Week: 43 van 21 tot en met 27 oktober 2012


Nieuws van Internet:
 • Vuurwerktraining voor honden
 • Nederlanders, waterveilighied en overstromingsdreiging
 • Vuurwerkbom bij oma verstopt
 • Eerste vuurwerkvangst in opslagbox
 • Vijf mensen uit opsporingsregister aangehouden
 • Hoogleraar genomineerd ondanks haperend LCMS
 • Politie neem 1500 kg vuurwerk in beslag
 • Brandweervrijwilligers in dienst bij veiligheidsregio
 • Digitalisering breng meer efficiency bij Veiligheidsregio Zeeland
 • Actie tegen te vroeg afsteken vuurwerk in Ede
 • Seizoen voor schoorsteenbranden is aangebroken
 • Belang van crisismanagement bij asbestvonds
 • Lezing vuurwerkangst bij dieren
 • Burgemeesters accoord met opheffen duikteams
 • Stratenmaker verkoopt vuurwerk uit bestelbus
 • Kopzorgen in Tiel over regiobrandweer
 • Vakbonden buiten spel bij nieuwe dienstroosters brandweer


 • Onderwerp: Vuurwerktraining voor honden
  Thema: vuurwerk
  Datum: 22 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In samenwerking met Praktijk Muriel is hondenschool OmegaDogs dit voorjaar met een unieke cursus 'Kind en Hond' gestart.
  De beide geplande cursussen waren een enorm succes! Zowel de kinderen als wij waren erg enthousiast en natuurlijk smaakt dit naar meer!
  Daarom hebben we besloten om de samenwerking voort te zetten en in het najaar tevens te starten met vuurwerktraining voor honden!
  ''Negeer hem maar". Dat is het meest gehoorde advies voor eigenaren met een vuurwerkbange hond. "Je besteed dan geen aandacht aan die angst en dat is beter zo!"
  Niemand kan precies uitleggen waarom dit geadviseerd wordt. Waarschijnlijk omdat we bang zijn dat we de angst voor vuurwerk nog meer aanjagen wanneer we er aandacht aan geven. Is het niet zo, dat wij onze kinderen ook troosten en geruststellen, als zij bang zijn voor onweer of vuurwerk? Ons kind verwacht toch ook de steun van het gezin. Ons gezin leeft toch ook als groep, waar ieder voor ieder opkomt en steunt. Een voor allen, allen voor een! Onze hond leeft ook in een groep, ons gezin. Wij verwachten van hem, dat hij ons steunt bij onraad. Een gezellige metgezel is in het dagelijkse leven. Waarom zouden we hem dan niet steunen wanneer hij het even moeilijk heeft. Hij verwacht dat van zijn roedel.
  Dit is de basis van de cursus, waarin wordt geleerd om met de angsten van de hond om te gaan.
  In deze cursus leert de baas zo goed mogelijk om te gaan met zijn (angstige) hond. De cursus is er op gericht om bazen een handvat te geven om de stress, veroorzaakt door vuurwerk, tot een minimum te beperken en de hond aanspreekbaar te houden. Ook een versneld herstel naar zijn normale gedrag is een doel waar naar gestreefd wordt.

  Onderwerp: Nederlanders, waterveilighied en overstromingsdreiging
  Thema: waterveiligheid
  Datum: 22 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De campagne 'Nederland Leeft met Water' vormde eind 2004 de aanleiding voor dit onderzoek. Dit proefschrift geeft antwoord op de vraag hoe Nederlanders aan het begin van de 21e eeuw betekenis geven aan de omgang met waterveiligheid en overstromingsdreiging. Het nieuwe waterbeleid richtte zich vanaf 2000 op een andere omgang met water. Overheden verwachtten dat communicatie over waterveiligheid en participatie bij projecten leiden tot meer waterbewustzijn en meer risicobewust gedrag in de samenleving.

