Week: 14 van 01 tot en met 07 april 2012


Nieuws van Internet:
 • Limburgse Veiligheidsregio gebruikt eigen communicatietool
 • Drie openbare paasvuren in Raalte: geen verbod om paasvuren te branden
 • Opleiding brandweerkorps Tiel/Neder-Betuwe moet beter
 • Watervergunning gaat digitaal
 • OM onderzoekt rol van hulpverleners bij steekpartij
 • Onderzoek na vijf natuurbranden op de Veluwe
 • 'Rampbestrijdingsplan Chemical Logistics schiet tekort'
 • Man Santpoort-Zuid onwel door 'vreemde benzine lucht'
 • Sterke chemische lucht tussen Haarlem en Amsterdam
 • De Cloe wil tijdig seintje van politie
 • Natuurwetgeving binnen Wabo loopt nog niet helemaal soepel
 • Commandoteams hulpdiensten oefenen in Leek
 • Miljoenen investering in Drechtsteden
 • VEMW: Waterschap moet samenwerkende bedrijven faciliteren
 • TNO gaat Odfjell doorlichten
 • 'Begroting VRZ moet in prullenbak'
 • Matrix helpt bij signalering probleem gedrag
 • Aanpak jeugdbendes effectief
 • RUD op 1 januari 2013. Is uw organisatie er klaar voor?
 • 'Zeeland mag niet de dupe worden'
 • Gemeenten weten te weinig over oud-bajesklanten
 • Borsele gepikeerd over verdeling kosten veiligheid Westerscheldetunnel


 • Onderwerp: Limburgse Veiligheidsregio gebruikt eigen communicatietool
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 01 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Crisiscommunicatiemedewerkers van de Veiligheidsregio Limburg-Noord gebruiken sinds kort een zelf ontwikkelde, nieuwe communicatietool. Met de tool kunnen ze snel mediaberichten verspreiden via verschillende communicatiemiddelen en zo de burger snel van informatie voorzien.
  De tool is binnen de Veiligheidsregio zelf ontwikkeld en sluit dan ook naadloos aan op de lokale wensen op communicatiegebied. Directe aanleiding voor de ontwikkeling van de tool was de Koma-brand in Roermond in 2007. Tijdens deze crisis bleek de informatievoorziening naar de calamiteitenzenders niet te voldoen. Burgers hadden verder moeite om in de stroom van informatie de officiële berichtgeving te onderscheiden. Dit was ook een punt van kritiek na de brand in Moerdijk.
  Met de nieuwe tool kunnen mediaberichten gemaakt worden die al dan niet voorbereid zijn. Deze berichten kunnen met een 'één knop bediening' worden verstuurd naar verschillende doelgroepen. Berichten kunnen ook direct gestuurd worden naar partners als waterschappen en aan collega veiligheidsregio's. Zo is iedereen direct van de laatste (media)berichten op de hoogte. Ook zijn de berichten direct uit te zetten via diverse social media. Los van de mediaberichtenservice, is er ook een social-mediaservice en een SMS-service in de tool verwerkt. Daarmee zijn berichten snel uit te zetten bij specifieke doelgroepen. Alle mediaberichten zijn terug te vinden op een speciaal daarvoor ontwikkelde website: www.regiomeldingen.nl/limburgnoord. Hier zijn alle berichten van politie- en veiligheidsregio terug te lezen. De tool is tegen vergoeding ook beschikbaar voor alle andere veiligheidsregio's in Nederland.

  Onderwerp: Drie openbare paasvuren in Raalte: geen verbod om paasvuren te branden
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 02 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  RAALTE - Van een 'code droog' is op dit moment geen sprake en zoals het er nu naar uitziet mogen de paasvuren in de gemeente Raalte in het komende paasweekeinde dan ook gewoon worden ontstoken.
  Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Ook vanwege de verwachting dat er in de komende week regen valt, gaat de gemeente er vanuit dat de paasvuren geen gevaar opleveren voor de natuur. Overigens meldt de website van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) nog wel dat er 'gevaar' is voor natuurbranden in de provincie Overijssel. De code 'gevaar' wordt gebruikt voor natuurgebieden die nog wel vochtig zijn maar al droger beginnen te worden. Voor het Gelderse deel van de VNOG geldt de code 'verhoogd gevaar'. Dat staat voor natuurgebieden die al dermate droog zijn dat ze extra brandgevaar lopen. In de gemeente Raalte worden op Eerste Paasdag drie paasvuren ontstoken die zijn opengesteld voor het publiek. Het gaat om een paasvuur aan de Rozendaelseweg nummer 3 in Heino dat valt onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Baron van Ittersum. Verder om een paasvuur de Vondervoortsweg nummer 9 in Luttenberg dat is aangevraagd door de st. jeugdgroep Aksie Luttenberg. Het derde paasvuur is te vinden aan de Wissinkweg tussen de nummers 36 en 37 in Mariënheem van de Buurtwerkcommissie M'heem. Er worden tijdens de paasdagen meer paasvuren ontstoken waar de gemeente Raalte een zogeheten stookontheffing voor heeft verleend, maar die zijn op privé-terrein en niet publiekelijk toegankelijk.

