Week: 41 van 9 tot en met 15 oktober 2011


Nieuws van Internet:
 • Aantal duikers kon eerder bij bootongeval Cuijk zijn
 • Grote oefening in spoortunnel Schiphol
 • Brandweer toetst vaardigheden in Yerseke
 • VenJ controleert hoe politie omgaat met telecomgegevens
 • Ruim 40 procent van criminele jeugdgroepen opgepakt
 • Opstelten: aanpak jeugdgroepen verloopt volgens plan
 • Opening Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland
 • Raadslid Morsink na verhoor vrijgelaten
 • Evaluatoren in spé op bezoek in Zaanstreek-Waterland
 • Brandweer houdt minder controles
 • Oefening op de vliegbasis
 • Veerpont in Millingen wordt ook blusboot
 • Brandweerposten oefenen samen bij horecagelegenheid
 • Brabantse industriëlen eisen anticrisisbeleid
 • Politie, GGD en Veiligheidsregio kiezen voor Nuon-terrein
 • Ruiken en proeven aan innovaties uit de regio
 • Duikteam Bergen op Zoom wordt opgeheven
 • Zeeland grotendeels geëvacueerd in oefening ongeluk kerncentrale
 • Aanvullend rapport over Expo-Gelderland
 • Tweede ambulance op Texel wegbezuinigd
 • Nieuwe baas brandweer Putten


 • Onderwerp: Aantal duikers kon eerder bij bootongeval Cuijk zijn
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  CUIJK - Een deel van de hulpdiensten had na de aanvaring maandagavond tussen een speedboot en een vrachtschip in Cuijk tien minuten eerder ter plekke kunnen zijn. Dat beweert commandant Paul Verlaan van Veiligheidsregio Brabant-Noord in De Gelderlander.
  Verlaan stelt dat de samenwerking tussen de zogeheten Veiligheidsregio's beter kan. Zo kon een aantal van de duikers na de aanvaring maandagavond tien minuten eerder in Cuijk zijn, als de Veiligheidsregio's beter op elkaar afgestemd waren. Nu werd een assisterende duikploeg uit Bergen, dat aan de andere kant van de Maas in Limburg ligt, te laat ingeschakeld. Het brandweerkorps valt namelijk onder de regio Limburg-Noord en niet onder Brabant-Noord. De duikploeg van Brabant-Noord moest dus vanuit Den Bosch komen, terwijl er in Bergen een voorhanden was.
  Tussen de huidige Veiligheidsregio's bestaan nog geen concrete samenwerkingsprotocollen, licht Verlaan toe. Volgens hem kijkt de meldkamer daardoor alleen binnen de eigen regio naar de dichtstbijzijnde duikploeg als er een calamiteit is. De commandant van Cuijk was echter bekend met de situatie en belde later alsnog naar het korps in Bergen.
  Verlaan betwijfelt daarentegen of die tien minuten levens hadden kunnen redden. "Duikers doen vooral bergingswerk. Om mensen te redden, moet je binnen een paar minuten ter plekke zijn." Momenteel wordt de huidige samenwerking tussen de regio's onder de loep genomen, aldus Verlaan.
  Maandagavond botste een speedboot met zeven mensen aan boord tegen een binnenvaartschip op de Maas bij Cuijk. Daarbij kwamen vier mannen om het leven. De brandweer zocht met een duikploeg naar de lichamen. Die werden dinsdag in de Maas gevonden. Familieleden, vrienden en belangstellenden herdachten zaterdagavond de slachtoffers op de plek waar het ongeluk plaatsvond.
  De politie onderzoekt nog de oorzaak van het ongeval. Mogelijk hebben de mannen te hard gevaren. Schippers pleiten inmiddels voor een strenger vaarbewijs.

