Week: 42 van 16 tot en met 22 oktober 2011


Nieuws van Internet:
 • Drie weken lang brandweeroefeningen
 • Grote calamiteiten in Spoorwegmuseum
 • Spoorwegmuseum pakt uit met groot calamiteiten weekeinde
 • Regio moet snijden in brandweerzorg
 • Samen een 'ramp' oefenen is van groot belang
 • Hulpdiensten oefenen op de Lek
 • College Oosterhout: achterstand snel wegwerken
 • Borsele betaalt nog steeds veel voor tunnelveiligheid
 • Ontslag voor directeur Captijn Veiligheidsregio Zeeland
 • Effectieve ouderparticipatie bij jeugdstrafproces
 • Veiligheidsregio zet reddinsgbrigade in wachtkamer
 • Veiligheidsregio voor Kanaalgebied
 • Brandweercommandant Den Helder wordt gevangenisdirecteur
 • Korfwater: "Wat kost een NRG brandweer in Petten
 • Ton Strien ondertekent contract Rode Kruis
 • Brandweer Opmeer krijgt Snel Interventie Voertuig (SIV)


 • Onderwerp: Drie weken lang brandweeroefeningen
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 16 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Assen - In Assen werd het publiek in het centrum de afgelopen drie weken regelmatig opgeschrikt door de brandweer. Een groot pand stond dagelijks in de brand en binnen bevonden zich een aantal slachtoffers. Buiten waren duidelijk spandoeken te zien waarop stond dat het om een oefening ging.
  Onder de naam "Fier" werd in de Drentse hoofdstad op meerdere locaties geoefend door de brandweer. De bevelvoerders van verschillende korpsen konden een aantal complexe situaties oefenen om zo de ervaring en kennis uit te breiden.
  De Korpsen van Groningen, Drenthe, Friesland en IJsselland waren aanwezig, samen met collega's van de bedrijfsbrandweer. Op het industrieterrein en de rioolwaterzuivering van Waterschap Hunze en Aa's werd geoefend met gevaarlijke stoffen, verkeersongevallen en brand. Op een locatie was brand uitgebroken na een overval en werd een medewerkster gegijzeld. De brandweer werd in het pand vervolgens beschoten waarna deze moesten besluiten het pand te verlaten. Gelukkig met gijzelaar en gewonde collega. Op een andere locatie was een muur ingestort na een explosie en zat in een bus vol boobytraps en een methadonlab. Ook hier lag een slachtoffer verstopt. Uiteraard stond het pand waar de bus in stond vol rook en brandde het binnen. Kortom, de kennis en vaardigheden van de bevelvoerders werd flink op de proef gesteld.
  Direct na elke oefening werd geëvalueerd en werden verbeterpunten besproken. Oefenen blijft natuurlijk belangrijk maar kan erg ook leuk zijn.

  Onderwerp: Grote calamiteiten in Spoorwegmuseum
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 17 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  UTRECHT (ANP) - Een bots- en brandtrein, een unimobiel, een railkart, een wisselton en een stophamer hebben met elkaar gemeen dat ze kunnen worden ingezet als er zich een calamiteit voordoet op het spoor. Tal van dit soort bijzondere voertuigen en gereedschappen zijn komend weekend in actie te zien in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daar houden ProRail, Veiligheidsregio Utrecht en alle grote spooraannemers een calamiteitenweekend.
  Veel van het materieel is slechts eenmalig voor het publiek te zien, aldus het museum.

