en dan maken ze er meestal ook nog een filmpje van dat ze op YouTube zetten.''

  Onderwerp: Burgemeester Hengelo: hak sirenes maar om
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HENGELO - De 3800 sirenes in Nederland die elke eerste maandag van de maand luchtalarm laten horen, kunnen beter omgehakt worden. Ze zijn ouderwets. Het alarmgeluid lokt bovendien nieuwsgierigen de straat op, terwijl het juist de bedoeling is dat iedereen veilig binnen blijft.
  Dat zegt burgemeester Sander Schelberg van het Overijsselse Hengelo. Schelberg ventileerde zijn mening maandag tijdens een vergadering van de Veiligheidsregio Twente.
  "Er zijn tegenwoordig veel betere alternatieven, zoals Burgernet of een sms-alert. Daarmee kan je de mensen precies vertellen wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Deze sirenes moeten we niet meer willen."
  Volgens Schelberg is onder andere bij de brand bij Chemie-Pack gebleken dat mensen juist buiten gaan kijken als ze op een onverwacht moment de sirene horen. Hij kent het voorbeeld van een buschauffeur, die alle passagiers uit zijn bus zette toen de sirene ging, omdat het protocol hem voorschreef om zo snel mogelijk met een lege bus naar de remise te rijden. "Winkelcentra sluiten de deuren en de klanten staan letterlijk op straat", aldus de burgemeester.
  De huidige sirenes zijn volgens Schelberg direct na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en waren bestemd om de bevolking via een luchtalarm te waarschuwen dat "de vijand eraan kwam. Iedereen naar de schuilkelder." "Nu is dat allemaal anders en ook de mens is anders geworden, niet meer zo gehoorzaam." Daarom denkt de burgemeester dat korte boodschappen via moderne communicatiekanalen in geval van een dreigende ramp veel beter werken.
  "Met de huidige sirene trappen we in onze eigen val: we lokken het publiek juist in plaats van ze weg te houden."

  Onderwerp: Man met 7500 kg vuurwerk betrapt
  Thema: vuurwerk
  Datum: 07 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Zwartemeer - De Koninklijke Marechaussee heeft tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) in de buurt van grensovergang "Zwarte meer"op de A 37, bijna 7500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.
  Marechaussees controleerden een vrachtwagen met Nederlands kenteken waarvan de bestuurder aangaf dat er tuingereedschap in werd vervoerd. In de laadruimte werden tien pallets met vuurwerk aangetroffen. De 48 jarige bestuurder uit Ter Apel is aangehouden en het vuurwerk is in beslag genomen. Het vuurwerk heeft een straatwaarde van € 30.000,- Tegen de bestuurder zal proces-verbaal worden opgemaakt.

  Onderwerp: Vuurwerk afsteken met vergunning (be)
  Thema: vuurwerk
  Datum: 07 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZANDHOVEN - Wie in Groot-Zandhoven vuurwerk wil afsteken, heeft hiervoor een vergunning van de Zandhovense burgemeester nodig. Ook dit jaar verwacht men weer heel wat tuig dat de lucht zal ingeschoten worden tijdens de overgang 'van oud naar nieuw'. Het gemeentebestuur roept dan ook op om tijdig een vergunning aan te vragen via de dienst noodplanning van de gemeente : Els Kusters op telefoon 03-410.16.69 of via e-mail noodplan@zandhoven.be. Uit veiligheidsoverwegingen is het in Zandhoven sowieso verboden om wensballonnen op te laden. Hiervoor kan men dus uiteraard geen vergunning krijgen.

  Onderwerp: Forse terugvordering op vuurwerkhandelaar
  Thema: vuurwerk
  Datum: 08 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Een 66-jarige man uit Roderesch moet van het Openbaar Ministerie 150.000 euro betalen aan de staat vanwege de handel in illegaal vuurwerk.
  Volgens het OM verdiende de man het geld met de handel tussen 2008 en eind 2010. Op zijn erf werd 3000 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in twee bestelbusjes. Het gerechtshof veroordeelde de man in hoger beroep tot drie jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
  Die straf zit hij nu uit. De man zegt zelf dat hij veel minder geld aan zijn handel heeft overgehouden dan het OM beweert. De verdachte is in het verleden al diverse malen veroordeeld voor handel in verboden vuurwerk.

