Week: 40 30 september tot en met 6 oktober 2012


Nieuws van Internet:
 • 'Veiligheidsregio Groningen niet op orde'
 • Laatste duikteam regionale brandweer mogelijk weg
 • Minister Opstelten bezoekt Haren
 • Helft bommenmakers haalt filmpje weg
 • Workshops veiligheid voor inwoners van Tiel
 • Aanpak grote natuurbrand geoefend
 • Burgemeester Groningen handelde juist bij Project X
 • Parate dienst van brandweer Eindhoven fel tegen brandweerplan
 • Landelijk inspectieproject tankopslag PGS29 gestart
 • Ruzie tussen burgemeesters Veiligheidsregio Groningen
 • Inspectie ontkent contact met Rehwinkel
 • Evaluatie Hoogwatersituatie Groningen
 • 'Rehwinkel moet juist bij crisis de touwtjes in handen nemen'
 • Politie vindt bij toeval grote hoeveelheid illegaal vuurwerk


 • Onderwerp: 'Veiligheidsregio Groningen niet op orde'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 02 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  GRONINGEN/HILVERSUM - De Veiligheidsregio Groningen is al jaren niet op orde. Het is onduidelijk wie wanneer de verantwoordelijkheid moet nemen. Dat het Facebookfeest in Haren volledig uit de hand is gelopen, is dan ook geen verrassing. Dat zeggen veiligheidsexperts dinsdagavond in een uitzending van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Volgens critici had burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen als voorzitter van de Veiligheidsregio (een gebied waar meerdere besturen samenwerken bij rampen en crises) vooraf het heft in handen moeten nemen toen duizenden jongeren aankondigden naar het Facebookfeest te gaan. Maar hij is daar pas op het allerlaatste moment bij betrokken, op de vrijdagavond toen er al rellen in Haren waren uitgebroken.
  Cruciaal is dat Rehwinkel in april van dit jaar de dagelijkse leiding van de Veiligheidsregio heeft overgedragen aan de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer. ,,Je moet je afvragen of je dit soort verschuivingen van verantwoordelijkheden zomaar kunt doen'', zegt directeur Jan Brouwer van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen in de uitzending.
  Nu liet Rehwinkel als voorzitter van de Veiligheidsregio het over aan de burgemeester van Haren, die het weer overliet aan de politiecommissaris, die de zaak niet goed heeft ingeschat, aldus EenVandaag.

  Onderwerp: Laatste duikteam regionale brandweer mogelijk weg
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 02 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HELMOND/EINDHOVEN - Het bestuur van de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost overweegt om het duikteam van de Eindhovense brandweer op te heffen.
  Het is een van de mogelijke bezuinigingsmaatregelen waarover de burgemeesters van de aangesloten gemeenten op 25 oktober beslissen. Mocht het zover komen, dan verdwijnt het laatste duikteam in de regio. Eerder dit jaar stopte de Helmondse brandweer vanwege bezuinigingen met duiken. Toen werd gezegd dat in voorkomende gevallen nog een beroep op Eindhoven kon worden gedaan. De SP-fractie in Helmond was toen al tegen deze maatregel en wil nu tekst en uitleg van burgemeester Fons Jacobs. Ze heeft vijf vragen gesteld, waarop ze dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering antwoord verwacht.

  Onderwerp: Minister Opstelten bezoekt Haren
  Thema: veiligheid
  Datum: 03 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft op 3 oktober een bezoek gebracht aan de gemeente Haren. De minister maakte een rondgang door het dorp en sprak onder anderen met bewoners en ondernemers over de rellen van vorige maand.
  De minister bezocht onder meer de Stationsweg. Ook heeft de minister politiemensen ontmoet en hij sprak met burgemeester Rob Bats, politiekorpschef Oscar Dros en hoofdofficier van Justitie Hessel Schuth.
  Opstelten was onder de indruk van de verhalen die hij tijdens zijn bezoek aan Haren hoorde, en is trots op de veerkracht van bewoners en ondernemers en op de agenten die tijdens de relnacht "te maken hebben gehad met groot geweld, tegen hen gericht". "Nederland kan trots zijn op deze dienders", zei de minister.
  Opstelten zei verder dat het onderzoek van de commissie-Cohen naar de Facebook-rellen in Haren zo snel mogelijk, maar wel "zorgvuldig en gedegen" moet worden uitgevoerd.