  Onderwerp: Spoorwegmuseum pakt uit met groot calamiteiten weekeinde
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 18 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  UTRECHT - Het Spoorwegmuseum ontspoort met een spannend calamiteitenweekend op 22 en 23 oktober. Hoe zorgen de spoorwegen ervoor dat het spoor veilig blijft en wat gebeurt er bij een calamiteit op het spoor? Wat doe je met een ontspoorde trein en met wat voor treinen worden werkzaamheden uitgevoerd? Werk aan het spoor vindt meestal plaats buiten het zicht van het publiek. Tijdens het calamiteitenweekend geeft Het Spoorwegmuseum een uniek kijkje achter de schermen van het spooronderhoud. Tijdens het calamiteitenweekend zijn machines te zien die speciaal zijn gemaakt voor het werk aan het spoor. Een unimobiel, een vrachtwagen met kraan die zowel op de weg als op het spoor kan rijden. Een 40 meter lange werkplaats, die normaalgesproken langzaam over het spoor beweegt terwijl de mannen er hun werk doen. Een hefbordeswagen waarmee werk aan de bovenleiding wordt gedaan; nu kunnen kinderen ermee de lucht in.
  De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht geeft blusdemonstraties, kinderen kunnen ook zelf een brandje blussen. Op het achterterrein laat de brandweer zien hoe ze slachtoffers uit een autowrak bevrijden. Of wat te denken van een railkart? Ja, die bestaat! Net als een stopmachine, een zelfrijdende machine die het spoor kan oplichten om spoorballast onder de dwarsliggers te 'stoppen'. Het Spoorwegmuseum plaatst naast al deze moderne treinen en voertuigen oude historische equivalenten.
  Daarnaast is er aandacht voor klein mechanisch gereedschap. Er wordt getoond hoe een breuk van spoorstaven wordt gerepareerd. Er zijn spectaculaire thermietlasdemonstraties en er wordt uitgelegd hoe het werk aan de bovenleidingen wordt uitgevoerd. En wat is een wisselslijper, een stophamer, een wisselton of een noodlasklem eigenlijk? Mogelijk zijn dit enkele van de vragen die worden gesteld bij de spoorquiz.
  Om er zeker van te zijn dat het spoor veilig is, wordt het spoor continu in de gaten gehouden. Tijdens het Calamiteitenweekend is een videoschouwtrein aanwezig, een trein die opnames maakt van spoorstaven en wissels. Een 'schouwer' laat bij het uitwerkstation zien wat er met die opnames gebeurt. En er zijn ultrasone handmeters, die hartfilmpjes maken van de spoorstaven en zo de kleinste scheurtjes opsporen. En wat gebeurt er als het omleggen van een wissel zwaarder gaat dan normaal? Dat zien bezoekers live op de iPad.
  Het calamiteitenweekend is een onderdeel van het themajaar over Veiligheid. Het Spoorwegmuseum laat met de tentoonstelling 'Veiligheid voor alles' zien hoe door de jaren heen met veiligheid is omgegaan op het spoor. Aan de hand van zes thema's toont de tentoonstelling de ontwikkelingen op dit gebied. Het calamiteitenweekend sluit aan bij de thema's van de tentoonstelling en laat zien hoe veiligheid op het spoor zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Daarom is tijdens het calamiteitenweekend naast al het moderne materieel ook veel historisch materieel te zien.
  Dit weekend komt tot stand dankzij de medewerking van ProRail, Strukton, BAM Rail, Volker Rail en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Het hele weekend zijn er spannende, spectaculaire en bijzondere demonstraties met groot en klein materieel. Het calamiteitenweekend vindt plaats op 22 en 23 oktober van 10 tot 17 uur, de entree is EURO 13,50 (museumkaart en kinderen t/m 3 jaar gratis). Klik hier voor meer informatie.

  Onderwerp: Regio moet snijden in brandweerzorg
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 18 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  MALDEN - De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid moet het mes zetten in de kosten van de brandweerzorg. Het is niet eerlijk dat gemeenten grote sommen geld uitgeven aan de brandweer, maar geen invloed hebben op de hoogte van de budgetten. Dat vindt de voltallige gemeenteraad van Heumen.
  Die roept nu, bij monde van raadslid Herman Katteler, andere gemeenteraden op de Veiligheidsregio tot bezuinigen aan te zetten.
  In de Veiligheidsregio worden ambulance- en brandweerzorg in achttien gemeenten gecoördineerd. De burgemeesters van die gemeenten vormen het bestuur.
  Het bestuur gaat, tot frustratie van de Heumenaren, in 2012 niet bezuinigen. Voor 2013 staat een bezuiniging van 1.5 procent gepland.
  Gemeenten hebben al veel drastischer bezuinigingen in werking gezet, maar kunnen niet aan een van hun grootste kostenposten komen. Het budget voor de brandweer moet, net als bij gemeenten, stijgen en dalen met de overheidsuitgaven, stelt de Heumense raad in een brief.
  De Heumense raadsleden hebben nu een standaardmotie opgesteld die andere raden kunnen aannemen om de Veiligheidsregio tot actie te dwingen. Volgens Katteler kan de brandweerzorg goedkoper, onder meer door efficiënter te werken en meer nadruk te leggen op preventie.
  De motie is niet gericht tegen de regionalisering van de brandweer, zegt Katteler: "We zijn er alleen op tegen dat de gemeenteraden het niet meer kunnen sturen. En dat alleen Heumen er volgend jaar al 1,2 miljoen euro aan kwijt is."