  Onderwerp: Grote oefening in spoortunnel Schiphol
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 09 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  SCHIPHOL - De hulpdiensten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een grote oefening gehouden in de spoortunnel bij Schiphol. Tussen één en vijf uur 's nachts werden er door de Veiligheidsregio Kennemerland, Schiphol, Prorail en NS diverse scenario's in de tunnel nagespeeld, waaronder een treinbrand. Tientallen figuranten speelden als treinreiziger en moesten geëvacueerd worden.
  De hulpverleners moesten de figuranten via de nooduitgangen veilig naar buiten leiden waar ze werden opgevangen door politieagenten en medewerkers van de Koninklijke Marechaussee. Ambulancebroeders stonden klaar om aan gewonde mensen zorg te verlenen.
  Om het de hulpdiensten nog wat lastiger te maken wilde enkele reizigers weer terug de tunnel in of probeerden weg te lopen. De politie en Marechaussee moesten de menigte bij elkaar zien te houden.
  Tijdens de oefening waren er diverse wegen afgesloten en kon de luchthaven niet per trein worden bereikt. Tegen vijf uur liep de oefening ten einde en kon het treinverkeer weer worden hervat. Volgens de eerste berichten is de oefening goed verlopen.

  Onderwerp: Brandweer toetst vaardigheden in Yerseke
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 10 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  YERSEKE - De brandweerploegen van Stavenisse, Oosterland, Torenweg van de stadsgewestelijke brandweer Vlissingen-Middelburg en een gelegenheidsploeg met medewerkers van de Veiligheidsregio hebben zaterdag in verschillende categorieën de eerste plaats behaald tijdens de regionale vaardigheidstoets van de Brandweer Zeeland in Yerseke.
  Na een theorietoets en een alternatieve opdracht met de ploeg diende een realistische inzet te worden uitgevoerd. Dit betrof een brand met een ongeval op een schip in de haven van Yerseke. Bij die inzetten diende hulp te worden verleend aan slachtoffers en een brand te worden bestreden. Naast 31 brandweerploegen werkten de politie en ambulancedienst mee aan de toetsen.

  Onderwerp: VenJ controleert hoe politie omgaat met telecomgegevens
  Thema: externe veiligheid
  Datum: 10 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) scherpt de procedures aan voor het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecomgegevens (CIOT). Dit is de database waar alle klantgegevens van telecomoperators worden bewaard. Minister Opstelten meldt dat aan de Tweede Kamer.
  Een externe audit legde problemen bloot: er werd te veel opgevraagd door politiemensen die daarvoor niet de juiste autorisatie hadden. De procedures waren niet helder en de controle was inadequaat. De audit werd pas bekend na een beroep op de wet openbaarheid bestuur.
  Na druk vanuit de Tweede Kamer heeft V&J in april en mei een quick scan uitgevoerd bij zes politieorganisaties. Bij de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland, Brabant-Noord en de Koninklijke Marechaussee (kMAR) stonden de procedures goed op papier. Bij de korpsen Rotterdam-Rijnmond, Gelderland-Zuid en Drenthe was dat niet het geval. Inmiddels zijn daar ook de juiste stempels gezet.
  VenJ zegt de komende maanden de controle op de naleving in de praktijk op te voeren, met als stok achter de deur dat een politiekorps kan worden afgesloten van (directe eigen) toegang tot het CIOT.

  Onderwerp: Ruim 40 procent van criminele jeugdgroepen opgepakt
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 10 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Den Haag - Uit cijfers van de politie blijkt dat tot op heden 37 van de 89 criminele jeugdgroepen, ruim 40 procent, zijn aangepakt.
  Daarmee verloopt de aanpak van de criminele jeugdgroepen zeer voortvarend. Dat maakt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag bekend tijdens de opening van het Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland.
  Daarnaast meldt de bewindsman dat hij samen met staatssecretaris Teeven 120 cellen beschikbaar stelt in de PI Overamstel, beter bekend als de "Bijlmerbajes", om de criminele jongeren uit deze groepen snel en adequaat in te kunnen sluiten. De jongeren krijgen tijdens hun detentie te maken met op maat gesneden interventies en nazorgtrajecten.
  Het Kabinet heeft de aanpak van problematische jeugdgroepen hoog op de agenda staan. In mei 2011 kondigde Opstelten het actieprogramma criminele jeugdgroepen aan. Daarin stelde de minister zich, samen met het OM en de politie, als doel dat binnen twee jaar de 89 criminele jeugdgroepen die eind 2010 in kaart zijn gebracht, zijn aangepakt. Sindsdien zijn er al 37 van 89 criminele jeugdgroepen aangepakt. Dat wil zeggen dat individuen binnen deze groepen een (strafrechtelijke) interventie opgelegd hebben gekregen. Op deze wijze wordt de groepsdynamiek doorbroken.
  De minister is dan ook zeer tevreden met dit resultaat en spreekt zijn waardering uit naar de politie, het OM en de gemeenten voor de gezamenlijke aanpak.