  Onderwerp: Opleiding brandweerkorps Tiel/Neder-Betuwe moet beter
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 02 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  TIEL/OCHTEN - De inrichting van de brandweerkorpsen van Tiel en Neder-Betuwe is niet goed genoeg om toe te treden tot de regionale brandweer van Gelderland-Zuid. De kwaliteit van deze korpsen blijft ver achter bij de andere korpsen in de regio. Dat is te lezen in een voortgangsrapportage van de veiligheidsregio over 2011.
  Het schort in Tiel en Neder-Betuwe bijvoorbeeld aan een goed plan voor oefeningen en opleiding van de brandweermensen. Volgens burgemeester Hans Beenakker van Tielheeft de score niets te maken met de kwaliteit van de brandweermensen zelf. "De achterstand is ontstaan omdat we hier pas later zijn begonnen met de samenwerking en omdat er nog vacatures ingevuld moesten worden. Nu we op sterkte zijn, verwacht ik dat we bij de volgende meting in juni aan de voorwaarden kunnen voldoen."

  Onderwerp: Watervergunning gaat digitaal
  Thema: waterveiligheid
  Datum: 02 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Sinds 1 april is het mogelijk om via Omgevingsloket (www.omgevingsloket.nl/) online een watervergunning aan te vragen of een melding te doen van bijvoorbeeld het lozen van stoffen in oppervlaktewater of het uitvoeren van een bouwactiviteit bij een dijk of kanaal.
  Door de uitbreiding van het loket met de Waterwet kan vanaf elke plek en 24 uur per dag een aanvraag of melding gedaan worden op grond van de waterregelgeving. Als voor een activiteit zowel een omgevingsvergunning als een watervergunning nodig is, kan men een 'geïntegreerde' aanvraag indienen. Wie twijfelt of een vergunning- of meldplicht van toepassing is, kan dit uitzoeken in de 'vergunningcheck' van het loket. Deze check bevat ook informatie over watervergunningen en -meldingen op grond van de lokale regelgeving van alle waterschappen.
  Het digitaal aanvragen van een omgevingsvergunning voor bouw-, sloop-, of kapwerkzaamheden is al sinds oktober 2010 mogelijk. Sinds de openstelling van Omgevingsloket online zijn zo'n 200.000 omgevingsvergunningen aangevraagd.

  Onderwerp: OM onderzoekt rol van hulpverleners bij steekpartij
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 02 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Justitie bekijkt of de zelfmoord die volgde op een steekpartij zondag in Maastricht voorkomen had kunnen worden. Onderzocht wordt of door hulpverleners fouten zijn gemaakt.
  Bij het incident in een woning in de Maastrichtse wijk De Heeg bracht de 28-jarige E.H. zichzelf om het leven nadat hij zijn 26-jarige ex-vriendin ernstig had verwond.
  Zowel de politie als het Overleg Huiselijk geweld wist dat de man zijn ex stalkte. Justitie onderzoekt nu of er fouten zijn gemaakt. ,,Wij willen weten of het anders had gekund of gemoeten'', zegt justitiewoordvoerder Cindy Reijnders.
  De 28-jarige E.H. zocht zijn ex-vriendin zondagmorgen rond half zes op in haar woning. Ze was daar met haar nieuwe vriend. H. werkte de vriend de deur uit, waarna die bij de buren telefonisch de politie waarschuwde.
  Agenten moesten de deur forceren om binnen te komen. De vrouw was met een mes gestoken. Voor de ogen van de agenten beroofde H. zichzelf van het leven door zijn keel door te snijden. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is stabiel.
  Het stel, beiden fanatiek MVV-supporter, had een relatie van vijf jaar achter de rug die in september eindigde. Sindsdien viel H. zijn ex lastig. ,,Dat gebeurde vooral op facebook en via sms'', zegt het Openbaar Ministerie. Op 11 januari van dit jaar deed de vrouw aangifte van stalking. H. werd opgepakt en bracht een nacht in de cel door.
  Het probleem is besproken in het Overleg Huiselijk Geweld in het
  Veiligheidshuis, waarin verschillende hulpverleners zijn vertegenwoordigd. Begin maart deed de vrouw opnieuw aangifte en enkele meldingen bij de politie. Van lichamelijk geweld zou geen enkele keer sprake zijn geweest.
  Afgelopen zaterdagavond heeft de vader van de vrouw op het politiebureau nog een gesprek gehad met H. ,,Ze hadden beiden behoefte om naar het politiebureau te komen. Er hing niets dreigends in de lucht'', zegt OM-woordvoerster Cindy Reijnders. Waarom H. dan toch de volgende dag zijn ex opzocht, wordt uitgezocht.

