Week: 45 van 6 tot en met 12 november 2011


Nieuws van Internet:
 • Bezuiniging brandweer gewenst
 • Meldkamer zat mis bij alarmering brand in Zwolle
 • 'Niets mooiers dan nachtje Oss'
 • Aanpak overlast jongeren: bij rood ben je nat!
 • Conflict Brandweer Helmond om brandweercommandant
 • Brandweer pas na 34 minuten bij brandend autowrak in Ossendrecht
 • KPN hervat uitgifte veiligheidscertificaten
 • 'Veiligheidshuis is toekomst proof'
 • Afspraken over veiligheid energienet in streek
 • Nu ook permanent een ambulance in Lansingerland
 • Burgemeester Fränzel vindt brandweerzorg goed
 • Conflict in top Helmondse brandweer
 • Provincie Zuid-Holland en waterschappen werken aan nieuw waterprogramma
 • Brandweerkazerne Kijfhoek eerder gereed
 • Texel nog even met twee ambulances
 • Snel brandweerkazerne op Moerdijk
 • Twaalf regiocampings lopen gevaar bij bosbrand
 • Miljoenen tegen overstroming Maas
 • Bundeling van krachten tegen overvallen
 • ProRail levert kazerne Kijfhoek op
 • Een lastige gemeente krijgt geld terug


 • Onderwerp: Bezuiniging brandweer gewenst
  Thema:veiligheidsregio
  Datum: 07 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OCHTEN - Er moet bezuinigd worden bij de brandweer. Dat heeft de gemeenteraad van Neder-Betuwe besloten tijdens de raadsvergadering die onlangs gehouden werd in Ochten. De PvdA diende een motie in waarbij de partij het college verzoekt om het bestuur van de Veiligheidsregio, waaronder de brandweer valt, te bewegen om te komen tot een bezuiniging. De motie werd door een ruime meerderheid van de raad aangenomen.
  De regionalisering van de brandweer, een landelijke maatregel komt eraan. Volgens de PvdA is er veel geld te winnen door de werkwijze van de brandweer aan te passen en te denken aan een efficiente clusterindeling. Ook zou het accent moeten komen liggen op de preventie van branden en risicobeheersing.
  Gemeentebelangen (GB) stemde als enige tegen de motie van de Partij van de Arbeid. "Kunt u mij zeggen dat er door deze wijziging de burgers niet in gevaar komen?", vroeg Elly Ketellapper van GB aan de PvdA. De partij moest haar het antwoord schuldig blijven.

  Onderwerp: Meldkamer zat mis bij alarmering brand in Zwolle
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 08 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZWOLLE - Bij het alarmeren van brandweerkorpsen tijdens de brand aan de Oldeneelweg in Zwolle zijn fouten gemaakt.
  Dat maakt de Veiligheidsregio IJsselland na onderzoek bekend. Op zondag 30 oktober brandde een woonboerderij in het Zwolse buitengebied tot de grond af.
  De Veiligheidsregio laat weten dat er bij de Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn onjuist is gehandeld toen er om 5.33 uur een melding binnenkwam van brand aan de Oldeneelweg in Zwolle. In plaats van het Zwolse brandweerkorps werden eenheden uit Hattem en Kampen als eerste naar de plek des onheil gestuurd. Pas zes minuten later werd duidelijk dat de meldkamer een fout had gemaakt en werden de Zwolse spuitgasten alsnog ingeseind.
  Een centralist van de meldkamer had het Zwolse korps in het computersysteem 'gereed gezet', zodat in geval van nood er sneller gealarmeerd kon worden. Maar omdat hij deze handeling vergeten was door te geven aan zijn collega's kregen die het idee dat het korps niet beschikbaar was.
  Volgens Hans Blokker, hoofd regiobureau Brandweer, heeft de latere inzet geen gevolgen gehad voor het eindresultaat.