  Onderwerp: Samen een 'ramp' oefenen is van groot belang
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 18 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HOOGERHEIDE - Een Fokker 50 met motorproblemen moest gisteravond een noodlanding maken op de vliegbasis Woensdrecht en boorde zich daar bij in een gebouw. Gelukkig was het maar een oefening. De oefening was in elkaar gezet door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant waarbij werd samengewerkt tussen de gemeente Woensdrecht, de vliegbasis, de Veiligheidsregio en de Koninklijke Marechaussee. De Wet Veiligheidsregio's schrijft voor dat het rampenbestrijdingsplan van Vliegbasis Woensdrecht regelmatig geoefend moet worden. Met reden, bleek gisteravond, want niet alles liep van een leien dakje.
  Wat eerst alleen een brand op de vliegbasis leek, werd al snel opgeschaald tot een ramp waarbij de hulp van de brandweerteams van Woensdrecht, ambulances en de marechaussee werd ingeschakeld. Dat opschalen duurde te lang en ook was het voor de Woensdrechtse brandweerlieden niet duidelijk wat er aan de hand was.
  De oefening vond plaats op het ultramoderne brandweeropleidingscentrum op de vliegbasis. Na afloop vond er met de meer dan honderd deelnemers een evaluatie plaats. Volgens Henry Fischer van de veiligheidsregio, die de oefening coördineerde, werd gisteravond overduidelijk bewezen dat gezamenlijk oefeningen van groot belang is.

  Onderwerp: Hulpdiensten oefenen op de Lek
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 18 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De Veiligheidsregio's Gelderland-Zuid en Utrecht hebben zaterdag 15 oktober een oefening gehouden op de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal bij Wijk bij Duurstede. Het scenario was een scheepsramp waarbij een olietanker en een beunschip met elkaar in aanvaring waren gekomen.
  Diverse hulpdiensten en Rijkswaterstaat deden in de vroege morgen mee. Rederij VT stelde de tanker Victoria beschikbaar en Lekhaven BV het beunschip Animo. 'Een bemanningslid van me was gespiest in de machinekamer voorin, hij had een draad door zijn maag. Op een ponton naast het schip lag een vrouwelijk slachtoffer en in de machinekamer was brand. Ook daar was een slachtoffer gevallen. En dan waren er ook nog twee bemanningsleden overboord gevallen. Ik had die dag enorm veel personeel, het was erg geloofwaardig', vertelt schipper Marco Heuvelman van de Animo met een knipoog. 'Ik kreeg 15 man aan boord, die verspreid hulp verleenden. In het water lag een pop, maar er speelden ook echte mensen drenkeling. Die zullen het wel koud hebben gehad.'
  Ook op de Victoria was brand uitgebroken en waren drie gewonden gevallen. 'We hebben de hulpdiensten wegwijs gemaakt aan boord. Dat was nuttig', zegt directeur Niels Groenewold van VT. Alles is volgens hem goed verlopen en Heuvelman van de Animo beaamt dat. (TH)

  Onderwerp: College Oosterhout: achterstand snel wegwerken
  Thema: externe veiligheid
  Datum: 19 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OOSTERHOUT - Het college wil de achterstand die er is bij de actualisatie van milieuvergunningen in Oosterhout 'zo snel mogelijk' wegwerken.
  Dat zal echter niet binnen de in het huidige milieubeleidsplan 2010-2016 gestelde termijn van twee jaar kunnen gebeuren, zo stelt het college in het milieuwerkprogramma 2012. Daarvoor is de ambtelijke capaciteit op dit moment onvoldoende. Het college geeft nu prioriteit aan een inhaalslag, gebaseerd op de zwaarte van de risico's bij de betreffende bedrijven. "Actualisatie houdt in dat gecheckt wordt of de vergunning nog voldoet aan de huidige inzichten en wetgeving. Het is niet per definitie een bezoek van een ambtenaar", zo vertelt gemeentewoordvoerster Rian Vogels. "Een dergelijke actualisatie kan ook plaatsvinden naar aanleiding van een handhavingsbezoek dat we hebben gebracht."
  In het milieuwerkprogramma valt ook te lezen dat de gemeente Oosterhout van de provincie 80.000 euro ontvangt voor de uitvoering van het zogeheten externe veiligheidsbeleid: het omgaan met en opslaan van gevaarlijke stoffen. Daarbovenop ontvangt de gemeente een extra provinciale subsidie van 13.000 euro voor de controle van BRZO-bedrijven (Besluit Risico's Zware Ongevallen). 'Het borgen van de externe veiligheid heeft in 2012 hoge prioriteit.'