  Onderwerp: Onderzoek na vijf natuurbranden op de Veluwe
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  APELDOORN/ HARSKAMP - De brand die zondag honderd hectare heide en buntgras vernietigde bij Radio Kootwijk, is al de vijfde aanzienlijke natuurbrand op de Veluwe dit jaar. Het team brandonderzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland onderzoekt hoe deze branden zich ontwikkelen.
  In februari waren er al natuurbranden aan de Asselseweg bij Assel en bij de Pomphulweg bij Hoog-Soeren (twee keer), terwijl afgelopen vrijdag bij Assel aan de Pomphulweg een grote brand was.
  Op dit moment wordt er op het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid een computermodel aangepast op de Nederlandse omstandigheden.
  Het aantal natuurbranden is de laatste jaren in Nederland sterk gestegen. In de vorige eeuw was er een aantal grote branden medio jaren zeventig en medio jaren negentig maar was het de tussenliggende jaren relatief rustig.
  De brand waarvoor zondag 28 tankautospuiten werden ingezet plus ondersteunend materieel, was voor de brandweer relatief overzichtelijk. Binnen het betreffende gebied bevindt zich geen infrastructuur met bijvoorbeeld snelwegen, hoogspanningsleidingen, campings of spoor.

  Onderwerp: 'Rampbestrijdingsplan Chemical Logistics schiet tekort'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  NIJMEGEN - In het concept-rampenbestrijdingsplan uit 2011 voor chemiebedrijf TWO Chemical Logistics in Nijmegen zitten volgens milieu-arts Henk Jans zoveel gebreken, dat hij zich afvraagt of de gemeente Nijmegen en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid wel voldoende kennis en kunde in huis hebben.
  Jans was als adviseur voor de Geneeskundige Hulpverlening Ongevallen en Rampen betrokken bij de brand in Moerdijk bij Chemie Pack in 2011. Ook onderzocht hij het rampenbestrijdingsplan voor TWO Chemical.
  De milieu-arts stelt dat een complexe brand zoals in Moerdijk, ook zo maar bij TWO kan ontstaan. In het rampenbestrijdingsplan voor TWO is zo'n complexe brand niet uitgewerkt. Nijmegen is volgens hem dan ook niet goed voorbereid op een calamiteit. In tegenstelling tot wat waarnemend burgemeester Wim Dijkstra beweert.
  Volgens Jans zijn twee scenario's uitgewerkt in het plan: een eenvoudige brand en een giflek.

  Onderwerp: Man Santpoort-Zuid onwel door 'vreemde benzine lucht'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  VELSEN - Omwonenden schrokken maandagavond flink van een vreemde 'chloorachtige' geur, die onder meer in IJmuiden, Velserbroek en Santpoort-Zuid hing. De Veiligheidsregio Kennemerland vermoedt dat de lucht is ontstaan door schepen die op zee hun ruim luchtten.
  De geur werd ook geroken in Bloemendaal, Zaandam, Haarlem en Hoofddorp.
  Volgens Frank van Herpen, voorlichter van de Veiligheidsregio Kennemerland, waren de concentraties die het gebied 'teisterden' niet gevaarlijk. Toch moest er in Santpoort-Zuid een ambulance ter plaatse komen, omdat een bewoner onwel was geworden.
  Van Herpen verklaart: ,,De man ondervond irritatie van de geur, maar toen de ambulance arriveerde bleek dat hij er niet voor opgenomen hoefde te worden.''
  De brandweer ontving maandagavond rond half tien een aantal meldingen van ongeruste bewoners, die de geur op verschillende wijze omschreven. ,,Het varieerde van 'chloorachtig' tot een 'benzinelucht' '', aldus Van Herpen.
  ,,We krijgen met enige regelmaat meldingen, maar dit was een opmerkelijk geval omdat er tien tegelijk binnen kwamen.''

  Onderwerp: Sterke chemische lucht tussen Haarlem en Amsterdam
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In het gebied tussen lopend van Haarlem, Zaandam en Amsterdam werd maandagavond een sterke chemische lucht waargenomen, die op diverse plekken zou hebben geleid tot gezondheidsklachten.
  De brandweer en GGD zijn naar aanleiding van meldingen de klachten gaan onderzoeken, op drie verschillende plaatsen in de regio. De Veiligheidsregio Kennemerland kon nog geen uitsluitsel geven over de stank of over de risico's voor de bevolking.
  Wel werd bevestigd dat er in Santpoort mensen onwel zouden zijn geworden, en dat er klachten zijn binnengekomen over klachten aan de luchtwegen.
  Ook was er contact met het Kustwachtcentrum omdat er een vermoeden bestond dat de stank wellicht afkomstig zou kunnen zijn van een schip. Zowel in het Westelijk Havengebied als in de regio IJmond zijn chemische bedrijven actief.