  Onderwerp: Helft bommenmakers haalt filmpje weg
  Thema: vuurwerk
  Datum: 04 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  AMSTERDAM - In 5 dagen tijd heeft bijna de helft van de bommenmakers die te zien zijn op een speciale site van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, hun filmpjes van internet weggehaald. Dat meldde woensdag een woordvoerder van VeiligheidNL, dat samen met de politie in het project zit.
  De Task Force had vrijdag een kaart van Nederland online gezet met daarop filmpjes van explosies van vuurwerkbommen. Ze vragen mensen de makers van de bommen te identificeren en te melden.
  Van de 130 geplaatste getoonde filmpjes op YouTube zijn er inmiddels 62 verwijderd. "Daar zijn we heel blij mee", aldus de woordvoerder. Gevreesd wordt dat de filmpjes als inspiratie dienen voor anderen. De kaart is te zien op www.taskforceovb.nl/waarschuwingskaart.
  Als iemand een filmpje van internet heeft gehaald, is daarmee de kous nog niet af. In sommige gevallen wordt ook geprobeerd makers van bommen te vervolgen. Het afsteken van vuurwerkbommen is strafbaar. Volgens de woordvoerder wordt binnenkort de eerste aanhouding verwacht. De instantie doet een beroep op burgers die bommenmakers kennen (ook als ze niet op filmpjes staan) dit door te geven via Meld Misdaad Anoniem.
  De in 2011 opgerichte Task Force spoorde honderden internetfilmpjes van vuurwerkexplosies op en sommeerde de makers ervan die van internet te halen. In veel gevallen gebeurde dat ook. De kaart wordt ingezet als "pressiemiddel, richting de vaak minderjarige vuurwerkbommenmakers, om hun filmpjes van YouTube af te halen".

  Onderwerp: Workshops veiligheid voor inwoners van Tiel
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 04 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  TIEL - Om inwoners en andere belangstellenden voor te lichten over hoe er in de gemeente Tiel aan veiligheid gewerkt wordt, houdt de gemeente met onder anderen de politie en brandweer twee bijeenkomsten met workshops. Daarin worden vier thema's behandeld: het Veiliger Wijkteam, het Veiligheidshuis Rivierenland, rampenbestrijding en handhaving rond horecagelegenheden.
  Bij het Veiliger Wijkteam gaat het onder meer over de aanpak van jeugdoverlast en hoe bewoners het team kunnen helpen. Rond het Veiligheidshuis worden de rollen van politie, Openbaar Ministerie, reclassering, zorginstellingen en de gemeente toegelicht. De derde workshop geeft antwoord op de vraag wat er gebeurt als er een calamiteit is in Tiel, en wat inwoners zelf kunnen doen. Als laatste is er uitleg over de regels voor horecabedrijven, hoe dit gecontroleerd wordt en welke mogelijkheden de overheid nog meer heeft om ongewenste ondernemers te weren.
  De workshops zijn op 8 en 11 oktober, vanaf 19.00 uur bij RSG Lingecollege in Tiel. Opgeven via Lvoogd@tiel.nl.