  Onderwerp: Alarmmiddel NL-Alert landelijk ingevoerd
  Thema: veiligheid
  Datum: 08 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft vandaag NL-Alert, een nieuw aanvullend alarmmiddel voor noodsituaties gelanceerd. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht op de mobiele telefoon informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Alle mobiele telefoons in het betreffende gebied ontvangen deze berichten automatisch, mits de telefoon aan staat, het NL-Alert kanaal is ingesteld en de telefoon bereik heeft. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell-broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Aanmelden voor NL-Alert is niet nodig en de dienst is gratis.
  Nederland is het eerste land ter wereld waar dit systeem landelijk wordt ingevoerd. NL-Alert is vanaf vandaag in alle 25 veiligheidsregio's in Nederland beschikbaar. Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een bericht over een (dreigende) ramp verstuurd, zoals bij een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. Het bericht bereikt de mobiele telefoons in een bepaald gebied dan binnen enkele seconden.
  Om Nederlanders over het nieuwe aanvullende alarmmiddel te informeren, start een publiekscampagne 'NL-Alert. Direct Informatie bij een noodsituatie'. Op dit moment is meer dan de helft van alle mobiele telefoons in staat een NL-Alert bericht te ontvangen. Dat betekent dat ruim 11 miljoen mobiele telefoons een NL-Alert al kunnen ontvangen. De komende jaren zal dit aantal verder oplopen. Er komen steeds meer toestellen op de markt die automatisch zijn ingesteld op NL-Alert. Dat maakt dit nieuwe middel een waardevolle aanvulling op de bestaande middelen als de sirene, de rampenzenders en de website crisis.nl. NL-Alert komt niet in plaats van deze middelen. Op de website www.nl-alert.nl is na te gaan of je toestel al geschikt is om een NL-Alert bericht te ontvangen. Op deze site staat ook beschreven hoe je je toestel instelt op NL-Alert. Medio februari zal een landelijk NL-Alert testbericht worden verstuurd waardoor mensen kunnen controleren of hun telefoon goed is ingesteld.

  Onderwerp: Trailer veiligheidshuis Limburg
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 08 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In deze trailer zien we aanleiding waarom er veiligheidshuizen in Nederland zijn. Het is ook het begin van de film, en geeft in een aantal minuten duidelijk weer waar instanties als de politie en samenleving mee te maken krijgen. Het veiligheidshuis zorgt dat bij problemen waar veel verschillende instanties bij betrokken zijn (politie, justitie, bureau jeugdzorg, reclassering, openbaar ministerie etc.), dat de communicatie goed en helder verloopt en dat er een plan van aanpak word opgesteld om slachtoffer(s) en dader(s) te helpen.
  Het Veiligheidshuis is er voor mens en samenleving en voert regie op integrale en samenhangende aanpak door justitie en hulpverlening.
  Voorkomen van criminaliteit, overlast en het verbeteren van levenskwaliteit is het centrale doel.

  Onderwerp: Jongens gepakt na video afsteken vuurwerk
  Thema: vuurwerk
  Datum: 09 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  EDE - Door een geplaatst internetfilmpje zijn drie jongens uit Ede de klos. Op het filmpje is te zien dat zij illegaal vuurwerk afsteken. Hierdoor kon de politie de minderjarige jongens woensdag oppakken. Bij twee van de drie jongens werd illegaal vuurwerk in hun huis gevonden.
  De politie heeft het in beslag genomen en gaat het vernietigen. De twee 17-jarige Edenaren worden doorverwezen naar Bureau Halt. Tegen de 16-jarige jongen uit Ede wordt proces-verbaal opgemaakt voor het handelen in illegaal vuurwerk.

  Onderwerp: Benoeming nieuw lid Onderzoeksraad voor Veiligheid
  Thema: veiligheid
  Datum: 09 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De Rijksministerraad heeft er op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie mee ingestemd om mevrouw prof. dr. P.L. (Pauline) Meurs voor te dragen voor benoeming tot lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
  Mevrouw Meurs is hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw. De benoeming is voorzien per 1 februari 2013.
  De Rijksministerraad heeft er eveneens mee ingestemd om raadslid prof. mr. dr. E. R. (Erwin) Muller voor te dragen voor benoeming tot vice-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze benoeming is voorzien per 1 februari 2013.