  Onderwerp: De Cloe wil tijdig seintje van politie
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  MAASDRIEL - Burgemeester Dick de Cloe van Maasdriel reageerde vorige week donderdag tijdens een bijeenkomst van de veiligheidsregio verontwaardigd op activiteiten van de politie Brabant-Noord in Kerkdriel, waarvan hij niet op de hoogte was gebracht. Zo was er afgelopen woensdag een grote actie waarbij woningen in onder meer Den Bosch en Kerkdriel zijn onderzocht.
  En begin februari viel de politie Brabant-Noord binnen in een garagebox in Velddriel waar gestoien auto's zijn gevonden. "Toen is meteen gehandeld na een tip. Als je dat niet doet ben je misschien te laat. Maar het is wel zo netjes om - al is het naderhand - de burgemeester op de hoogte te brengen", vindt de woordvoerder.
  Burgemeester De Cloe van Maasdriel vindt het niet kloppen dat hij niet in kennis is gesteld. "Ik moet het de volgende dag in de krant lezen. En als ik contact opneem met de teamchef weet hij ook niets", bekritiseert De Cloe de gang van zaken.

  Onderwerp: Natuurwetgeving binnen Wabo loopt nog niet helemaal soepel
  Thema: Wabo
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Er blijkt een scheve verhouding tussen de circa 250.000 aanvragen voor omgevingsvergunningen en de circa 80 verklaringen van geen bedenkingen die bij Dienst Relingen van het ministerie van EL&I worden aangevraagd. Dat blijkt uit een enquête die onderzoekers van Alterra hielden onder onder 109 van de 415 Nederlandse gemeenten. De enquête maakte deel uit van een studie naar de huidige ontwikkelingen binnen het omgevingsrecht en de gevolgen hiervan voor de natuurbescherming.
  In Nederland zorgen de Flora- en faunawet en de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn voor de bescherming van soorten en hun leefgebied. Het is aan het bevoegd gezag om de wet te handhaven en in voorkomende gevallen ontheffing te verlenen met daaraan eventueel te verbinden mitigerende en compenserende maatregelen. Op 1 oktober 2010 is de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) in werking getreden. De WABO maakt het mogelijk dat het bevoegd gezag één geïntegreerde omgevingsvergunning kan afgeven voor bouwen, wonen, ruimte, natuur en milieu.

  Onderwerp: Commandoteams hulpdiensten oefenen in Leek
  Thema: crisismanagement
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  LEEK - Van maandag 23 tot en met vrijdag 26 mei vindt de jaarlijkse oefenweek plaats voor de commandovoering van de hulpdiensten in de regio Groningen. Tijdens deze week wordt het Commando Plaats Incident (CoPI) geoefend in steeds wisselende samenstellingen.
  Iedere oefendag worden er van 8.30 tot 16.30 uur scenario-oefeningen gehouden op het werkplaatsterrein van waterschap Noorderzijlvest aan de Leuringslaan in Leek. De gehele week wordt verzorgd door Crisismanagement Groningen.
  Het Commando Plaats Incident bestaat uit leidinggevenden van de hulpdiensten die op de plaats van een grootschalig incident samenwerken als crisisteam. De beoefende functionarissen zijn van brandweer, politie, GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen), voorlichting, waterschappen en gemeenten. Ook Rijkswaterstaat neemt dit jaar deel aan de oefeningen.
  De CoPI-oefenweek moet een bijdrage leveren aan de teamvorming en versterking van de onderlinge samenwerking bij de incidentbestrijding in de regio Groningen.