  Onderwerp: Aanpak grote natuurbrand geoefend
  Thema: veiligheid
  Datum: 04 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Op 4 oktober oefende de Rijksoverheid samen met Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in de crisisoefening "Vulcanus". Bestuurders, hulpdiensten en deskundigen oefenden een onbeheersbare natuurbrand en grootschalige evacuatie.
  Vulcanus is een oefening met een fictief scenario waar de buitenwereld niets van merkt. De nadruk van oefening Vulcanus lag op het oefenen van de strategische besluitvorming op basis van (gebrekkige) operationele informatie. Hierbij lag het accent op het oefenen van de bestuurlijke besluitvorming en sturing. De hulpdiensten zijn dan ook niet daadwerkelijk uitgerukt. Wat er geoefend is, zijn de besluiten en activiteiten van de ministeries, betrokken diensten en de verschillende regionale (beleids)teams om de situatie het hoofd te bieden, de dilemma's die zij moeten oplossen, de nationale en regionale informatie-uitwisseling en coördinatie en de (fictieve) crisisvoorlichting aan de media en het publiek.
  Het doel van de oefening is de bestaande plannen, procedures en mogelijke maatregelen te oefenen die er zijn om de veiligheid en vitale voorzieningen te waarborgen. Met de contacten, ervaring en kennis die in aanloop naar en tijdens Vulcanus zijn opgedaan, zijn alle betrokken partijen beter voorbereid op natuurbranden. De oefenorganisaties in Den Haag en in Apeldoorn kijken terug op een waardevolle en leerzame oefening.
  De Rijksoverheid houdt ongeveer twee keer per jaar een crisisoefening, want voorbereid zijn op rampen begint bij oefenen. Soms zijn die oefeningen heel grootschalig en zichtbaar, zoals de oefeningen Bonfire (2005, in de Amsterdam ArenA), Voyager (2007, in de Rotterdamse haven) of Waterproef (2008). Andere oefeningen zijn kleinschaliger en bedoeld om de crisisbesluitvorming, de informatie-uitwisseling en coördinatie, de plannen en de procedures te oefenen en zo nodig bij te stellen. De laatste oefening (Indian Summer, 2011) was gericht op een nucleaire ramp.

  Onderwerp: Burgemeester Groningen handelde juist bij Project X
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, heeft juist gehandeld bij de rellen in Haren. Dat heeft de Inspectie voor de Openbare Orde en Veiligheid hem laten weten.
  Er was kritiek op Rehwinkel dat de Veiligheidsregio vooraf niet in actie is gekomen toen duizenden jongeren hadden aangekondigd om naar Haren te gaan voor een Facebookfeest, dat daarna volkomen uit de hand liep.
  Volgens Rehwinkel lag de verantwoordelijkheid bij de Harense burgemeester Rob Bats. "Ik had de leiding op me moeten nemen als het bovenregionaal was geworden. Dat was niet het geval", constateerde Rehwinkel, die zijn gezicht als korpsbeheerder wel heeft laten zien. Rehwinkel kreeg ook steun van collega-voorzitters van andere Veiligheidsregio's.
  Volgens critici had Rehwinkel als voorzitter van de Veiligheidsregio (een gebied waar meerdere besturen samenwerken bij rampen en crises) vooraf het heft in handen moeten nemen. Maar hij werd pas op het allerlaatste moment bij het 'feest' betrokken, op de vrijdagavond toen er al rellen in Haren waren uitgebroken.

  Onderwerp: Parate dienst van brandweer Eindhoven fel tegen brandweerplan
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  EINDHOVEN - De parate dienst van de Eindhovense brandweer blijft fel gekant tegen de plannen van veiligheidsregio-directeur Jac Rooijmans om deze dienst ook andere taken te laten uitvoeren.
  Twee jaar nadat de gemeente Eindhoven de brandweer heeft opgedragen hiermee vanaf 2015 jaarlijks 975.000 euro te besparen, staan de 'mannen van de vloer' en Rooijmans nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. De OR van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waar de brandweer onder valt, heeft het conceptplan van Rooijmans nu deels positief en deels negatief beoordeeld.
  Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio heeft de directeur het advies nog niet inhoudelijk met de OR besproken, maar geeft hij al wel aan 'teleurgesteld' te zijn. Rooijmans vindt dat het advies blijk geeft van 'weinig gevoel van urgentie'. "En dat terwijl we voor een grote bezuinigingsopdracht staan en weten dat een verdere verslechtering van het financiële klimaat op komst is", aldus de woordvoerster.