  Onderwerp: Vuurwerkbom bij oma verstopt
  Thema: vuurwerk
  Datum: 23 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  LEEUWARDEN - Een 10-jarig knaapje uit Leeuwarden blijkt meer dan 150 nitraatbommen in het huis van zijn nietsvermoedende oma te hebben verstopt. De politie heeft het illegale vuurwerk dit weekend in beslag genomen en de piepjonge vandaal op de vingers getikt.
  De zaak kwam aan het rollen nadat buurtgenoten klaagden over vuurwerkoverlast. De politie stelde daarop een onderzoek in en kwam op het spoor van de jongeling. Omdat het om een extreem jonge verdachte gaat, wordt hij niet strafrechtelijk vervolgd. Wel heeft hij een reprimande gekregen en is zijn familie ingelicht.
  Het knaapje woonde bij zijn ouders, maar ging vaak logeren bij zijn oma. De politie benadrukt dat zij niets afwist van het illegale vuurwerk. Het kind heeft de nitraatbommen waarschijnlijk van een leeftijdsgenootje gekocht en ook die kan bezoek van agenten verwachten. "We gaan de betrokken ouders hier zeker op aanspreken", aldus een politiezegsman.

  Onderwerp: Eerste vuurwerkvangst in opslagbox
  Thema: vuurwerk
  Datum: 23 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Woensdag 17 oktober werd een 58-jarige man uit Hellendoorn aangehouden wegens het bezit van een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk.
  Het regionaal milieuteam van de politie Twente kreeg een anonieme tip over mogelijke aanwezigheid van illegaal vuurwerk in een opslagloods bij een woning in Hellendoorn. Door de politie Twente werd samen met opsporingsambtenaren van de Provincie Overijssel een onderzoek uitgevoerd in een opslagloods naast de woning van de verdachte. Hierbij werd ruim 1500 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Door het zware kaliber en de wijze van opslag was er sprake van gevaar voor de directe omgeving.
  Het vuurwerk is afgevoerd en zal worden vernietigd. De aangehouden verdachte is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Naast de verdachte wordt ook een 60-jarige medebewoonster verdacht van betrokkenheid. De politie maakt proces-verbaal op en doet verder onderzoek naar de gevaarzetting en de herkomst van het vuurwerk.
  De politie Twente waarschuwt mensen dat het kopen van illegaal vuurwerk strafbaar is. Bovendien vormen grote partijen (illegaal) vuurwerk die in woonbuurten of andere niet veilige plekken worden opgeslagen, een gevaar voor omwonenden. Jaarlijks vinden persoonlijke ongelukken plaats met (illegaal) vuurwerk, met ernstig letsel of zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg.

  Onderwerp: Vijf mensen uit opsporingsregister aangehouden
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 23 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De politie heeft 4 mannen en 1 vrouw aangehouden die nog gesignaleerd stonden in het opsporingsregister. Ook is er een illegaal opgepakt. We hebben de aanhoudingen even op een rij gezet.
  Een 38-jarige Tilburger werd zondagmiddag 21 oktober rond 16.00 uur door de politie betrapt toen hij een fiets wegnam bij het Veiligheidshuis op de Spoorlaan. De agenten zagen dat de Tilburger aan een fiets stond te rommelen en daarmee wegliep. Het slot bleek geforceerd te zijn. Het gaat om een oude fiets in slechte staat. Bij controle bleek dat de dief nog 187,50 aan boete had moeten betalen of drie dagen moest zitten. De Tilburger had geen geld bij zich en is daarom ingesloten.
  Een 32-jarige Tilburger kwam zich zondagavond rond 20.00 uur aan het politiebureau Ringbaan Zuid melden omdat hij nog tien dagen moet zitten. Hij werd ingesloten.
  In Oisterwijk werd zondagvond rond 21.00 uur in het kader van het donkere dagen op de Pannenschuurlaan een auto gecontroleerd. De bijrijder, een 39-jarige Tilburger bleek nog 6 strafbare feiten te hebben openstaan. Het gaat om een bedrag van bij elkaar 3600 euro of 35 dagen gijzeling. De Tilburger kon niet betalen en is daarom vastgezet.
  Een 40-jarige vrouw uit Goirle werd zondagavond door de politie op haar huisadres aangehouden omdat ze nog een gevangenisstraf van 15 dagen had open staan. Ze is vastgezet.
  Zondagavond werd rond 23.15 uur op de Oude Lind een fietser staande gehouden omdat hij zonder licht reed. Tijdens het bekeuringsgesprek bleek dat de 31-jarige man uit Irak illegaal in Nederland verbleef. Hij is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.
  Vannacht werd rond 00.20 uur bij een controle op de Dirigentenlaan nog 25-jarige man uit Antwerpen aangehouden. Hij had nog vier boetes openstaan van bij elkaar 364,15 euro. De Belg heeft de boetes betaald.