  Onderwerp: Borsele betaalt nog steeds veel voor tunnelveiligheid
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 19 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  HEINKENSZAND - De gemeenten Borsele en Terneuzen betalen onevenredig veel voor de veiligheid van de Westerscheldetunnel. Dat vindt de commissie Lauret, die de meest gewenste financiële structuur van de veiligheidsregio Zeeland onderzoekt.
  De commissie pleit voor een evenwichtige verdeelsleutel van de veiligheidskosten over alle Zeeuwse gemeenten. Wethouder Marga Vermue van de gemeente Borsele zei dat woensdag tijdens de presentatie van de begroting 2012.
  De wethouder vond het wrang te constateren dat, ondanks het advies van de commissie Lauret, in de nieuwe begroting van de veiligheidsregio staat dat Borsele en Terneuzen juist meer moeten betalen voor de tunnelveiligheid.
  "Daar snappen we niets van. Wij vinden dat de kosten van de tunnelveiligheid niet alleen door Borsele en Terneuzen betaald moeten worden."

  Onderwerp: Ontslag voor directeur Captijn Veiligheidsregio Zeeland
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 20 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  MIDDELBURG - De Middelburger Frans Captijn keert definitief niet meer terug als algemeen directeur van de Veiligheidsregio Zeeland.
  Het bestuur heeft besloten met terugwerkende kracht het contract per 1 oktober te ontbinden.
  Captijn is al ruim een jaar met ziekteverlof. Besloten is 'op een nette manier afscheid van elkaar te nemen'. De VRZ zit midden in een reorganisatieproces, dat door de algemeen directeur in gang is gezet. Zijn functie werd tijdelijk waargenomen door regionaal brandweercommandant Peter van Dijk, die in september vertrok bij de veiligheidsregio. De directie wordt sindsdien gevormd door GGD-directeur Ronald de Meij.

  Onderwerp: Effectieve ouderparticipatie bij jeugdstrafproces
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 20 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Voorlichting aan ouders en training van professionals leidt tot effectievere deelname van ouders aan de strafzitting van hun kind. Dit is de voornaamste conclusie uit het rapport Effectieve ouderparticipatie in het jeugdstrafproces van Ido Weijers en Kristien Hepping. Het rapport werd vandaag gepresenteerd in het Veiligheidshuis Utrecht.
  Effectieve ouderparticipatie in het jeugdstrafproces verscheen naar aanleiding van de Utrechtse pilot Versterken Betrokkenheid Ouders. Hierin werd de aanwezigheid en participatie van ouders tijdens de zitting van hun kind onderzocht. Doel van de pilot was om de betrokkenheid van ouders tijdens de zitting te versterken. Effectieve ouderbetrokkenheid kan bijdragen aan het voorkomen van herhaald delinquent gedrag.
  Het rapport werd gepresenteerd in bijzijn van Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, Johan Bac, hoofdofficier van justitie en Reinier ter Kuile, directeur justitieel jeugdbeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Onderwerp: Veiligheidsregio zet reddinsgbrigade in wachtkamer
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 21 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ALMERE - De toekomst van de Almeerse Reddings Brigade is in het geding gekomen nu de Veiligheidsregio Flevoland bij ongelukken en incidenten geen beroep meer wil doen op de reddingsbrigade. Dit blijkt uit een uitgelekt plan van de Veiligheidsregio.
  ,,Momenteel komen wij bij problemen op de randmeren bij Almere direct in actie. Volgens de plannen, zoals die nu in het rapport van de Veiligheidsregio staan, wijzigt dit en wordt alleen de Kustwacht nog gealarmeerd. Daarmee zou een essentieel onderdeel van de reddingsbrigade verdwijnen'', legt Patrick van Mourik, directeur van het Landelijk Bureau van de Reddingsbrigade, zijn zorgen uit.
  Daarnaast is Van Mourik bang voor een domino-effect. ,,Het zou kunnen betekenen dat de gemeente denkt dat de subsidie wel omlaag kan. Dat zou een enorme klap zijn, want dan kan de Almeerse tak van de reddingsbrigade een aantal dingen niet meer uitvoeren.''
  Van Mourik vindt dat de Veiligheidsregio voor de beurt praat. ,,Er loopt momenteel een pilot in andere delen van Nederland waarin de kustwacht en de reddingsbrigade nauw samenwerken. Dat verloopt uitstekend en dat kunnen wij ook aantoonbaar maken met cijfers. Ik denk dat de reddingsbrigade zeker een rol kan spelen in de 'search and rescue'. Het zou zelfs een verlies betekenen van de kennis van onze uitstekend opgeleide vrijwilligers. Bovendien staan we, naast de preventieve werkzaamheden die we al doen, continu paraat en zijn we sneller ter plekke dan wie dan ook. We rukken in Almere op jaarbasis ongeveer 200 keer uit. Dan is het wachten tot het een keer fout gaat omdat wij niet meer komen.''
  De directeur van de Reddingsbrigade hoopt dat een gesprek met zijn collega van de Veiligheidsregio de lucht kan klaren. ,,We zijn uitgenodigd voor een gesprek. De plannen zijn niet definitief dus ik denk dat we er in zullen slagen om het nu en belang van de reddingsbrigade duidelijk te maken.''