  Onderwerp: Landelijk inspectieproject tankopslag PGS29 gestart
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het landelijke inspectieproject Bedrijven met opslagtanks is begin oktober van start gegaan. Het komende halfjaar krijgen ongeveer 130 BRZO-bedrijven met opslagtanks waar de PGS29 op van toepassing is bezoek van een inspectieteam, bestaande uit inspecteurs van de bevoegde gezagen Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht), de Veiligheidsregio's en de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie).
  De PGS-29 (PGS staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) beschrijft de best beschikbare technieken voor de bovengrondse opslag van brandbare vloeistoffen in verticale cilindrische tanks. Het landelijke inspectieproject is voorafgegaan door een pilot in het Rijnmondgebied van half augustus tot half september, waarbij bij 12 tankopslagbedrijven controles zijn uitgevoerd. DCMR Milieudienst Rijnmond had hierin het voortouw, de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en de Inspectie SZW deden mee. De pilot heeft informatie opgeleverd voor de inrichting van het landelijke project.
  De inspectieresultaten worden ook gerelateerd aan het functioneren van het veiligheidbeheerssysteem. Er is gekeken naar een aantal concrete situaties en gewenste verbeteringen hierin. Die gegevens worden vervolgens ook gebruikt om te toetsen of er een voldoende adequaat systeem is om de veiligheid in het bedrijf te beheersen. Bij de constatering dat bijvoorbeeld het onderhoud van één tank niet goed is, wordt gekeken of dat incidenteel is of dat er een systematische tekortkoming aan ten grondslag ligt.
  Dit project geeft ook een belangrijke impuls aan de doelstelling van de gezamenlijke toezichthouders om tot meer landelijke uniformiteit te komen. In de aanpak worden criteria meegegeven hoe tekortkomingen gewogen moeten worden, daarnaast ziet een landelijk deskundigenpanel toe op een gelijke aanpak over het hele land.
  Naast dit inspectieproject loopt een onderzoek van ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Bedrijven hebben op initiatief van Wabo zogeheten GAP-analyses (het verschil tussen verwachtingen en perceptie) uitgevoerd om vast te stellen in welke mate opslagtanks afwijken van de in PGS29 vastgelegde stand van de techniek en hebben implementatieplannen opgesteld. ILT doet nu ook onderzoek naar de stand van zaken van deze aanpak.

  Onderwerp: Ruzie tussen burgemeesters Veiligheidsregio Groningen
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft haar functie van vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Groningen neergelegd. Tussen haar en Peter Rehwinkel, als burgemeester van Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio, bestaan ,,onoverkomelijke stijlverschillen'', zo liet Rehwinkel vrijdag weten.
  De Groningse burgemeester zei dat tijdens de evaluatie De dijk staat op springen van de Veiligheidsregio, over de wateroverlast begin dit jaar in de provincie. Toen dreigden enkele dijken als gevolg van hoogwater door te breken en werden meerdere dorpen geëvacueerd. Uit die evaluatie blijkt dat verdere samenwerking onmogelijk is. ,,We zijn tot de conclusie gekomen dat ik moet opstappen'', zei Van Mastrigt.
  'Ik ben meer van de consensus en Van Mastrigt houdt van doorpakken. Die verschillen moet je niet hebben in een crisissituatie waarin samenwerking belangrijk is", aldus Rehwinkel. Een Veiligheidsregio is een provincie of een deel daarvan waar meerdere besturen samenwerken en hun beleid op elkaar afstemmen bij rampen en crises. Rehwinkel droeg in april van dit jaar zijn taken als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen deels over aan de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer. De reden was dat.hij te weinig tijd en ruimte had om voldoende energie in zijn taken te steken.
  Overigens blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Openbare Orde en Veiligheid Peter Rehwinkel, als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, juist heeft gehandeld bij de rellen in Haren.
  Er was kritiek op Rehwinkel dat de Veiligheidsregio vooraf niet in actie is gekomen toen duizenden jongeren hadden aangekondigd om naar Haren te gaan voor een Facebookfeest, dat daarna volkomen uit de hand liep.
  Volgens Rehwinkel lag de verantwoordelijkheid bij de Harense burgemeester Rob Bats. ,,Ik had de leiding op me moeten nemen als het bovenregionaal was geworden. Dat was niet het geval'', constateerde Rehwinkel.