  Onderwerp: Hoogleraar genomineerd ondanks haperend LCMS
  Thema: crisismanagement
  Datum: 23 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Professor Henk Scholten van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is een van de zeven genomineerde onderzoekers voor de Huibregtsenprijs 2012. Dat is een prijs voor vernieuwend wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke relevantie. Scholten is genomineerd vanwege zijn gis-onderzoek waaruit het informatie- en communicatiesysteem Eagle voor crisisbeheersing is ontwikkeld. Eagle vormde de basis van het landelijk crisismanagementsysteem Lcms 2, waaruit begin dit jaar de stekker is getrokken. Volgens de VU en de jury staat de nominatie echter los van dit systeem.
  Op maandagavond 29 oktober 2012 in de Ridderzaal in Den Haag wordt bekendgemaakt wie de Huibregtsenprijs wint tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van 25.000 euro en een bronzen sculptuur van Wil van der Laan. De Huibregtsenprijs is ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap.
  Professor Scholten geeft bij de VU op het vlak van ruimtelijke informatica leiding aan een groep wetenschappers die multidisciplinair onderzoek (Gdi4dm) verricht naar de wijze waarop tijdens een crisis de informatie kan worden gedeeld tussen de vele partijen die betrokken zijn bij crisisbeheersing. De jury meldt hierover: 'Het toenemende maatschappelijk belang van dit thema wordt onderstreept door de vuurwerkramp in Enschede (2003) en de chemische brand in Moerdijk (2010). Op basis van inzichten uit het Gdi4dm is het informatie- en communicatiesysteem Eagle ontwikkeld, dat is verkozen tot het landelijke crisisbeheersingssysteem. Het gepresenteerde Gdi4dm is zeer nuttig en waardevol.'
  Saillant is echter dat Scholten oprichter is van Geodan, leverancier van geografische informatiesystemen waaronder Eagle. In een consortium met hoofdaannemer Capgemini, Esri en KPN Corporate Market won Geodan in 2011 de aanbesteding voor het landelijk crisismanagementsysteem Lcms 2.0 voor alle veiligheidsregio's, het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum en het Nationaal Crisiscentrum.
  Door technische problemen in Eagle 4.0 kwam het Lcms 2.0 echter vanwege prestatieproblemen niet door de testfase. Opdrachtgever NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid) verbrak daarop begin dit jaar de overeenkomst en verlengde noodgedwongen het contract met Multioperations, de huidige leverancier van het systeem dat bij twintig van de 25 veiligheidsregio's in gebruik is. Het consortium stapte naar de rechter omdat dit tegen te houden maar verloor afgelopen september het kort geding.
  Volgens de jury mag het onderzoek van Scholten genomineerd blijven. Zij vindt dat een al dan niet geslaagde (landelijke invoering) van toepassingen van onderzoek niet van invloed is op nominaties. 'De problemen rond de aanbesteding hebben geen betrekking op de wetenschappelijke kwaliteiten en maatschappelijke relevantie van het onderzoek van Scholten', aldus jurysecretaris Roderick Hageman.
  Opvallend is dat de jury niet op de hoogte was van de problemen rond het Lcms, al heeft zij geen antwoord op de vraag of zoiets vooraf gemeld had moeten worden. De VU, die de nominatie heeft ingediend, wist er wel van, zo blijkt uit een reactie van de woordvoerder van de universiteit. Hij meldt dat hoogleraar Scholten naar zijn collega's en de VU op de hoogte heeft gesteld van de problemen bij het Lcms. De discussie met het NIFV spitste zich daarbij toe op de vraag of het totale systeem onder gesimuleerde grote belasting voldeed aan de eisen van de opdrachtgever. De kwaliteit van het werk van Scholten c.s. was daarbij nooit aan twijfel onderhevig, aldus de zegsman. Hij benadrukt dat de nominatie van professor Scholten niet is gebaseerd op het landelijk crisismanagementsysteem.
  De woordvoerder wijst er op dat de Nederlandse overheid er voor gekozen heeft om de mede door professor Scholten en zijn groep tot stand gebrachte kennis op het terrein van de geo-informatie als eis op te nemen voor een te kiezen crisisbeheersingssysteem. Volgens de VU-woordvoerder wordt het reeds bestaande systeem, waarvoor het NIFV het contract heeft verlengd, uitgebreid met de ruimtelijke informatiecomponenten. 'Dat sterkt ons in de conclusie dat het onderzoek dat de afgelopen twintig jaar door professor Scholten en zijn groep op dit terrein is uitgevoerd van groot maatschappelijk belang is.'