  Onderwerp: 'Niets mooiers dan nachtje Oss'
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 08 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HAREN - John van den Heuvel is landelijk bekend als misdaadjournalist. Toen hij werd gevraagd om maandag in Klooster Betlehem tijdens een werkconferentie van het Regionaal Veiligheidshuis Maas & Leijgraaf als dagvoorzitter op te treden, twijfelde hij niet. "Er is voor een misdaadjournalist niets mooiers dan een nachtje in Oss te slapen. Het heeft me al drie verhalen opgeleverd haha."
  Vijf jaar geleden werd in Oss gestart met het Veiligheidshuis. In dit 'huis' aan het Raadhuishof 25 in Oss werken organisaties samen die zijn betrokken bij veiligheid en handhaving. Zo zijn in het Veiligheidshuis onder andere politie, justitie, reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming actief. "Eind 2006 hebben we met dertien, nu twaalf, gemeenten de handen ineen geslagen. Het Veiligheidshuis is van iedereen en verschillende partners maken er gebruik van", zegt directeur Annemieke de Winter.

  Onderwerp: Aanpak overlast jongeren: bij rood ben je nat!
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 08 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De gemeente Oisterwijk, Politie en jongerenwerkers van De Twern gaan de overlast van jongeren, zover als die zich voordoet, aanpakken met een kaartensysteem. Blauw voor de informatie, geel als waarschuwing en rood? Rood is voor de overtreder, als je die ontvangt weet je: 'Ik ben nat!' Blauwe, gele en rode kaarten zijn een handig hulpmiddel om in gesprek te komen over de regels. Op een blauwe kaart worden alle regels nog eens uitgelegd. De namen van de jongeren met wie de regels zijn besproken worden opgeschreven zodat niemand later kan zeggen 'dat wist ik niet'. Wanneer iemand over de schreef gaat wordt een gele kaart of, bij zware overtredingen zoals vernielingen, drugsgebruik of alcohol op straat, direct een rode kaart uitgedeeld. Bij een gele kaart worden de ouders van de jongere(n) geïnformeerd over het gedrag van hun kind. In het geval van een rode kaart worden ook de burgemeester, het Veiligheidshuis en Bureau Halt ingelicht. De daaropvolgende straf is afhankelijk van de aard en ernst van de overtreding.
  Als pilot wordt begonnen met de locatie Bosstraat in Moergestel. Hier is recent een informatieavond geweest met betrokken instanties, omwonenden en jeugdigen. Na een periode van ongeveer twee maanden zal geëvalueerd worden of het project zijn vruchten heeft afgeworpen. Zijn de resultaten positief dan wordt deze methodiek ook toegepast op de andere hangplekken binnen de gemeente Oisterwijk.
  De invoer van het kaartensysteem vraagt uiteraard ook om de nodige inzet van controlerende mensen zoals de jongerenwerkers en politieagenten. De komende periode wordt elke week een aantal agenten ingepland. De eerste twee weken dagelijks, daarna een aantal malen per week. Daarnaast komen de agenten van de Noodhulp, agenten die in de cirkel van Oisterwijk/Moergestel rijden om in geval van nood assistentie te verlenen, ook met regelmaat langs en zal het jongerenwerk van de Twern actief zijn in de wijk. Alle agenten (en overige betrokkenen) hebben een actuele lijst bij zich met de namen van degenen die al een blauwe, gele of rode kaart hebben gehad. Zo kan er meteen passend worden opgetreden als het nodig is.

  Onderwerp: Conflict Brandweer Helmond om brandweercommandant
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HELMOND - De vakbonden willen dat er zo snel mogelijk een gesprek komt over een conflict bij de brandweer in Helmond. Volgens CNV-vakbondsbestuurder Verbeek hebben enkele leidinggevenden geen vertrouwen meer in commandant Van Hoef.
  De leidinggevenden weigerden mee te werken aan bepaalde onderdelen van de opleiding van vrijwilligers omdat ze die niet goed vonden. De leidinggevenden stapten naar de bond toen zij gedwongen werden mee te werken en een gesprek daarover niks opleverde.
  Volgens Verbeek moet er zo snel mogelijk een gesprek komen met de directie van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant.