  Onderwerp: Inspectie ontkent contact met Rehwinkel
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  GRONINGEN - De Inspectie Veiligheid en Justitie ontkent dat er contact is geweest met burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen over Project X in Haren. Rehwinkel zei vrijdag tegen het ANP dat de inspectie hem had laten weten dat hij juist heeft gehandeld bij de Facebookrellen van 2 weken geleden, maar die weet van niets. "Wij zijn niet betrokken bij Project X, dus hebben wij geen oordeel. Er is ook geen contact geweest met de burgemeester", zei een woordvoerder van de inspectie. "We hebben geen idee waarom Rehwinkel dit heeft gezegd." De inspectie is toezichthouder op het terrein van politie, rampenbestrijding en crisisbeheersing.
  Rehwinkel is als burgemeester van de grootste gemeente in de provincie Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio (een gebied waar meerdere besturen samenwerken bij rampen en crises). Er was de laatste dagen kritiek op hem, omdat hij in die hoedanigheid vooraf niet in actie is gekomen, hoewel duizenden jongeren hadden aangekondigd om naar Haren te komen en dat het risico groot was dat het daar mis zou gaan. Eerder ingrijpen van de Veiligheidsregio had wellicht kunnen voorkomen dat het 'feest' in het Groningse dorp zo uit de hand kon lopen, concludeerden veiligheidsexperts.
  Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsregio vertelde Rehwinkel vrijdagmorgen dat hem geen blaam treft en dat hij daarin wordt bevestigd door de Inspectie Veiligheid en Justitie (waarin de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid is opgegaan). "Maar wij hebben dus helemaal geen oordeel geveld", benadrukt een woordvoerder van de inspectie.
  Een woordvoerder van de Veiligheidsregio erkent er geen contact is geweest over Projext X en Haren, wel over het functioneren van de Veiligheidsregio in het algemeen. "Ten onrechte is het contact met de inspectie in verband gebracht met de gebeurtenissen in Haren", zegt hij.