  Onderwerp: Miljoenen investering in Drechtsteden
  Thema: externe veiligheid
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  DORDRECHT - Gedeelde ambities, gebundelde krachten, gezamenlijke resultaten. Dat is de kern van de presentatie die vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland en de regio Drechtsteden maandagmiddag hielden in Villa Augustus, Dordrecht. Zij presenteerden daar een gezamenlijke investeringsagenda voor 2012-2015, opgesteld om de economie en leefbaarheid in de regio Drechtsteden te versterken. Met een financiële injectie van tientallen miljoen moeten de Drechtsteden naar een Topregio van Zuid-Holland groeien. De focus ligt op de sectoren haven, maritiem en deltatechnologie.
  ROM-D, de regionale ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden, gaat een centrale rol spelen in het herstructureren van bedrijventerreinen in het gebied. Hiertoe is een fonds opgericht waarin Provincie en Drechtsteden 20 miljoen storten en Gedeputeerde Staten 10 miljoen. Met deze miljoenen worden projecten gefinancierd die op termijn winst genereren, wat vervolgens weer terugvloeit in het fonds. Eén van de belangrijkste projecten waarin geïnvesteerd gaat worden is het Sliedrechtse Plaatje en een vergelijkbaar Maritiem Servicecentrum in Hendrik-Ido-Ambacht: samen 13,9 miljoen. Op deze "natte" bedrijventerrein moeten watergebonden bedrijven (de maritieme sector) geclusterd worden; niet-watergebonden bedrijven zouden moeten verhuizen naar een andere locatie. ,,In Sliedrecht is de weg voor het Plaatje nu vrij. De financiële middelen zijn er, dat is één. En voor de bedrijven die we liever zien verhuizen naar niet-watergebonden terreinen is ruimte gecreëerd langs het spoor, nu de provincie heeft toegezegd dat de sportvelden naar het gebied over het spoor mogen", licht gedeputeerde Govert Veldhuizen toe. Desondanks begrijpt hij wel waarom het toch lang duurt met het Plaatje. ,,De bedrijven moeten natuurlijk ook nog willen verhuizen. Dat is nooit gratis."
  Aan de gemeente nu de taak de doorstroming op gang te krijgen. Daarbij zullen ze goed in de gaten worden gehouden door de andere partners. Juist daarom is de maandag gepresenteerde uitvoeringsagenda opgesteld. Elk half jaar komen de verschillende partners bij elkaar om te kijken welke vorderingen zijn gemaakt en waar de knelpunten liggen.
  Behalve in de twee Maritieme Servicecentra van Sliedrecht en Hendrik-Ido-Ambracht wordt er ook geïnvesteerd in de natte bedrijventerreinen van Dordrecht (8 miljoen), het Oosteind in Papendrecht (1,1 miljoen) en de Antoniapolder in Hendrik-Ido-Ambacht (2 miljoen).
  Het project omhelst meer dan de genoemde investeringen waarmee bedrijventerreinen geherstructureerd moeten worden. ,,De mensen moeten ook nog in het gebied willen wonen", stelt gedeputeerde Rik Janssen. ,,Een goed vestigingsklimaat is evenzo belangrijk. Leefbaarheid en bereikbaarheid zijn dan ook prominent in de agenda meegenomen." Eén van de investeringen op dit gebied is het terugdringen van de risico's van gevaarlijke stoffentransport over spoor. De Drechtsteden blijven op dit punt het grootste veiligheidsknelpunt van Nederland met een overschrijding van elf keer de wettelijke norm voor externe veiligheid. Prorail heeft berekend dat hier 11 miljoen euro voor nodig is. Het gaat hierbij om relatief eenvoudige maatregelen, zoals wissels en ontsporingsgeleidingen die op korte termijn te realiseren zijn. Provincie en Drechtsteden richten zich gezamenlijk op kabinet en Tweede Kamer om het goederenspoor in de Drechtsteden structureel veiliger te maken.
  Dat geldt ook voor een betere bereikbaarheid van de regio. Provincie en Drechtsteden zullen in Den Haag aandringen op maatregelen wat betreft de aansluitingen A15-N3, A16-N3, de filebestrijding A15 Gorinchem-Papendrecht en de A27/knelpunten Meerkerk-Werkendam/Gorinchem.
  Tot slot zetten Provincie en Drechtsteden sterk in op innovatie en kennis. Investeringen vanuit het bedrijfsleven in de ontwikkeling van schonere en slimme schepen en de introductie van LNG als schone brandstof worden door Provincie en Drechtsteden gestimuleerd.
  Alle maatregelen tezamen zullen veel werkgelegenheid moeten creëren en dus is ook het onderwijs een belangrijk agendapunt. Een Maritieme Campus en een University College zijn onder andere projecten die op financiële steun kunnen rekenen.
  Burgemeester Arno Brok van Dordrecht toonde zich maandag een tevreden man. ,,In deze tijd van bedreigingen en onzekerheden moeten we elkaar niet de put in praten maar juist verbindingen leggen. Het is vreugdevol te zien dat het contact tussen provincie, gemeenten, het bedrijfsleven en andere partners zo plezierig verloopt. Dat is wel eens anders geweest. Deze samenwerking is een voorbeeld voor heel Zuid-Holland en ik ben daar trots op."