  Onderwerp: Veiligheidsregio vond het 'geen ramp'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  NIJMEGEN - Waarom nam de Veiligheidsregio de telefoon niet op? Omroep Gelderland, wettelijk aangewezen als rampenzender, zegt donderdagochtend na de explosie in de Nijmeegse centrale GDF Suez zeker een uur te hebben moeten wachten op informatie over de gebeurtenissen.
  "We hebben de Veiligheidsregio, de gemeente Nijmegen en de politie bestookt met telefoontjes om iets aan de weet te komen", zegt hoofdredacteur Mark Snijders van de omroep. "Maar we kregen geen contact. Pas na een uur lukte het ons een woordvoerder van de politie aan de lijn te krijgen, en nog zeker een kwartier later iemand van het crisisteam van de Veiligheidsregio. Zo kun je niet werken."
  Omroep Gelderland heeft, evenals andere regionele omroepen in Nederland, de wettelijke verplichting de burger bij calamiteiten te informeren, maar kan die taak alleen naar behoren vervullen als zijzelf ook tijdig door de autoriteiten op de hoogte wordt gesteld. Snijders zegt dat de omroep direct in actie kwam nadat het waarschuwingssysteem Burgernet in werking trad. Het sms-je van Burgernet riep burgers nota bene op af te stemmen op Omroep Gelderland.
  Volgens burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van de Veiligheidsregio, 'is de eerste prioriteit bij een incident als dit: mensen redden'. Bruls: "Punt twee is communicatie. We hebben Omroep Gelderland niet ingeschakeld als officiële rampenzender. Daarvoor moet de Veiligheidsregio een verklaring tekenen en dat is in dit geval niet gebeurd. Het ging om een grootschalig incident, niet om een ramp. We hebben Omroep Gelderland wel van informatie voorzien, maar konden pas mededelingen doen toen we over de feiten beschikten."
  De omroep is gefrustreerd door de gang van zaken en wil garanties dat de communicatie bij een volgend incident wel tijdig op gang komt. Volgens Snijders is het niet juist dat zijn zender bij gebrek aan feiten is gaan speculeren over mogelijke vermisten en gewonden. "We zullen nooit iets zomaar uitzenden. Het bericht over de vermisten hebben we pas wereldkundig gemaakt nadat de politie er melding van had gemaakt."
  De omroep is tevreden over de berichtgeving donderdagmorgen. Kritiek dat de informatieverstrekking te laat op gang kwam en temidden van muziek, reclameboodschappen en verkeersberichten een weinig urgent karakter had, werpt Snijders verre van zich. "Op de radio waren we er als eerste bij, eerder dan Radio 1, en hebben we de nieuwsvoorziening voortdurend op sterkte gehouden. Op tv hadden we binnen 2,5 uur een volwaardige uitzending staan."
  De omroep betreurt dat de overbelaste website er de brui aan gaf. "Op zoveel bezoekers zijn we niet berekend. Onacceptabel. We moeten op zoek naar meer capaciteit."

  Onderwerp: Kritiek Omroep Gelderland op Politie
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Omroep Gelderland heeft kritiek op de manier waarop de autoriteiten vanochtend communiceerden na de ontploffing in de elektriciteitscentrale van Electrabel in Nijmegen. "De eerste uren zwijgen gemeente en Veiligheidsregio Zuid als het graf", schrijft hoofd Nieuws Erik Hagelstein in een stuk waarin hij ingaat op de rol van de omroep als calamiteitenzender.
  Volgens Hagelstein riep de politie op om ramen en deuren dicht te houden en af te stemmen op Omroep Gelderland. "Hartelijk dank daarvoor. Maar help ons dan ook om onze taak te kunnen uitvoeren!", schrijft hij.
  Door de enorme toestroom van bezoekers, raakte de website van Omroep Gelderland vanochtend overbelast. Ook de Gelderse teletekstpagina's werden niet ververst. "Een nachtmerrie", zegt Hagelstein. "Collega's uit het hele land vallen over ons heen." De radiozender was wel in de lucht.
  Volgens het hoofd Nieuws zaten de technische bazen van alle dertien publieke regionale omroepen vanmiddag bij elkaar. Zij ondervinden volgens hem met enige regelmaat dat hun website bij grote drukte niet bereikbaar is. Regionale omroepen hebben de wettelijke plicht om bij rampen als calamiteitenzender te fungeren.