  Onderwerp: Brandweer pas na 34 minuten bij brandend autowrak in Ossendrecht
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OSSENDRECHT - Het heeft de brandweer dinsdag 34 minuten gekost om bij een brandend autowrak in Ossendrecht te komen. Dat bevestigt een medewerkster van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
  Zij spreekt van een 'hele uitzonderlijke situatie, echt bizar.' De brand woedde 's middags op het terrein van de Koningin Wilhelminakazerne, waar een politie-opleiding ondergebracht is.
  In het kader van een oefening was het wrak in brand gestoken. Maar dat was zo goed gelukt dat mensen van de opleiding het vuur zelf niet meer geblust kregen.
  Vervolgens werden volgens een vaste procedure eerst de kazernes in Putte, Ossendrecht en Hoogerheide gebeld. De eerste twee hadden niet genoeg personeel, de derde was op oefening.
  Uiteindelijk bood de brandweer in Bergen op Zoom uitkomst.

  Onderwerp: KPN hervat uitgifte veiligheidscertificaten
  Thema: externe veiligheid
  Datum: 09 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Nadat KPN afgelopen vrijdag uit voorzorg het hele uitgifteproces van veiligheidscertificaten heeft stilgelegd, wordt vandaag een deel van dat proces hervat. Dat betekent dat bestaande klanten weer bij KPN terecht kunnen voor het vernieuwen van hun veiligheidscertificaten. Bedrijven en organisaties die als nieuwe klanten op het punt staan een aanvraag in te dienen, moeten nog even geduld hebben.
  De server van de website waar bedrijven terecht kunnen voor informatie en aanvraag van certificaten wordt deze week nog onderworpen aan een aantal extra tests. Naar verwachting komt de website begin volgende week weer online.
  Volgens KPN zijn de systemen waarop de bestaande veiligheidscertificaten worden beheerd geheel veilig bevonden. Dit is gebleken na aanvullend onafhankelijk extern onderzoek dat in de afgelopen dagen is uitgevoerd. Dat onderzoek is gedaan door een team van externe specialisten die de veiligheid en ondoordringbaarheid van de productieomgeving op de proef hebben gesteld. Het gaat daarbij om een combinatie van procesbeheersing- en penetratie tests.
  Vorige week besloot KPN Corporate Market (voorheen Getronics) het uitgifteproces voor nieuwe certificaten uit voorzorg stil te leggen. Op dat moment kon KPN er niet voor de volle 100% zeker van zijn dat de productieomgeving van de certificaten niet 'gecompromitteerd' was. 'Na het aanvullende onderzoek, waarbij de uitgifteomgeving dus aan diverse tests is onderworpen, is KPN daar nu wél zeker van. Het ministerie van BZK en Logius, de dienst digitale overheid, zijn nauw betrokken bij het proces,' aldus KPN.

  Onderwerp: 'Veiligheidshuis is toekomst proof'
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 09 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OSS - Vijf jaar geleden werd in Oss gestart met het Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf. In dit 'huis' aan het Raadhuishof 25 in Oss werken maatschappelijke en justitiële instanties samen op het gebied van risicojeugd, huiselijk geweld, veelplegers en nazorg uit detentie.
  Zo zijn in het Veiligheidshuis onder andere politie, justitie, reclassering en de Raad van Kinderbescherming werkzaam. Het Veiligheidshuis zorgt ervoor dat de instanties samen werken en dat straf en zorg goed verbonden wordt. "Eind 2006 hebben we met dertien (na de samenvoeging van Oss en Lith twaalf) gemeenten in Noordoost-Brabant de handen ineen geslagen", zegt directeur Annemieke de Winter. "Nu kijken naar het Veiligheidshuis in vergelijking met vijf jaar geleden, is een wereld van verschil. Maar er valt nog steeds veel winst uit te halen. Het thema was deze dag 'toekomstproof' en we kunnen zeggen dat we klaar zijn voor de toekomst. Maar we moeten wel bezig blijven, want stilstand is achteruitgang."
  Oss wordt gelinkt aan criminaliteit. Niet geheel verwonderlijk met een populaire speelfilm als De Bende van Oss. Dat Oss in vergelijking met andere steden juist helemaal geen criminele stad is, bewijzen de cijfers. Het aantal daders dat wederom het verkeerde pad op gaat, is bijvoorbeeld, mede dankzij het Veiligheidshuis, gekrompen tot zo'n twintig procent. Flink lager dan het landelijk gemiddelde.
  Burgemeester Buijs-Glaudemans kreeg in de beginfase van haar nieuwe 'job' een goed beeld van het Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf. "Bij het Veiligheidshuis wordt het lot van mensen die in de fout zijn gegaan aangetrokken. Ze zijn niet alleen een burgerservicenummer, maar krijgen een gezicht. De professionals zorgen ervoor dat mensen niet nog verder afglijden." Voor de toekomst ziet ze nog een belangrijkere taak weggelegd voor het Veiligheidshuis. "De samenleving wordt steeds complexer. Dat kan tot een toename van de criminaliteit leiden. Daarom is het fantastisch dat het Veiligheidshuis ze de helpende hand toereikt. En ondanks de bezuinigingen moeten we hierin niet gaan schrappen, maar blijven investeren."