  Onderwerp: VEMW: Waterschap moet samenwerkende bedrijven faciliteren
  Thema: Wabo
  Datum: 03 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Vier industriële bedrijven in de regio Tilburg gaan vanaf 2014 gezamenlijk hun afvalwater zuiveren. Na vijf jaar onderzoeken, onderhandelen en bouwen gaat RWB het afvalwater van Agristo, Fujifilm, Coca Cola Enterprises en International Flavours & Fragrances behandelen. De nieuwe afvalwaterzuivering wordt gerealiseerd op het terrein van Fuijfilm.
  De gezamenlijke zuivering brengt voor alle betrokken partijen vooral voordelen met zich mee: bedrijven gaan minder betalen voor het zuiveren van hun afvalwater, het waterschap hoeft niet te investeren in een aanvullende zuivering en de vrijkomende zuiveringscapaciteit kan worden aangewend voor nieuw te realiseren bebouwing hetgeen vooral de gemeente Tilburg prettig vindt.
  In eerdere berichten over dit initiatief van de bedrijven (onder meer op Wateforum) werd gesteld dat het waterschap de bedrijven had kunnen verplichten het afvalwater te blijven afvoeren naar hun zuivering.
  VEMW betwist deze stelling. Sinds enige tijd is er sprake van een gewijzigd beoordelingskader voor vergunningplichtige lozingen op het riool. Tot december 2009 gold voor lozingsvergunningen de Wvo. Het waterschap kon als bevoegd gezag een zogenaamde 'dun watereis' opnemen, die de mogelijkheden voor bedrijven om zelf te zuiveren beperkte. Met de komst van de Waterwet en de inwerkingtreding van de Wabo is het wettelijke beoordelingskader voor vergunningplichtige lozingen op het gemeentelijke riool veranderd. De Wabo vult dit beoordelingskader nu in.
  Ook na de inwerkingtreding van de genoemde wetten heeft het waterschap een belangrijke (advies)rol. Echter, het advies van het waterschap heeft niet langer in alle gevallen een bindend karakter. Als afvoer van afvalwater naar de zuivering van het waterschap voor de verzender niet doelmatig en kostenefficiënt is, vervalt de verplichting tot afvoeren naar de RWZI. Deze uitzondering is destijds bij amendement opgenomen .
  Van belang in deze is de wettelijke voorkeursvolgorde voor waterbehandeling ofwel de Waterladder in de Wm waarnaar in de Wabo wordt verwezen. Een advies van het waterschap mag niet in strijd zijn met deze Waterladder. De Waterladder geeft de voorkeur aan het zelf zuiveren wanneer dat voor bedrijven doelmatig en kostenefficiënt is. Doelmatigheid voor de verzendende partij weegt voor de wetgever zwaarder dan doelmatigheid voor de ontvangende partij. Hiermee lijkt de ´dun watereis´ definitief tot het verleden te behoren.
  VEMW vindt dit een goede zaak aangezien zo een bijdrage wordt geleverd aan duurzaam, innovatief en doelmatig behandelen van afvalwater door ondernemers.

  Onderwerp: TNO gaat Odfjell doorlichten
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 04 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Odfjell laat een grootschalige audit uitvoeren op de veiligheid van alle vitale onderdelen van de Rotterdamse terminal. Milieudienst DCMR komt begin mei met een eigen veiligheidsrapport. Ook Inspectie SZW en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond volgen de situatie bij het tankopslagbedrijf in de Botlek nauwgezet.
  In de Tweede Kamer hebben CDA en PVV staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu om opheldering gevraagd. 'Odfjell stelt altijd teleur. De situatie is steeds slechter dan ze ons willen laten geloven. Dat is ernstig', zei CDA-Kamerlid Michiel Holtackers op RTV Rijnmond.
  Begin vorige maand werden bij een onaangekondigde inspectie van DCMR, Inspectie SZW en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meerdere tekortkomingen bij Odfjell geconstateerd. DCMR heeft het gebruik van opslagtanks beperkt, omdat de verouderde drijvende daken dampen onvoldoende tegenhouden. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft tekortkomingen aan de blus- en koelvoorzieningen geconstateerd en zal hierop handhaven.
  Inspectie SZW handhaaft op een aantal arbotechnische aspecten, zoals de werknemersveiligheid bij verladingsactiviteiten, en ook op tekortkomingen aan de explosieveilige inrichting van de terminal. Op deze beide aspecten heeft de Inspectie SZW ten tijde van de inspectiedagen onderdelen op de terminal stilgelegd. Ten slotte voert de DCMR samen met Inspectie SZW nog nader onderzoek uit naar de staat van onderhoud van de tanks, op grond waarvan mogelijk aanvullende eisen gesteld zullen worden.
  Het eigen onderzoek van Odfjell wordt uitgevoerd door TNO, in samenwerking met Universiteit Leiden, AdviSafe Risk Management en Risk Management Pro. De focus van deze audit is gericht op de veiligheid van mensen en processen op de terminal. 'We beoordelen de risico's en met name ook hoe hiermee om wordt gegaan bij Odfjell. Het onderzoek brengt alle verbetermogelijkheden rond veiligheid op de Odfjell terminal in kaart, inclusief concrete oplossingsrichtingen', aldus Sander Zwanikken, Senior Veiligheidskundig adviseur bij TNO.
  Odfjell werkt al langer aan structurele verbetering van de veiligheidsprestaties. Op dit gebied zijn al vele zaken aangepakt. Zo zijn onder meer de verwerkingscapaciteit en de betrouwbaarheid van het dampverwerkingsysteem verbeterd, zijn restemissies van vluchtige stoffen tot een minimum teruggebracht en zijn er verschillende maatregelen genomen in het kader van 'good housekeeping'.
  'Dit onderzoek moet ons verder inzicht geven in de veiligheidssituatie op de terminal. We doen dit omdat we 100% zeker willen zijn dat we niets ongemoeid laten', zegt directeur Geert Eijsink van Odfjell Terminals Rotterdam.
  De resultaten van de audit zullen komende zomer gereed zijn. In de tussentijd voert het consortium onder leiding van TNO ook nog een analyse uit van vijf recente incidenten bij Odfjell (een zgn. tripod-beta). Dit geeft inzicht in de mate waarin Odfjell leert van de incidenten en of er een gemeenschappelijke deler in deze op zich zelf staande individuele incidenten te ontdekken valt. Eijsink: 'We stellen alles in het werk om de Odfjell terminal op een hoog veiligheidsniveau te brengen ten behoeve van onze medewerkers, onze omgeving en het milieu.