  Onderwerp: Veiligheidsregio voor Kanaalgebied
  Thema: veilighedisregio
  Datum: 21 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ZAANDAM - Eén veiligheidsregio voor het Noordzeekanaalgebied met Kennemerland, Zaanstreek/Waterland en Amsterdam is logischer dan Zaanstreek/Waterland bij Noord-Holland Noord voegen. Dat denken Geke Faber, burgemeester van Zaanstad, en Gerrie Ruijs, directeur van de veiligheidsregio. Ze zijn overtuigd van de noodzaak van een fusie.
  Dat Zaanstreek-Waterland te klein is voor een zelfstandige veiligheidsregio, leidt geen twijfel. ,,Op eigen kracht lukt ons dat niet'', zegt Faber in het 'vakblad' De Veiligheidsregio van oktober over het komen tot een sterke organisatie.
  ,,Zaanstreek-Waterland is een kleine regio en de kosten voor de noodzakelijke investeringen in kwaliteit en capaciteit moeten door slechts 350.000 inwoners worden gedragen. Dat is geen haalbare kaart.'' Kennemerland
  Faber en Ruijs denken echter dat een fusie met Amsterdam en Kennemerland veel logischer is dan een fusie met Kennemerland en Noord-Holland Noord, zoals het Rijk graag zou zien. Er zou een zogenoemde 'Noordzeekanaalregio' moeten komen. Met name bij incidenten in het Amsterdamse havengebied werken de drie regio's al veelvuldig samen.
  De drie Noordzeekanaalregio's hebben in 2009, na een gezamenlijke intentieverklaring, ook onderzoek naar een dergelijke fusie laten doen. De conclusies van het onderzoek, uitgevoerd door Price Waterhouse Coopers, waren niet onverdeeld positief. Zij wezen een dergelijke fusie 'voorlopig af'. Een fusie tussen Zaanstreek-Waterland en Kennemerland werd wel als 'kansrijk' beoordeeld. Een fusie tussen Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland werd als 'mogelijkheid' gezien.
  Faber en Ruijs denken echter dat het onderzoek wel degelijk aanknopingspunten tot een grote fusie biedt. Echter niet in één keer, maar stapsgewijs. De eerste stap zou daarbij de samenvoeging van de meldkamertaken zijn.
  Een andere taak waar de komende jaren aan gewerkt gaat worden, is de 'regionalisering' van de brandweer. Volgens Ruijs is na de mislukte poging tot samenvoeging van alle brandweerkorpsen in de Zaanse regio van een aantal jaren geleden de tijd daarvoor nu wel rijp.