  Onderwerp: Kerstgroet aan hulpverleners
  Thema: veiligheid
  Datum: 10 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In de week van 17 tot 24 december organiseert De Telegraaf de actie KERSTGROET AAN DE HULPVERLENERS. In deze actieweek besteden krant en website zoveel mogelijk aandacht aan de brandweerlieden, de politiemedewerkers en het ambulancepersoneel, waarover té vaak te lezen valt dat zij op straat agressief gehinderd worden in hun werk. Met de speciale aandacht in de week voor kerstmis wil de krant hen tonen dat deze behandeling onacceptabel is.
  Ook minister Opstelten van Veiligheid en Justitie steunt de actie van de Telegraaf: "Alle hulpverleners verdienen onze waardering en respect. Zij zijn het immers die bij nacht en ontij snel komen om u te helpen. We accepteren nooit dat sommigen onze hulpverleners het werken bemoeilijken of soms zelfs onmogelijk maken. We stellen alles in het werk om deze trend te keren en daders aan te pakken. Ik ondersteun van harte en met kracht deze actie: hulde voor onze hulpverleners!"
  De Telegraaf roept iedereen op om iets te doen, een ervaring te mailen, een (gratis) bericht te schrijven aan een hulpverlener in de krant, of iets beschikbaar te stellen bij wijze van een pluim! Op 17 december start de week met het Telegraaf Kerstconcert, in de kathedraal Sint Bavo in Haarlem, dat op Eerste Kerstdag wordt uitgezonden op tv. Op die dag wordt een deel van de opbrengst van de Telepuzzel geschonken aan de Stichting Hulp voor Hulpverleners, die hiervan ontspannen weekeindjes bekostigt voor hulpverleners die eraan toe zijn. De overige dagen van de actieweek zal De Telegraaf veel verhalen brengen over en met hulpverleners, interviews, foto's en reportages. Het gaat niet alleen om ervaringen van lezers met hulpverleners in hun omgeving. Ook vraagt de krant hulpverleners, u dus, te schrijven over hun werk. Deze actieweek eindigt op 24 december met een krantenbijlage die volledig gewijd is aan hulpverleners in de kersteditie van De Telegraaf. Hierin worden de gratis Speurder-advertenties (met foto's) geplaatst die lezers stuurden om een hulpverlener in hun omgeving te bedanken.

  Onderwerp: Watersector roept op tot snelheid met waterveiligheid
  Thema: waterveiligheid
  Datum: 10 november 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Tijdens het Nationaal Deltacongres, 1 november jl. in Rotterdam, hebben Jan Baltissen en Roelof Moll van Royal HaskoningDHV de zogeheten Resolutie van het Drijvend Paviljoen overhandigd aan Deltacommissaris Wim Kuijken.
  De resolutie is een week eerder opgesteld tijdens een door Royal HaskoningDHV georganiseerde bijeenkomst met sleutelpersonen uit politiek, wetenschap, overheden en bedrijfsleven. Met de resolutie willen deze partijen de discussie over ons toekomstige waterveiligheid een stap verder brengen. Ze adviseren de regering onder andere om snel duidelijkheid te geven over nieuwe normen voor waterkeringen, snel dijken te versterken op basis van een afweging van kosten, effecten van overstromingen en het overstromingsrisico. Ook pleiten ze voor een grotere rol van de markt bij het bedenken van oplossingen.
  Jan Baltissen is leading professional Watermanagement en Roelof Moll is hoofd Adviesgroep Watermanagement Oost bij Royal HaskoningDHV.
  Het Nationaal Deltacongres stond stil bij het belang van een robuuste delta en de ontwikkelingen in het Deltaprogramma. Frank Heemskerk (lid Raad van Bestuur) ging hierover in gesprek met hoogleraar duurzaamheid Louise Fresco en Commissaris van de Koningin Karla Peijs. Frank is trekker van het kernteam Export & Promotie van de Topsector Water en ging vooral in op de kansen die het Deltaprogramma biedt voor de export.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.