  Onderwerp: Opstelten: aanpak jeugdgroepen verloopt volgens plan
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 10 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  De aanpak van criminele jeugdgroepen verloopt volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vlotjes. Sinds hij in mei aankondigde dat hij de 89 in kaart gebrachte jeugdgroepen gaat aanpakken, is inmiddels in 37 van dit soort groepen ingegrepen.
  In penitentiaire inrichting Over-Amstel komen 120 cellen voor opgepakte jongeren uit deze groepen. Dat maakt Opstelten vandaag bekend bij de opening van het Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland.

  Onderwerp: Opening Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 10 okotber 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Op 10 oktober openen Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en burgemeester Van der Laan gezamenlijk officieel het Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland. In het Veiligheidshuis werken verschillende partijen samen waaronder de gemeente, politie, het openbaar ministerie, de reclasseringsorganisaties, instellingen als de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, de stadsdelen en regiogemeenten. Naast jeugd en veelplegers zal het Veiligheidshuis zich met name richten op de Top 600. Dit zijn de 600 veelal jonge mannen van tussen de 18 en 24 jaar, die verantwoordelijk zijn voor een grote hoeveelheid ernstige misdrijven in de stad. Veel partijen die samenwerken om deze groep aan te pakken zijn nu onder één dak gebracht. Zo kan er makkelijker kennis uitgewisseld worden en wordt iedereen betrokken bij aanpak. In het Veiligheidshuis zullen dossiers worden bijgehouden van alle leden van de Top 600.
  De Top 600 wordt gevormd door personen die bij politie en justitie bekend zijn vanwege het plegen van meerdere gewapende delicten zoals straatroof, overvallen, woninginbraken, zware mishandeling, openlijke geweldpleging of moord en doodslag. In het Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland zitten alle organisaties die een rol spelen binnen de strafrechtketen en is er aandacht voor zorg, wonen, werk, het gezin en onderliggende problematiek.
  De veiligheidshuizen zijn voortgekomen uit de Ketenunits, een samenwerkingsverband tussen de ketenpartners waar jeugd en veelplegers op verschillende locaties gezamenlijk werden aangepakt. Er zijn twee Veiligheidshuizen in Amsterdam, een vestiging aan de Baarsjesweg en een aan de Wibautstraat. Door de samenwerking in de veiligheidshuizen wordt bijgedragen aan het verminderen van criminaliteit en overlast en het terugdringen van recidive. In de veiligheidshuizen wordt persoonsgericht, probleemgericht en omgevingsgericht gewerkt. Amsterdam wil binnen twee jaar de hele lijst met 600 criminele veelplegers hebben behandeld. Het huidige kabinet wil een landelijke dekking van Veiligheidshuizen. Bij de opening waren ook de burgemeesters van de regiogemeenten en voorzitters van de stadsdelen aanwezig.