  Onderwerp: Evaluatie Hoogwatersituatie Groningen
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Begin januari 2012 bedreigden hoogwatersituaties de Groninger Tolberterpettenpolder en het gebied rond Woltersum. De Veiligheidsregio heeft hier een eigen evaluatie over gemaakt, die een combinatie is van een door het NIFV-gemaakte analyse over de besluitvorming in het RBT en eigen leerarena's over oa ROT, crisiscommunicatie en informatiemanagement.
  Het is jammer dat veel van de conclusies erg algemeen zijn gesteld en ze voor de lezer niet goed blootleggen waar dingen nu exact beter hadden gemoeten. Zoals "Binnen enkele kolommen die tijdens dit incident een belangrijke rol speelden is het informatiemanagement nog niet voldoende ontwikkeld" waarbij het onduidelijk blijft in welke kolommen het informatiemanagement niet goed verliep. Ook een analyse over de inzet van crisis.nl beschrijft alleen de discussie, maar niet de argumenten die in de overweging meespeelden om de site al dan niet in te zetten.
  In de evaluatie "De dijk staat op springen" komen desondanks diverse observaties naar voren die ook voor andere regio's relevant kunnen zijn. Zoals de rol van de informatiemanager in een (R)BT, die meer moet zijn dan een notulist. Hij/zij moet de informatie als het ware veredelen en juist die rol kwam blijkbaar niet altijd even goed uit de verf, als we de conclusies en de illustratie op pagina 4 van het verslag moeten geloven.
  Andere interessante punten die aan de orde komen zijn onder meer:
  - de noodzaak om mensen bij een evacuatie ook schriftelijk te informeren en
  - de overweging om in sommige gevallen het technisch voorzitterschap in het RBT in te voeren, waarbij de voorzitter ruimte heeft om zijn of haar eigen gedachten te vormen (zoals in het Amsterdamse crisisteam gebruikelijk is)
  - de noodzakelijke professionalisering van de juridische advisering
  - de noodzaak om de expertise en ervaring over de verwachte duur van het incident te verspreiden. Want in dit geval werd iedereen voortvarend ingezet bij de evacuatie van de Tolberterpettenpolder, terwijl er later nog een tweede polder achteraan kwam
  - en bekijk hoe je omgaat met journalisten die een bedreigd gebied willen betreden (ofwel: hoe garandeer je persvrijheid in een bedreigd gebied waar een noodverordening geldt).
  Het is aan de andere regio´s om uit de veelheid van ervaringen de eigen conclusies te trekken. Maar dat er op tal van vlakken grote en kleine lessen zijn te leren, dat moge duidelijk zijn.

  Onderwerp: 'Rehwinkel moet juist bij crisis de touwtjes in handen nemen'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 06 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De burgemeesters van de belangrijkste gemeente in een veiligheidsregio, zoals Peter Rehwinkel in Groningen, moeten zich beter bewust zijn van hun bevoegdheden. In tijden van crisis moeten ze de touwtjes stevig in handen nemen.
  Dat zegt de Groninger hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, Jan Brouwer van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid.
  Burgemeester Rehwinkel liet vrijdag weten meer een 'consensus-zoeker' dan een doorpakker te zijn. Dat zei hij in verband met het opstappen van zijn college Yvonne van Mastrigt uit de Veiligheidsregio Groningen. Zij vinden beiden dat ze te verschillend leiding geven om goed te kunnen samenwerken.
  Dat bleek vrijdagochtend bij de vergadering van het bestuur van de Veilgheidsregio, waarin 9 burgemeesters de leiding hebben bij rampen en andere crises.

  Onderwerp: Politie vindt bij toeval grote hoeveelheid illegaal vuurwerk
  Thema: vuurwerk
  Datum: 06 oktober 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  WINTERSWIJK - De politie heeft bij toeval een 15-jarige jongen uit Winterswijk kunnen aanhouden die een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk bij zich had. Inmiddels zijn in deze zaak vijf jongens verhoord en 52 dozen nitraten in beslag genomen.
  Agenten controleerden woensdagavond een groepje jongens aan de Dingstraat in Winterswijk. Toen zij de 15-jarige jongen om zijn identiteitsbewijs vroegen, viel er een zak met nitraten onder zijn jas vandaan. De jongen is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Later is ook een 16-jarige plaatsgenoot van hem aangehouden. Beide verdachten hebben inmiddels een verklaring afgelegd.
  De politie ging verder met het onderzoek en kwam meer verdachten op het spoor. Donderdag is een 18-jarige jongen uit Winterswijk verhoord. Ook hij had illegaal vuurwerk in zijn bezit. Vrijdag zijn een 14- en 17-jarige jongen, beide Winterswijkers, verhoord. Zijn hadden ook vuurwerk thuis liggen. Na verhoor konden de verdachten weer naar huis.
  Het illegale vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De politie roept jongeren die nog in het bezit zijn van illegaal vuurwerk op om zich te melden.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.