  Onderwerp: Afspraken over veiligheid energienet in streek
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 10 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  EINDHOVEN/HELMOND - De energienetbeheerders in Zuidoost-Brabant hebben veiligheidsafspraken gemaakt met de politie en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost over het voorkomen, beperken en bestrijden van rampen.
  Het energienetwerk behoort tot de vitale infrastructuur van Nederland. Energie is soms letterlijk van levensbelang. Om die reden is het noodzakelijk om goed voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten die zich bij het gas- en elektriciteitsnetwerk kunnen voordoen.
  Zuidoost-Brabant is de derde veiligheidsregio waar dit gebeurt. De afspraken betreffen melding en alarmering, leiding en coördinatie, veiligheid- en informatiemanagement, gezamenlijk oefenen, risico- en crisiscommunicatie en het evalueren van incidenten.
  De afspraken worden donderdag formeel bevestigd. Volgens Bart van der Cammen, directeur Netbeheer Nederland, behoren de Nederlandse energienetten tot de veiligste ter wereld. "De netbeheerders is er alles aan gelegen om dat in samenwerking met andere partijen zo te houden. Deze samenwerking is een goed voorbeeld."
  Netbeheer Nederland is de brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbedrijven.

  Onderwerp: Nu ook permanent een ambulance in Lansingerland
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 10 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Lansingerland/Berkel en Rodenrijs - Het is een geruststellend gevoel dat er vanaf vorige week permanent een ambulance in Lansingerland is gestationeerd. Woensdag 2 november overhandigde Lejan Kruimelaar, postcommandant van de brandweerkazerne in Berkel en Rodenrijs, symbolisch de sleutel aan Ger Beemink, manager ambulancezorg Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
  De ambulance staat al vanaf 25 oktober in de brandweerkazerne aan de Berkelse Poort, waar ze een eigen plek heeft gekregen. "Hoewel ambulancedienst en brandweer elkaar regelmatig ontmoeten bij een brand of ongeval, is deze samenwerking heel belangrijk", aldus Beemink. Druk verkeer, wegopbrekingen en omleidingen zijn er uiteraard al heel lang en daar hebben beide hulpverleningsdiensten mee te maken. Nu er continu een ambulance met twee 'man' (chauffeur en een verpleegkundige) in Berkel en Rodenrijs aanwezig is, zal de aanrijdtijd bij een ongeval of als iemand met spoed naar een ziekenhuis moet worden vervoerd aanzienlijk gunstiger zijn in Lansingerland. De tweede huisvesting voor een ambulance is donderdag 3 november in Capelle aan den IJssel in gebruik genomen en er zullen er nog meer bij komen.
  "Gezamenlijke huisvesting, brandweer en ambulance, is daarbij van groot belang. In Berkel is dat gelukt. We zullen er voor zorgen dat er een beetje 'geel' in deze kazerne zal worden aangebracht", lacht Beemink. Ook Lejan vindt het een goede ontwikkeling en hoopt op een goede samenwerking Het initiatief voor deze samenwerking komt van de ambulancedienst. Beemink: "Deze verschuivingen zijn noodzakelijk om de regio beter te kunnen afdekken." Er komen nog twee locaties bij, in Spijkenisse en in Rotterdam, achter het GGD-gebouw. De samenwerking betekent ook dat veranderingen en/of wijzigingen met elkaar zullen worden besproken. Een project als nu in Berkel en Rodenrijs, 'draait' al enige tijd in Goeree-Overflakkee met zeer goede ervaringen. Tevens is er bij de ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond al vanaf 2010 een zorgambulance aanwezig. Deze vervoert mensen die een laag complexe zorg nodig hebben, plus een Micu, een Mobiele Intensive Care Unit voor vervoer van mensen met een hoog complexe zorg. Deze twee voertuigen kunnen ook in Lansingerland worden ingeschakeld.