  Onderwerp: Politie neem 1500 kg vuurwerk in beslag
  Thema: vuurwerk
  Datum: 23 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In een loods in Hellendoorn is 1500 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De bewoner van het naastgelegen huis, een 58-jarige man, is aangehouden.
  De milieupolitie had een anonieme tip gekregen over de verdachte. Opsporingsambtenaren van de provincie en de politie Twente vonden de 1500 kilo vuurwerk in de loods naast het huis van de verdachte. Het gaat om zwaar vuurwerk en volgens de politie was het dusdanig opgeslagen dat het gevaarlijk is voor de omgeving. Het vuurwerk is afgevoerd en zal worden vernietigd. De verdachte is opgepakt. Een 60-jarige medebewoonster wordt verdacht van betrokkenheid. De politie onderzoekt waar het vuurwerk vandaan komt.
  De politie controleert streng op illegaal vuurwerk. Grote partijen vuurwerk in woonbuurten of andere niet veilige plekken vormt een groot gevaar voor omwonenden, waarschuwt de politie. Daarnaast vinden jaarlijks meerdere ongelukkigen plaats met vuurwerk, soms met de dood tot gevolg. De vuurwerkvondst in Hellendoorn is de eerste grote vangst van het jaar.

  Onderwerp: Brandweervrijwilligers in dienst bij veiligheidsregio
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 24 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ACHTERHOEK - Het is de bedoeling dat op 1 januari 2013 de brandweervrijwilligers van de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk in dienst treden bij de veiligheidsregio. Voor de inwoners van de Achterhoek heeft dat geen gevolgen. Ze konden en kunnen ook in de toekomst rekenen op een slagvaardige inzet van de brandweer.
  Al vele jaren werken de vier gemeenten in het oosten van de Achterhoek op brandweergebied nauw samen. Sinds 2011 beschikken zij over één brandweerorganisatie, de Brandweer Achterhoek Oost (BWAO). De BWAO is één van de zes brandweerclusters van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
  Inmiddels is er een wetswijziging die verplicht dat de brandweervrijwilligers uiterlijk 1 januari 2014 in dienst moeten treden van de veiligheidsregio. Een dergelijke overgang past prima in het proces van samenwerking dat in Achterhoek Oost al in 2008 is gestart. De overgang van de vrijwilligers in de vier gemeenten is beoogd per 1 januari 2013.
  De brandweerorganisatie is de afgelopen jaren langzaam veranderd van een gemeentelijke brandweer naar een gezamenlijke brandweer voor de vier gemeenten. De brandweermensen blijven daarbinnen wel gewoon actief in hun eigen omgeving. Daar verandert niets aan. En ook voor de inwoners van de vier gemeenten verandert er niet zo veel. Ze konden altijd al rekenen op een slagvaardige en professionele inzet van de brandweer bij calamiteiten. En dat zal niet veranderen. Vanuit de negen brandweerkazernes in Achterhoek Oost staan de ruim 260 brandweervrijwilligers paraat: dag en nacht.
  Er wordt steeds meer gevraagd van de brandweer als het gaat om hulpverlening en rampenbestrijding. Alleen door goede samenwerking kan de brandweer aan deze eisen tegemoet komen. Door samenwerking ontstaat een éénduidige manier van werken, efficiënter en professioneler. En daar hebben de inwoners, die bij een calamiteit op de brandweer rekenen, ook recht op.
  Samenwerking is dus het sleutelwoord bij Brandweer Achterhoek Oost. Maar de lokale verbondenheid van de vrijwilligers met hun eigen leefomgeving blijft centraal staan. Ze kennen elkaar en hun gebied en tonen daarin een grote betrokkenheid bij de samenleving. De korte lijnen, de lokale verbondenheid én de herkenbaarheid zijn een belangrijke voorwaarde bij de ontwikkeling van de brandweer.