  Onderwerp: Raadslid Morsink na verhoor vrijgelaten
  Thema: omgevingsvergunning
  Datum: 10 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  NEEDE - Raadslid Bennie Morsink van Ondernemend Berkelland is weer vrijgelaten. Bij de ontruiming van zijn sloopbedrijf werd hij maandagmorgen door de politie aangehouden.
  Volgens woordvoerder van provincie Gelderland, Michel Hulsink, was Morsink aangehouden, omdat hij niet wilde zeggen waar hij de spullen van zijn bedrijf naar toe had gebracht. "Morsink heeft in het weekend het grootste gedeelte van de troep zelf opgeruimd." Volgens Hulsink kan Morsink zich 'plotseling niets meer herinneren' van wat er dit weekend is gebeurd. "Dit is een illegale actie, daarom is hij door de politie meegenomen om zijn geheugen op te frissen."
  Het grond- en sloopbedrijf van Morsink, dat in strijd is met het bestemmingsplan, zou maandagochtend op last van de provincie Gelderland worden ontruimd. Maar toen politie en projectleiding rond 9.00 uur op het erf van Morsink aan de Koeweidendijk arriveerden bleek het meeste afval en bedrijfsmateriaal al verwijderd.
  Inmiddels zijn er plassen met olie aangetroffen, die moeten worden opgeruimd. Een deel van het ijzer is teruggevonden in het veld achter het bedrijf. Vaten met gevaarlijk afval zijn op dit moment nog spoorloos.
  OBL'er Morsink ligt al jaren in de clinch met respectievelijk de gemeente Neede, de gemeente Berkelland en de provincie Gelderland, omdat op het perceel van het sloopbedrijf een agrarische bestemming rust. Om hem te dwingen zijn bedrijfsactiviteiten te stoppen legde de provincie hem zelfs een dwangsom van 15.000 euro op, maar zonder resultaat.
  De provincie greep naar het laatste hulpmiddel: het toepassen van bestuursdwang. Daarvoor werd Gelderland afgelopen vrijdag in het gelijk gesteld door de rechtbank in Zutphen.

  Onderwerp: Evaluatoren in spé op bezoek in Zaanstreek-Waterland
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 11 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid leidt jaarlijks evaluatoren op voor multidisciplinaire oefeningen. Dit is een verplichting vanuit de Wet Veiligheidsregio's. Dinsdag 4 oktober was Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland gastregio voor de 16e Masterclass Evaluatoren. De studenten waren in de Zaanstreek voor een tweedaags bezoek. Ter afsluiting van hun opleiding draaiden zij een grote oefening mee en toetsten zo hun kennis aan de praktijk. Na deze tweedaagse volgt het examen. De evaluatoren worden na het behaalde examen opgenomen in het Landelijk Multidisciplinair Evaluatieteam.
  De studenten leren hoe zij de persoonlijke inbreng van deelnemers in een crisisteam evalueren. Zij observeerden in de ochtend een oefening van het Regionaal Operationeel Team (ROT). Het ROT coördineert op afstand de inzet van de samenwerkende hulpdiensten. De studenten Henk Ruessink van Veilligheidsregio Noord-en Oost-Gelderland en Karen van Giersbergen, crisismanager bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn enthousiast over de oefening en de opleiding: 'Het is een win-win situatie voor beide partijen. Wij nemen de kennis mee in ons werk en het is goed voor onze persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben de veiligheidsregio's een netwerk met opgeleide evaluatoren die ze kunnen inzetten tijdens hun oefeningen.'
  Het Landelijk Multidisciplinair Evaluatieteam zet maximaal vier dagdelen per jaar leden in bij Veiligheidsregio's bij grote multidisciplinaire oefeningen die zij organiseren. Zij worden niet ingezet binnen de eigen veiligheidsregio.
  Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) organiseert de Masterclass Evaluatoren (MCE) in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De opleiding is op basis van vrijwillige deelname. Twee keer per jaar start een masterclass met maximaal 10 studenten. Zij hebben drie keer een tweedaagse en sluiten de opleiding af met een examen. Eén keer per jaar organiseert het NIFV een terugkomdag voor alle gecertificeerde evaluatoren. Drie kerncompetenties vormen de basis van de MCE: het kunnen waarnemen (observeren), mondeling feedback kunnen geven (evalueren) en de verslaglegging (rapporteren). Erie Braakhekke, leermanager vanuit het NIFV: 'Trainer zijn tijdens de MCE is echt ontzettend leuk. De mensen zijn oprecht geïnteresseerd. Je hoeft ze niet aan te sporen of te motiveren'.