  Onderwerp: Burgemeester Fränzel vindt brandweerzorg goed
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 10 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HOOGERHEIDE - Burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Woensdrecht vindt dat het brandweermodel waarmee gewerkt wordt veilig en goed is.
  Daarmee reageert hij op het bericht dat de brandweer er dinsdag 34 minuten over deed om bij een brandend autowrak te komen. Dat was gebruikt voor een oefening op het terrein van de politieacademie in Ossendrecht. "Ik heb nagetrokken wat er gebeurd is en dat is zoals iemand van de Veiligheidsregio het eerder noemde bizar en zeer uitzonderlijk. Ten eerste werd bij de melding meteen gezegd dat het om een sloopauto ging die op open terrein stond en dat er geen gevaar was voor gebouwen of mensen. Als er een woningbrand gemeld wordt klinken er wel andere alarmbellen."
  Woensdrecht heeft in vier kernen een kazerne. "Dat is zo besloten vanwege de uitgestrektheid van het gebied." Dinsdag ging het fout nadat er zonder resultaat een beroep gedaan was op drie korpsen. "Die kregen de benodigde zes mensen niet bijtijds bijeen. En wij houden ons strikt aan de regel dat we met zes rijden of niet rijden." Als verdere verklaring voert Fränzel aan dat de korpsen Putte en Ossendrecht niet op sterkte zijn en vrijwilligers zoeken. "Bovendien was een aantal brandweermensen op het moment bij de begrafenis van een collega."

  Onderwerp: Conflict in top Helmondse brandweer
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 10 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HELMOND - Bij de Helmondse brandweer sleept al maanden een diepgaand conflict tussen de hoogste in rang, commandant Jo van Hoef, en de leidinggevenden onder hem.
  De vertrouwenscrisis leidde er recent toe dat Van Hoef de bevelvoerders dwingend een opdracht moest opleggen die ze eerder weigerden uit te voeren.
  De vakbonden Abvakabo/FNV en CNV Publieke Zaak zijn bezorgd en hebben inmiddels gevraagd om een gesprek met Van Hoef en met directeur Jac Rooijmans van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.
  Het geschil draait vooral om het Uitruk op Maat-project (een nieuwe auto voor snelle interventie met slechts vier mensen). De beroepskrachten zouden vrijwilligers moeten opleiden voor het werken met bijzondere voertuigen, maar ze weigeren dat. De bevelvoerders vinden dat daarvoor een gedegen opleiding noodzakelijk is, die meer tijd vergt.
  In een brief aan Van Hoef - in het bezit van het ED - deden de leidinggevenden al op 21 september hun beklag over het project, het totale gebrek aan communicatie van de commandant en over de onduidelijkheid over 'aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid'.

  Onderwerp: Provincie Zuid-Holland en waterschappen werken aan nieuw waterprogramma
  Thema: waterveiligheid
  Datum: 10 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De provincie Zuid-Holland en de waterschappen stellen samen de nieuwe 'Uitvoeringsagenda Water 2012-2015' op. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland besloten. De Uitvoeringsagenda vervangt het huidige Actieprogramma Water. De agenda bevat nieuwe afspraken tussen de Zuid-Hollandse waterschappen en de provincie over de realisatie van de doelen voor waterveiligheid en voldoende schoon en zoet water. De agenda moet in het voorjaar van 2012 klaar zijn.
  Sinds de vaststelling van het Provinciaal Waterplan, eind 2009, hebben belangrijke beleidsmatige, organisatorische en financiële ontwikkelingen plaatsgevonden. Bovendien hebben Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten toegezegd dat zij zich maximaal inzetten om stijging van de waterschapsbelasting te beperken. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de doelstellingen van het Provinciaal Waterplan 2010-2015 en de rol van de provincie bij de aanpak van wateropgaven. Daarom werkt de provincie de komende maanden samen met de waterschappen aan de 'Uitvoeringsagenda Water 2012-2015'.