  Onderwerp: 'Begroting VRZ moet in prullenbak'
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 05 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HEINKENSZAND - Gedeputeerde Staten moeten de begroting 2012 van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) in de prullenbak gooien als dit stuk op 19 april door een meerderheid van de Zeeuwse gemeenten wordt vastgesteld. De gemeente Borsele legt zich met dit standpunt niet neer bij dit eventuele besluit van het algemeen bestuur.
  Borsele keurt de begroting af omdat er geen concreet zicht is op de uitkomst van de discussie over de verdeelsleutel. Tevens ontbreekt een deugdelijke financiële onderbouwing.

  Onderwerp: Matrix helpt bij signalering probleem gedrag
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 05 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De matrix vroegsignalering geeft een overzicht van de taken van organisaties die betrokken zijn bij het bestrijden van overlast en jeugdcriminaliteit. Het overzicht is ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
  De matrix is vooral bedoeld voor gemeenteambtenaren die belast zijn met de aanpak van jongeren in jeugdgroepen. De matrix verwijst hen naar organisaties en personen waarop ze een beroep kunnen doen, zoals het veiligheidshuis, bureau jeugdzorg en de straatcoach. Het overzicht moet helpen om probleemgedrag zo vroeg mogelijk te signaleren.
  Meer informatie: Bericht CCV; Matrix vroegsignalering; NJi-dossier Feiten en Cijfers Jeugd en Opvoeding: Delinquentie; NJi-dossier Feiten en Cijfers Jeugd en Opvoeding: Overlast

  Onderwerp: Aanpak jeugdbendes effectief
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 05 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Uit politiecijfers blijkt dat 62 van de 89 criminele jeugdgroepen die eind 2010 in kaart zijn gebracht, zijn aangepakt. Deze jongeren worden aangepakt door het opleggen van strafrechtelijke en bestuursrechtelijke interventies, waardoor de criminele jeugdgroepen zich niet meer als zodanig op straat kunnen manifesteren. Zo worden jongeren in detentie geplaatst, krijgen ze een gedragsmaatregel opgelegd of worden ze onder verscherpt toezicht geplaatst.
  De cijfers tonen aan dat de focus die door het Openbaar Ministerie (OM), politie en gemeenten op deze groepen ligt, haar vruchten begint af te werpen. Deze focus is van belang om de resterende 27 groepen ook zo snel mogelijk aan te pakken. Bovendien, zo stelt minister Opstelten, zijn alle ketenpartners extra alert op het ontstaan van nieuwe criminele jeugdgroepen, zodat die ontwikkeling direct de kop wordt ingedrukt.
  Onlangs rapporteerde het Nicis Institute dat een deel van de criminele jongeren onaantastbaar is, dat de buurt niets tegen deze jongeren durft te doen en dat de overheid hier ook geen antwoord op lijkt te hebben. Opstelten stelt dat niemand onaantastbaar is en dat het rapport de noodzaak van het ingezette beleid bevestigt. Immers, het ministerie ondersteunt een stevig overheidsingrijpen en zorgt dat er sneller en effectiever kan worden ingegrepen.
  Het Kabinet heeft de aanpak van problematische jeugdgroepen hoog op de agenda staan. Begin 2011 stelde minister Opstelten zich, samen met het OM, politie en gemeenten, als doel dat binnen twee jaar de 89 criminele jeugdgroepen die eind2010 in kaart zijn gebracht, zijn aangepakt. Om de voortgang van deze aanpak te blijven volgen, wil Opstelten eind 2012 de effecten hiervan in kaart gebracht hebben.