  Onderwerp: Digitalisering breng meer efficiency bij Veiligheidsregio Zeeland
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 24 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Veiligheidsregio Zeeland, het orgaan voor fysieke veiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing in Zeeland, heeft onlangs de implementatie van een nieuw document management systeem succesvol afgerond. De organisatie staat aan de vooravond van een grote reorganisatie, waarbij de twaalf gemeentelijke brandweerkorpsen in Zeeland officieel onderdeel worden van de veiligheidsregio.
  De organisatie wordt daarmee aanzienlijk groter en complexer. "Digitalisering was voor ons een voorwaarde om de nieuwe organisatie goed vorm te geven", aldus projectleider Martin Troost.
  De integratie van alle lokale brandweermedewerkers heeft een grote invloed op de organisatiestructuur van de veiligheidsregio. Troost over zijn verwachtingen: "ik verwacht het tienvoudige aan informatie en documenten. Dat kan een behoorlijke extra kostenpost opleveren als je daar niet efficiënt mee omgaat. Terwijl bezuinigen en voorzichtig omgaan met gemeentelijke subsidies juist in deze tijd belangrijk zijn. Daarom vonden we het noodzakelijk om de poststromen en interne werkprocessen kritisch onder de loep te nemen."
  Tijdens het selectietraject sprak Troost onder andere met de Zeeuwse gemeenten over hun ervaringen met verschillende softwarepakketten en nodigde het aanbieders uit om een presentatie te geven. De veiligheidsregio zet het document management systeem in eerste instantie in om de post- en documentstromen in de nieuwe organisatie te digitaliseren. Nu de implementatie - binnen vier maanden - is afgerond verwacht Troost veel van de nieuwe manier van werken: "Geen documenten die kwijt raken of te laat worden behandeld en meer overzicht voor de medewerkers. Daarmee hebben we meer grip op de werkprocessen."

  Onderwerp: Actie tegen te vroeg afsteken vuurwerk in Ede
  Thema: vuurwerk
  Datum: 25 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  EDE - De politie in Ede moet meer gaan letten op het illegaal afsteken van vuurwerkbommen. Dat wil burgemeester Cees van der Knaap. Hij zei dat in antwoord op vragen van raadslid Eric Leltz (GroenLinks/PE) over de vele knallen door vuurwerk die nu al vaak 's avonds te horen zijn, onder meer in de wijk Veldhuizen.
  De burgemeester, die aangaf er zelf in Bennekom ook last van te hebben, beloofde het probleem onder de aandacht te brengen van de politie. Van der Knaap stelde wel dat het moeilijk is daders te pakken omdat deze vaak snel wegrennen na het afsteken van vuurwerk.