  Onderwerp: Brandweerkazerne Kijfhoek eerder gereed
  Thema: bedrijfsbrandweer
  Datum: 10 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De brandweerkazerne op rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht is twee maanden eerder klaar dan gepland. Volgens spoorbeheerder ProRail is de kazerne deze week klaar en zijn de brandweerlieden opgeleid.
  De bedrijfsbrandweer heeft een operationele sterkte van zeven brandweerlieden die 24 uur per dag standby zijn op het terrein.
  Burgemeester Scholten van Zwijndrecht had om een bedrijfsbrandweer op het rangeerterrein gevraagd na de brand op Kijfhoek in januari van dit jaar. Toen vloog na een fout bij het rangeren een wagon met ethanol in brand.
  Door de brand was een deel van Kijfhoek ruim 2,5 maand buiten gebruik.

  Onderwerp: Texel nog even met twee ambulances
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 11 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  AMSTERDAM - De tweede ambulance blijft in ieder geval tot eind dit jaar op Texel.
  De Veiligheidsregio maakte enkele weken geleden nog bekend dat die zou worden vervangen door een zogeheten rapidresponder. Dat is een ervaren ambulanceverpleegkundige die wel beschikt over levensreddende apparatuur, maar geen patiënten kan vervoeren. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad.
  Burgemeester Francine Giskes had half oktober bij de Veiligheidsregio nog een pleidooi gehouden voor behoud van de ambulance, maar dat bleek tevergeefs.
  Dat de tweede ambulance toch nog even wordt aangehouden, heeft te maken met vragen van de Inspectie voor Volksgezondheid over de wijze waarop de solo-eenheid wordt ingezet.

  Onderwerp: Snel brandweerkazerne op Moerdijk
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 11 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZEVENBERGEN - Burgemeester Jac Klijs verwacht dat er op industrieterrein Moerdijk binnen nu en twee jaar een brandweerkazerne staat. Dat liet hij gisteren tijdens de begrotingsraad weten.
  Sinds de brand bij Chemie-Pack in januari van dit jaar heeft veiligheid nog meer aandacht gekregen. Verschillende partijen vroegen daar tijdens de begrotingsbehandeling aandacht voor. Zo vroeg het CDA naar de komst van de brandweerkazerne maar ook naar de blusboot van de de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid. "Die hebben een nieuwe blusboot gekocht. De Veiligheidsregio Midden - en West-Brabant gaat jaarlijks een ton meebetalen aan die boot. Maar als die nieuwe blusboot in Dordrecht komt te liggen, waar de huidige boot ook ligt, dan hebben we er hier niet zoveel aan", betoogde fractievoorzitter Cors de Visser (CDA). "Dan is de boot nooit op tijd. De blusboot moet dichterbij het Hollandsch Diep komen te liggen."
  Klijs was het van harte eens met De Visser maar kon geen harde toezeggingen doen. "Het mag echter niet zo zijn dat we wel de lasten hebben van de boot maar er niet van profiteren. De boot moet dichterbij komen te liggen en daar doen we ons best voor."
  Over een brandweerkazerne op industrieterrein Moerdijk wordt al veelvuldig overleg gevoerd met de risicovolle bedrijven, de zogeheten BRZO-bedrijven. "Binnen twee jaar verwacht ik dat de kazerne er is. Het is mogelijk dat de kazerne komt in een bestaand gebouw."
  Fractievoorzitter Bert Schreuders van de ChristenUnie stoorde zich aan het feit dat in de begroting voor 2012 de financiële gevolgen van de grote brand niet zijn meegenomen.
  "De voorlopige kosten voor de gemeente worden geraamd op negen miljoen euro. Dat was in augustus al bekend. Het niet meenemen van de gevolgen van deze brand is jezelf voor de gek houden."

  Onderwerp: Twaalf regiocampings lopen gevaar bij bosbrand
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 11 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  UTRECHT - De provincie Utrecht heeft twaalf campings waar het mis kan gaan als vlakbij een grote natuurbrand uitbreekt. Eén camping loopt zelfs heel veel gevaar, blijkt uit een inventarisatie van de Veiligheidsregio Utrecht.
  Het zijn campings waar de brandweer niet makkelijk kan komen en waar te weinig bluswater in de buurt is. De evacuatie van gasten kan problemen opleveren als ze ingesloten raken door vuur.
  De gehele lijst met campings is nog niet gepubliceerd. De Veiligheidsregio Utrecht gaat begin december eerst praten met de campings zelf.