  Onderwerp: Brandweer houdt minder controles
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 12 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ETTEN-LEUR - De brandweer gaat minder vaak controleren op brandveiligheid vanwege bezuinigingen. Dat is een van de constateringen in de Bestuursrapportage 2011 van het college van B en W in Etten-Leur. 'Vanwege beperkte personele capaciteit is het onzeker of het geplande aantal controles uitgevoerd zal kunnen worden', zo staat er in het rapport te lezen. Brandweercommandant Claus Meijer bevestigt dat het korps krapper in de vaste krachten zit vanwege een vacaturestop. Het bestuur van de Veiligheidsregio bespaart kosten, omdat de 26 gemeentes Midden-West-Brabant minder willen betalen.
  Meijer: "Een vacaturestop heeft consequenties. Hierdoor kunnen we minder controles uitvoeren." Volgens Meijer probeert de brandweer alle controles zo goed mogelijk uit te voeren. Meijer: "We doen ons uiterste best, maar als we in de problemen komen, moeten we prioriteiten stellen."
  De verminderde brandveiligheidscontroles van de brandweer zullen vooral in de horeca en bij kleine kantoren merkbaar zijn. "Bedrijven met gevaarlijke stoffen en fabrieken die jaarlijks gecontroleerd worden, blijven we ook nu bezoeken", zegt brandweercommandant Claus Meijer, "Ook zorgcentra en andere plaatsen waar mensen minder zelfredzaam zijn, hebben onze prioriteit, maar bij sommige panden zullen we een keuze maken." Volgens Meijer is de gemeente de eerste verantwoordelijke als het om controles gaat. "De gemeente voert zelf alle reguliere controles uit.
  Wij worden ingehuurd voor de brandveiligheid. In sommige horecazaken en kleine kantoren is controle door de gemeente voldoende. In de horeca gaat het vooral om goede vluchtwegen. Daar kan de gemeente zelf wel toezicht op houden."
  Meijer is uiteraard niet zo enthousiast over de bezuinigingen, maar hij benadrukt wel dat de situatie 'van tijdelijke aard' is. Meijer: "We zitten in een overgangsfase. De Veiligheidsregio krijgt een nieuwe structuur. De bezuinigingen moeten eerst verwerkt worden. Ondertussen werken we aan een nieuwe opzet van onze organisatie, zodat we straks alle controles weer gewoon uit kunnen voeren."

  Onderwerp: Oefening op de vliegbasis
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 12 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  WOENSDRECHT - De Veiligheidregio Midden- en West-Brabant houdt maandag een multidisciplinaire oefening. Daarbij wordt samengewerkt tussen de gemeente Woensdrecht, de vliegbasis Woensdrecht, de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de Koninklijke Marechaussee.
  Deze oefening wordt georganiseerd in het kader van de wettelijke oefenverplichting zoals beschreven staat in de Wet Veiligheidsregio's. Deze schrijft voor dat het rampenbestrijdingsplan Vliegbasis Woensdrecht 'met gepaste tussenpozen' beoefend dient te worden, zowel op operationeel als stafniveau.
  Een rampenbestrijdingsplan is een uitwerking van een rampenplan. Een rampenplan beschrijft de procedures bij rampen in het algemeen, terwijl een rampenbestrijdingsplan zich op detailniveau richt op een specifieke ramp of locatie.
  Op een militair terrein zoals de vliegbasis gelden andere regels dan daarbuiten. Het rampenbestrijdingsplan schept duidelijkheid over wie in geval van nood verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de ontruiming van het terrein, zodat daar bij een ramp geen twijfel over kan bestaan.