  Onderwerp: Seizoen voor schoorsteenbranden is aangebroken
  Thema: veilighedisregio
  Datum: 25 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  APELDOORN - Brandweerkorpsen in Nederland signaleren dat het aantal schoorsteenbranden de afgelopen weken snel is toegenomen. Elk jaar markeert het aanbreken van de herfst ook het seizoen van de schoorsteenbranden, aldus donderdag een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
  Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 2000 schoorsteenbranden. De oorzaak is volgens de brandweer vrijwel altijd een vervuild of verstopt rookkanaal.
  Een beginnende schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Op dat moment moet het vuur direct worden gedoofd met een flinke hoeveelheid zand. "Gebruik nooit water, want daardoor ontstaat een stoomwolk die verbranding kan veroorzaken. Door de stoom kan bovendien het rookkanaal scheuren", zo adviseert de brandweerwoordvoerder.
  Een schoorsteenbrand ontstaat doordat onverbrande deeltjes in het rookkanaal een zeer brandbare laag vormen. Als het kanaal niet is geveegd, kan die laag in brand vliegen. Een smeulende laag scheidt koolmonoxide uit, een reukloos gas dat dodelijk kan zijn. Daarom moet een ruimte met een brandende kachel of open haard altijd worden geventileerd.
  "En ook als een schoorsteenbrand in de kiem is gesmoord moet de brandweer worden gebeld. Vaak is niet te zien of de brand echt is gedoofd."

  Onderwerp: Belang van crisismanagement bij asbestvondst
  Thema: crisismanagement
  Datum: 26 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Waarom lijkt de onrust bij bewoners van Kanaleneiland in Utrecht veel groter dan de onrust na de asbestvondst 3 weken daarvoor in Voorstenkamp (Nijmegen) en Kraaijenberg (Wijchen)? Dat in Utrecht de paniek toesloeg en in Nijmegen minder, heeft vooral te maken met een andere aanpak van GGD en woningcorporatie. Hoewel woningcorporatie Talis ook in Nijmegen de sanering snel ter hand nam - de eerste 19 woningen zijn al asbestvrij - werd anders dan in Utrecht niet halsoverkop besloten tot massale evacuatie. Een week of maand langer in schadelijke asbestvezels verblijven leidt volgens de GGD niet tot een groter gezondheidsrisico. Bij asbest gaat het altijd over de blootstelling over een periode van vele jaren. Die boodschap is in Nijmegen in buurtbrieven en informatieavonden helder gecommuniceerd. Bewoners hoeven alleen maar naar een hotel voor de paar dagen dat de sanering duurt. Wat de mindere paniek wellicht verklaart.

  Onderwerp: Lezing vuurwerkangst bij dieren
  Thema: vuurwerk
  Datum: 26 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De maand december lijkt nog ver weg, maar is er sneller dan je denkt. Natuurlijk is december de maand van feestjes, gezelligheid, lekker eten, cadeaus en natuurlijk het vuurwerk op oudejaarsavond. Elk jaar weer een hele happening waar meestal erg naar wordt uitgekeken.
  Voor huisdieren is de jaarwisseling vaak een minder prettige gebeurtenis, vanwege het vuurwerk. Gedurende de hele maand december wordt her en der al vuurwerk afgestoken. Hierbij wordt dan vaak niet gedacht aan de honden die op dat moment in de buurt worden uitgelaten of de katten die daar toevallig rond lopen. Veel mensen beginnen zich al maanden van te voren zorgen te maken over hoe hun huisdier dit jaar de maand december weer moet doorkomen zonder al te veel angst voor het vuurwerk. Vuurwerkangst komt bij heel veel huisdieren voor.
  Op woensdagavond 21 november 2012 om 20:00 uur organiseert Dierenkliniek Goeree-Overflakkee een lezing over vuurwerkangst bij hond en kat. Hier zullen verschillende mogelijkheden worden besproken die men als eigenaar zelf kan doen om deze angst op de korte termijn te verminderen. Tevens zullen er een aantal middelen worden besproken die als ondersteuning hierbij kunnen worden gebruikt. Gedragstherapeut Anton Huitema zal bij de lezing aanwezig zijn om de mogelijkheden op de langere termijn met u te bespreken.
  Waarom zo vroeg al beginnen over vuurwerk? Zult u zich afvragen... Er zijn vele mogelijkheden om de angst voor vuurwerk weg te nemen dan wel te onderdrukken, maar je moet er tijdig mee beginnen. Begin je te laat, dan heeft het onvoldoende effect.