  Onderwerp: Miljoenen tegen overstroming Maas
  Thema: waterveiligheid
  Datum: 11 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  DEN HAAG - Het kabinet steekt vele honderden miljoenen euro's in enkele projecten voor waterveiligheid in Limburg. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) tekende hierover donderdag overeenkomsten met de provincie Limburg en twee betrokken waterschappen.
  In 1993 en 1995 stond Limburg voor bijna 10 procent blank. Om herhaling te voorkomen werden al keringen aangelegd, maar die zijn voor een deel nog niet afgerond.
  "Nu is er voor het eerst een totale financiering voor de veiligheid van de Maas in Limburg", zo stelde gedeputeerde Patrick van der Broeck.
  Het totale investeringspakket van Rijk, provincie en waterschappen telt in totaal bijna 415 miljoen euro. Het geld wordt gestoken in het zogenoemde Grensmaasproject, de ontwikkeling van het gebied Ooijen-Wanssum en in bescherming tegen hoogwater in de Maas in het algemeen.
  Zo wordt een Maasarm gereactiveerd, en worden dijken verlegd en nevengeulen gegraven. Verder worden keringen aangelegd, verlegd of verhoogd.
  De bedoeling is dat in het Grensmaasproject uiterlijk in 2024 wordt opgeleverd. De vereiste hoogwaterbescherming kan in 2020 worden bereikt. In het project Ooijen-Wanssum zal het peil van de Maas bij hoogwater met 35 centimeter zakken.
  Alle maatregelen bij elkaar zijn erop gericht dat Limburg beschermd is tegen een hoogwatergolf die eens in de 250 jaar voorkomt.
  Volgens dijkgraaf Toine Gresel van waterschap Peel en Maasvallei heeft het akkoord alles in zich om historisch te worden. "Wanneer alle afspraken over een langere termijn worden nagekomen, komt een veilig Maasdal in Limburg voor het eerst nadrukkelijk in zicht."
  Ook wethouder Leon Litjens van Horst aan de Maas sprak van een historisch akkoord. "Limburg krijgt droge voeten", twitterde hij na de ondertekening van de overeenkomst.

  Onderwerp: Bundeling van krachten tegen overvallen
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 11 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het aantal overvallen in de regio terugdringen door samen te werken. Dat is de achterliggende gedachte achter de Werkgroep Overvallen, die sinds begin 2011 actief is. Het Veiligheidshuis, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Kamer van Koophandel en Hoofd Bedrijfschap Detailhandel gaan nauwer samenwerken. Ze initiëren een reeks aan activiteiten die in directe of indirecte zin bijdragen aan de vermindering van het aantal overvallen. Zo staan voor de maand november drie informatiebijeenkomsten gepland.
  Umit Aygun, commissaris en portefeuillehouder overvallen bij de politie Zaanstreek-Waterland, ziet de kracht van samenwerking. "Tot vorig jaar gingen de partijen afzonderlijk de overvallen te lijf. Maar de kracht zit 'm juist in de bundeling. In de werkgroep bespreken we de stand van zaken en bedenken we gezamenlijke initiatieven."
  Zo organiseerde de werkgroep op 8 november een slachtofferavond op het hoofdbureau van politie in Zaandijk. Zevenhonderd personen die de afgelopen twee jaar slachtoffer of getuige waren van een overval waren uitgenodigd. Uiteindelijk hebben zo'n 100 personen gebruik gemaakt van de uitnodiging. Zij spraken met deskundigen over de emotionele en praktische gevolgen van een overval en tips om een overval te voorkomen.
  Een dag later werd het startsein gegeven voor een nieuwe Ogen & Oren actie. In navolging van hondenbezitters in de Purmer-Noord zijn de hondenbezitters in de wijken Overwhere en Wheermolen per brief benaderd met het verzoek om tijdens het uitlaten van hun viervoeter alert te zijn op verdachte situaties.
  Het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel en de Kamer van Koophandel organiseren op 16 november in samenwerking met de overige partners in de werkgroep een preventiebijeenkomst. Het motto is 'Laat je niet Overvallen'. De avond is bedoeld voor ondernemers en zij krijgen die avond tips om overvallen en winkeldiefstal te voorkomen. In de aanloop reed de Laat je niet Overvallen-campagnebus door de stad om onder winkeliers aandacht te vragen voor de bijeenkomst. Alle ondernemers in de regio zijn uitgenodigd.
  Want om het aantal overvallen verder terug te dringen is nog meer hulp en medewerking van ondernemers en burgers nodig. Steeds meer initiatieven zijn gericht op samenwerking en het bundelen van krachten. De invoering van Burgernet is daar een recent voorbeeld van.