  Onderwerp: RUD op 1 januari 2013. Is uw organisatie er klaar voor?
  Thema: Wabo
  Datum: 05 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  In 2013 zullen de eerste Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's) een feit zijn. Een goede samenwerking met andere partijen waarmee samengewerkt moet worden is onontbeerlijk. Iedere gemeente, waterschap en provincie die met de RUD vorming aan de slag is, zal verder ervaren dat het traject impact heeft op tal van onderdelen van de eigen bedrijfsvoering.
  Naast aanpassingen in de eigen bedrijfsvoering is een goede samenwerking met de partijen waarmee samengewerkt moet worden onontbeerlijk. Veel projecten waarvoor de overheid zich gesteld ziet (Wmo, Wabo, KCC, RUD) hebben doelstellingen die pas goed gerealiseerd kunnen worden als de organisaties, die daarin moeten samenwerken, goed op elkaar zijn afgestemd. Projecten waarbij die afstemming onvoldoende is, zijn vaak gedoemd te mislukken.
  In de bedrijfsvoering moet het nodige gebeuren. Op de eerste plaats moeten de interne processen in beeld worden gebracht. Een herontwerpslag zal helpen, waarbij de verschillende processen op elkaar worden uitgelijnd. Ondertussen moet ook in het denken en handelen een ontwikkeling worden doorgevoerd. Er zal ontkokerd moeten worden en nieuwe vaardigheden worden aangeleerd. Tegelijkertijd moeten ook de noodzakelijke informatiestromen in beeld worden gebracht en door middel van adequate systemen worden ondersteund. Dit alles vraagt om een geschikte manier van aansturing en cultuur. Aan de andere kant gaat het er ook om scherp te houden wat het oplevert voor de doelgroepen, de eigen medewerkers, het bestuur en financiers.

  Onderwerp: 'Zeeland mag niet de dupe worden'
  Thema: waterveiligheid
  Datum: 06 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  DEN HAAG - Zeeland en Friesland mogen er niet de dupe van worden dat ze meer dijken en water hebben dan andere provincies.
  De kosten voor waterveiligheid moeten evenredig over alle provincies worden verdeeld.
  Dat vindt de PvdA in de Tweede Kamer. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben vorig jaar afgesproken dat de kosten voor waterveiligheid anders worden verdeeld. Op termijn slaan die vooral neer in provincies met veel dijken. Waterschap Scheldestromen ziet de kosten daardoor vanaf 2030 jaarlijks met 4 tot 5 miljoen euro stijgen (afhankelijk van de zeespiegelrijzing en eventuele aanpassing van de normen). De kosten zullen (deels) moeten worden doorberekend aan de Zeeuwen. Kamerlid Lutz Jacobi heeft inmiddels een debat aangevraagd. "Tussen de waterschappen in Nederland moet solidariteit aanwezig zijn."
  Begin december zei staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) nog in de Kamer dat 'de Zeeuwen niet een onevenredig hoge rekening mogen gaan betalen voor de bescherming tegen het water'. In een overleg deze week zei hij dat 'solidariteit het vertrekpunt moet zijn'. Maar hij zei ook dat 'de waterschappen zelf hebben ingestemd' met de kostenverdeling.
  Hij laat de gevolgen van de nieuwe kostenverdeling voor de waterschapstarieven in kaart brengen.

  Onderwerp: Gemeenten weten te weinig over oud-bajesklanten
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 06 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  LEEUWARDEN - Het tal criminelen dat na hun straf opnieuw in de fout gaat, moet omlaag. Maar veel gemeenten doen nog weinig tot niets aan nazorg en dat kost geld, meldt de Leeuwarder Courant vrijdag.
  Veel gemeenten zijn niet aangesloten op een informatiesysteem van de gemeentelijke overheid en de Nederlandse gevangenissen.
  Daardoor weten ze niet dat iemand wordt opgesloten. En dat kan lastig zijn als het bijvoorbeeld om een uitkeringstrekker gaat, aldus nazorgcoördinator Frans Dijkstra van het Friese Veiligheidshuis.

  Onderwerp: Borsele gepikeerd over verdeling kosten veiligheid Westerscheldetunnel
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 07 april 2012
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HEINKENSZAND - Het is absurd dat de tunnelveiligheid de verantwoordelijkheid blijft van Borsele en Terneuzen. Dat vindt de Borselse gemeenteraad.
  De Westerscheldtunnel kost Borsele vier ton op jaarbasis oftewel twintig euro per inwoner. "Solidariteit tussen de Zeeuwse gemeenten is ver te zoeken", aldus Peter van den Dries (CDA). "Niemand is bereid de pijn eerlijk over alle Zeeuwen te verdelen. Het ultieme middel zou zijn de tunnel voor korte of lange tijd af te sluiten. Willen we dat?"
  Burgemeester Jaap Gelok gaf donderdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad geen antwoord op die vraag. "Borsele blijft zich volledig inzetten voor de veiligheid." Zoals verwacht volgde de raad het advies van het college de begroting van de Veiligheidsregio Zeeland af te wijzen. "Onduidelijkheid over de verdeelsleutel zorgt alleen maar voor verdeeldheid binnen de veiligheidsregio", aldus Kees Weststrate (SGP/ChristenUnie. "Het kan toch niet zo zijn dat Borsele net zo veel betaalt als Middelburg."


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.