  Onderwerp: Burgemeesters accoord met opheffen duikteams
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 26 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  EINDHOVEN - Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost, bestaande uit de 21 burgemeesters van de regiogemeenten, is akkoord met de bezuinigingsvoorstellen van dat samenwerkingsverband van de hulpdiensten in de regio. Daaronder is ook de opheffing van het enige resterende duikteam in Eindhoven.
  Helmonds burgemeester Fons Jacobs drong donderdag tijdens de kwartaalvergadering aan op een jaartje uitstel, in afwachting van een nieuw, landelijk onderzoek waarin de effectiviteit van duikteams wordt afgezet tegen die van zogeheten oppervlaktereddingsteams.
  Volgens Jac Rooijmans, directeur van de Veiligheidsregio, komt er geen nieuw onderzoek, maar worden bestaande inventarisaties geactualiseerd. Deze zullen volgens hem geen nieuwe inzichten geven. Uitstel is daarom onnodig, volgens Rooijmans.
  Hij wees op de voordelen die de teams zullen hebben. "U heeft straks een eigen team in huis."

  Onderwerp: Stratenmaker verkoopt vuurwerk uit bestelbus
  Thema: vuurwerk
  Datum: 27 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Twee Nederlanders werkten zichzelf in nesten door aan het industrieterrein van Kapellen vuurwerk illegaal te verkopen. In hun gehuurde bestelwagen lag 145 kilo vuurwerk. "Met een reëel explosiegevaar", zei de procureur.
  De twee, veertigers uit de grensstreek, dachten dat ze hun zaakje goedvoorelkaarhadden.VoorKerstmis vatten ze post in de buurt van vuurwerkmaker Alpeco Fireworks in de KMO-zone Kapelsestraat West. Daar, niet ver van de grens van KapellenendeelgemeentePutte-Kapellen, onderschepte Adri L. (47) mensen die op weg waren naar Alpeco.
  Als hij hen vuurwerk kon aanpraten, gaf hij hen een briefje mee voor koerier Jan D.K. (44) . Die wachtte wat verderop in de gehuurde Mercedes en leverde wat er op het kattebelletje stond.
  Toendepolitiedegeblindeerdecamionette opende, vond ze 145 kilo vuurwerk en enkele walkietalkies.
  De twee mannen werden opgepakt omdat ze het vuurwerk zonder vergunning verkochten en omdat ze het illegaal exporteerden naar Nederland. Procureur Van Cauteren stelde: "Het gaat om professioneel spektakelvuurwerk, dat is voorbehouden voor profs en mag niet aan particulieren worden verkocht."
  Maar beide mannen wilden gewoon wat bijverdienen. Koerier Jan zou 100 euro per dag krijgen. Adri regelde de boel en zou op een partij van 2000 euro tussen 500 en 600 euro verdienen.
  "Dat is heel wat als je weet dat mijn cliënt D.K. stratenmaker is en 290 euro per week verdient", stelde Bram De Man. De advocaat vroeg dan ook om enige mildheid van de rechter.
  Dat zal nodig zijn, want de vuurwerkverkopers riskeren niet alleen celstraffen van 3 tot 6 maanden, maar vooral forse geldboetes. Adri L. kan tot 11.000 euro boete krijgen, Jan D.K. 2750. Beiden moeten ook de vernietiging van 145 kg vuurwerk betalen.
  "Mochten we de leverancier kennen, dan stelde dat probleem zich niet", aldus de procureur, die het halsstarrig zwijgen van de twee hekelde. "Misschien schiet de familie bij. Die heeft ook heel snel de borgsom van twee keer 5000 euro betaald", aldus de procureur fijntjes. Uitspraak op 20 november.