  Onderwerp: ProRail levert kazerne Kijfhoek op
  Thema: bedrijfsbrandweer
  Datum: 12 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Zwijndrecht - ProRail heeft afgelopen maanden gewerkt aan de bouw van een brandweerkazerne op rangeerterrein Kijfhoek in de gemeente Zwijndrecht. Deze week is de kazerne klaar en zijn de brandweerlieden opgeleid. De bouw is in nauwe samenwerking gegaan met de gemeente Zwijndrecht. Burgemeester Antoin Scholten zegt blij te zijn dat de bedrijfsbrandweer bijna twee maanden eerder dan gepland, operationeel is.
  De gemeente Zwijndrecht nam in september 2010 een aanwijsbesluit voor een bedrijfsbrandweer per 1 januari 2012. ProRail is de beheerder van het rangeerterrein Kijfhoek en heeft gezorgd voor de bouw van de brandweerkazerne.
  ProRail en de gemeente onderzoeken nog welke veiligheidsmaatregelen een alternatief kunnen bieden voor de huidige aanwijzing.
  ProRail levert de brandweerkazerne nu ongeveer twee maanden eerder op. De bedrijfsbrandweer heeft een operationele sterkte van zeven brandweerlieden die 24 uur per dag standby zijn op het terrein.
  Naast de vereiste brandweerbekwaamheid, hebben de brandweerlieden aanvullende certificaten behaald voor spoorbekendheid, spooraangelegenheden en veilig werken langs het spoor.

  Onderwerp: Een lastige gemeente krijgt geld terug
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 12 november 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HEUVELRUG - Het gaat de goede kant op met de Veiligheidsregio Utrecht, vindt burgemeester Frits Naafs. ,,We krijgen geld terug'', voorspelde hij vorige week in de raadscommissie Bestuur & Middelen. Maar de Heuvelrugpolitiek is nog niet overtuigd van die goede bedoelingen. ,,De jaarstukken van de VRU lijken een beetje op creatief boekhouden'', aldus CDA-er Henk Veldhuizen.
  De Utrechtse Heuvelrug draagt jaarlijks € 3,4 miljoen aan de regionale aansturing van brandweerkorpsen. ,,Hoe kunnen we controleren dat dat geld echt voor onze gemeente wordt ingezet? Misschien wordt het wel gebruikt om in Utrecht leuke dingen te doen'', aldus Veldhuizen. Hij plaatste bovendien vraagtekens bij de grote groep veelverdieners. Maar liefst 30 personeelsleden van de veiligheidsregio zijn ingedeeld in een hoge salarisschaal. Jasper van Geijtenbeek (SP) was geschrokken van de inhuur van extern personeel. Volgens de jaarstukken is daar 194% meer aan uitgegeven, dan vooraf was begroot. Ook VVD-er Baerte de Brey uitte zijn twijfels. ,,Is de VRU wel voldoende 'in control' en betalen we niet voor het soepie?'', vroeg hij zich af.
  Intussen heeft Naafs een ommezwaai ten gunste van de veiligheidsregio gemaakt. In augustus schoot de burgemeester nog heftig uit zijn slof en maakte hij korte metten met de begroting van de VRU. Hij kondigde toen aan, dat hij bij de onderhandelingen over het budget nog een appeltje met het bestuur te schillen had. Die kritische houding heeft succes gehad, rapporteerde Naafs nu. ,,Wij staan bekend als een lastige gemeente, maar onze kritiek is goed opgepikt.'' Tot het tegendeel bewezen wordt, gaat Naafs er vanuit dat de gemeentelijke bijdrage aan de VRU daadwerkelijk ten goede komt van de Utrechtse Heuvelrug.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.