  Onderwerp: Brandweercommandant Den Helder wordt gevangenisdirecteur
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 21 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Den Helder - De commandant van de gemeentebrandweer Den Helder, Gino Tibboel, maakt een opmerkelijke carrièreswitch. Hij gaat de Helderse brandweer verlaten en wordt per 1 januari 2012 vestigingsdirecteur van de penitentiaire inrichting Amsterdam.
  Gino Tibboel: "Na 25 jaar bij de brandweer te hebben gewerkt ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Die heb ik gevonden bij de dienst Justitiële inrichtingen."
  "Ik heb met veel plezier bij de brandweer gewerkt. Vooral de samenwerking met de brandweermensen was voor mij belangrijk: mensen met hart voor hun vak, die ontzettend gemotiveerd zijn. In mijn nieuwe functie draait het ook om mensen. Weliswaar op een ander vlak, maar dat is juist voor mij de mooie, nieuwe uitdaging."
  Gino Tibboel (49) heeft de afgelopen 25 jaar bij diverse brandweerorganisaties in de Kop van Noord-Holland gewerkt. Begonnen bij de Marinebrandweer, stapte hij in 2000 over naar de regionale brandweer, nu onderdeel van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. In 2007 vervolgde hij zijn carrière bij de brandweer Den Helder, waarvan hij in 2008 commandant werd. Over zijn opvolging is op dit moment nog niets bekend.

  Onderwerp: Korfwater: "Wat kost een NRG brandweer in Petten
  Thema: bedrijfsbrandweer
  Datum: 21 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  PETTEN - Tientallen bewoners van het Korfwater in Petten willen van de gemeente Zijpe weten wat het kost om bij bos- en duinbranden binnen een straal van vijf kilometer rondom de onderzoeksreactor tóch de bedrijfsbrandweer van NRG (Nuclear Research& consultancy Group) te laten uitrukken.
  De groep Korfwaterbewoners maakt zich grote zorgen over haar veiligheid nabij de onderzoekslocatie in de duinen en het Pettemer bos.
  Zij vinden het 'volstrekt onaanvaardbaar' dat ze per 1 januari niet langer kunnen rekenen op de NRG-brandweer, maar moeten wachten op het korps Bergen en de blusgroep Callantsoog.

  Onderwerp: Ton Strien ondertekent contract Rode Kruis
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 21 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OLST-WIJHE/RAALTE - De Veiligheidsregio IJsselland en het Nederlandse Rode Kruis hebben vrijdag hun jarenlange samenwerking bij rampenbestrijding weer bekrachtigd.
  Deze nieuwe overeenkomst werd namens de Veiligheidsregio ondertekend door Ton Strien. De burgemeester van Olst-Wijhe is lid van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio.
  Met deze ondertekening heeft IJsselland een landelijke primeur. Het is namelijk de eerste regio in Nederland waar het nieuwe landelijke modelconvenant is getekend. De GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen, onderdeel van de Veiligheidsregio) coördineert de inzet van geneeskundige diensten tijdens rampen, crises en zware ongevallen. Om dat goed te kunnen doen, maakt zij vooraf afspraken met partners in de zorgketen. Als belangrijke organisatie binnen de hulpverlening mag het Nederlandse Rode Kruis (NRK) dan natuurlijk niet ontbreken.
  Het Nederlandse Rode Kruis zorgt bijvoorbeeld voor speciaal getrainde vrijwilligers die kunnen helpen bij een ramp of crisis. Zij zijn bekend als SIGMA, Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie. Namens het NRK tekende Hans Groen, voorzitter van de noodhulpregio IJsselland.

  Onderwerp: Brandweer Opmeer krijgt Snel Interventie Voertuig (SIV)
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 22 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  OPMEER - De brandweer Opmeer heeft als eerste in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een Snel Interventie Voertuig (SIV). Hiermee kan sneller hulp aan burgers worden geboden.
  Een SIV is een voertuig dat uitgerust is met een nieuw blussysteem (one-Seven), licht hulpverleningsgereedschap en diverse ander materialen en gereedschappen. Na een gedegen opleiding en oefentraject is het de bedoeling dat de SIV in 2012 operationeel wordt. De SIV rukt uit met 4 brandweermensen. Omdat overdag zijn steeds minder brandweervrijwilligers beschikbaar is dit een winst want op een normaal brandvoertuig zitten 6 brandweerlieden.
  Voorafgaand aan de jaarvergadering van de brandweer Opmeer op 28 oktober zal de SIV worden overgedragen aan de gemeente.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.