  Onderwerp: Kopzorgen in Tiel over regiobrandweer
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 27 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  TIEL - De zogenaamde regionalisering van de brandweer geeft partijen in de Tielse raad behoorlijk wat financiële kopzorgen.
  Veel fracties zijn er benauwd voor dat de nieuwe brandweerorganisatie van de achttien gemeenten tellende Veiligheidsregio op 1 januari 2013 van start gaat met te weinig weerstandsvermogen. Dat zou kunnen betekenen dat individuele gemeenten als Tiel op termijn alsnog moeten bijspringen met een extra financiële bijdrage. De ontvlechtingskosten om tot de regionale brandweer te komen zijn al voor rekening van de gemeenten.
  PvdA-raadslid Nathan Gradisen kon donderdagavond tijdens de raadscommissie Bestuur de driemaal hogere begroting van de Veiligheidsregio moeilijk rijmen met het feit dat opgebouwde reserves na de regionalisering niet meeverhuizen. Bart van Gurp (VVD) was verbijsterd dat de Veiligheidsregio niet bij machte is om zelf aan te geven waar de financiële knelpunten zitten. Volgens Van Gurp brak de commissie zich donderdag het hoofd over vragen die vorig jaar al breed leefden.
  Burgemeester Hans Beenakker kon de twijfels over financiën niet of nauwelijks wegnemen. Volgens hem zijn er ,,ingewikkelde exercities'' losgelaten op de ontkoppeling van de brandweer. Politici moeten niet de illusie hebben dat de schaalvergroting leidt tot een goedkopere brandweer, zei Beenakker. Hoogstens is er sprake van minder meerkosten. De kosten voor brandweerzorg zijn de laatste jaren hoog opgelopen als gevolg van strengere veiligheidseisen die door de politiek zelf zijn bedacht. De brandweer studeert nu op mogelijkheden om de brandweer efficiënter in te zetten. Dat kan onder meer door vier in plaats van zes manschappen in te zetten op een tankautospuit en daar alleen extra manschappen aan toe te voegen als de calamiteit groot genoeg blijkt. Ook leven er plannen om meer te investeren in preventie in plaats van brandbestrijding.
  De burgemeester en commandant Steve Kuils van het brandweercluster Tiel en Neder-Betuwe konden zorgen over de betrokkenheid van vrijwilligers wél de kop indrukken. Op het moment van de vergadering was de regiocommandant nota bene met een groep vrijwilligers in gesprek, zei Kuils. ,,Het is van belang dat ze zich senang voelen bij de gevolgen van de regionalisering. De vrijwilliger heeft voortdurend inspraak.''
  Vooral CDA voelde Beenakker aan de tand over de vraag of er voor de raad straks nog wel voldoende zeggenschap overblijft. Volgens de burgemeester is het een teken aan de wand dat er binnen de politiek de laatste jaren al weinig inhoudelijk over de brandweer wordt gedebatteerd. ,,Normen over opkomsttijden, materieel en opleidingen liggen landelijk vast, daar kunnen we als Tielse raad nu al niet in alle vrijheid over besluiten. We zijn al behoorlijk gebonden aan landelijke eisen.''
  CDA-raadslid Tom van Oostrom wil voorkomen dat Tiel opdraait voor eventuele tekortkomingen van andere gemeenten. In theorie zijn gemeenten mogelijk aan elkaar overgeleverd, zei Beenakker, maar alle achttien gemeenten hebben één ding met elkaar gemeen: een kritische houding ten aanzien van de centen.

  Onderwerp: Vakbonden buiten spel bij nieuwe dienstroosters brandweer
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 27 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De baas van de regionale brandweer, de veiligheidsregio Zuid Limburg negeert de kritiek van de vakbonden op de nieuwe dienstroosters.
  Bonden en brandweer onderhandelen nu ruim drie jaar over een nieuw sociaal plan en betere dienstroosters. De nieuwe roosters zijn nodig omdat alle korpsen zijn gebundeld in de regionale brandweer. Een meerderheid van het personeel staat achter een voorstel van de onderhandelaars van de brandweer. Ze worden gesteund door de ondernemingsraad. Het uitrukkend personeel is echter tegen en krijgt bijval van twee van de drie vakbonden. Door de nieuwe dienstroosters zou de werkdruk toenemen.
  De veiligheidsregio oordeelt dat de meerderheid voorstanders voldoende is om het voorstel aan te nemen. De vakbonden blijven wel medewerking verlenen aan de reorganisatie.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.