  Onderwerp: Veerpont in Millingen wordt ook blusboot
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 12 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  MILLINGEN - De nieuwe veerpont in Millingen moet tegelijkertijd blusboot worden. Het nog te bouwen schip wordt daarvoor meteen uitgerust met onder meer een bluskanon. Voorwaarde is wel dat het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid daarvoor in de vergadering van komende vrijdag iets meer dan een ton uittrekt.
  Het dagelijks bestuur dringt erop aan nu geld beschikbaar te stellen omdat de scheepswerf de benodigde apparatuur dan meteen kan inbouwen.
  De nieuwe, vrijvarende pont van Millingen naar Pannerden gaat technisch een stapje verder dan het huidige veer, stelt commandant Frank de Kruijff van de brandweer Millingen, Ubbergen, Groesbeek. Er is nu al een contract met de veerbaas, die bij calamiteiten ervoor zorgt dat een opstapbemanning aan boord komt met allerhande apparatuuren naar de plaats des onheils wordt gevaren.
  Als het aan de Veiligheidsregio ligt, wordt de nieuwe pont nog meer een blusboot. De Kruijff: "Je moet dan denken aan het aanbrengen van voorzieningen als een verbeterd aggregaat, zodat je meer stroom aan boord hebt, een bluspomp in de machinekamer en een bluskanon." Het voordeel daarvan is volgens de brandweercommandant dat er minder apparatuur aan boord gebracht hoeft te worden en de hulpverlening 'een stuk sneller en betrouwbaarder' wordt.
  Het voorstel loopt vooruit op hoe de calamiteitenbestrijding op de rivieren in de toekomst wordt geregeld. Zeer waarschijnlijk is dat een van de echte blusboten uit de vaart wordt gehaald en ook in Tiel een pont wordt ingezet als brandweervaartuig.

  Onderwerp: Brandweerposten oefenen samen bij horecagelegenheid
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 12 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  St. Oedenrode - Op dinsdagavond 11 oktober stond de jaarlijkse gezamenlijke oefening van de brandweerposten Sint-Oedenrode en Son en Breugel op het programma. De twee posten, beide van een andere veiligheidsregio, oefenen één keer per jaar gezamenlijk om in de praktijk goed op elkaar te zijn afgestemd in geval van een echte calamiteit.
  Als object werd dit jaar De Vresselse Hut gelegen aan de Vresselseweg in het buitengebied van Sint-Oedenrode gekozen waar een realistische brand geënsceneerd werd waarbij ook nog eens veertien personen vermist waren.
  Omstreeks 20:00 uur werd het startsein voor de oefening gegeven. Nadat de eigenaar van de horecagelegenheid telefonisch melding had gemaakt van de brand kwam de eerste tankautospuit van Son en Breugel na enkele minuten voorrijden.
  In de keuken van De Vresselse Hut was brand uitgebroken welke voor veel rookontwikkeling zorgde. Snel werd er opgeschaald en kwamen er meerdere voertuigen van de beide brandweerposten ter plaatsen. Naast de plaatselijke brandweerleden hadden ook de Officier van Dienst en de Adviseur Gevaarlijke Stoffen een rol in deze oefening.
  Door de brand was de stroom uitgevallen waardoor wat apparatuur warm liep enop een andere locatie in het pand voor een tweede vuurhaard zorgde. Tijdens het COPI-overleg werd de bouwkundige tekening van het object bij kaarslicht grondig bekeken waarna een plan van aanpak gemaakt werd.
  Nadat allebrandweerlieden waren ingezet verliep de oefening gecoördineerd en goed. Metman en macht werd in de zware rook gezocht naar de veertien vermisten slachtoffers.
  Ook de politie verleende haar medewerking bij deze oefening. Zij waren met maar liefst zes man actief om de oefening mede in goede banen te leiden. Tevens zorgde zij ervoor dat het verkeer op de Vresselseweg een goede doorgang kon vinden tussen de vele brandweerwagen, slangen en hulpverleners.
  Enkele beoordeelaars keken toe hoe de oefening die avond verliep en indien nodig stuurde zij ter plaatse wat bij. Na ongeveer anderhalf uur was de brand geheel geblust en waren alle veertien vermisten overgedragen aan de ambulancedienst.

  Onderwerp: Brabantse industriëlen eisen anticrisisbeleid
  Thema: crisisbeheersing
  Datum: 12 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  EINDHOVEN - Brabantse topmanagers van onder andere Philips, de VDL Groep, ASML en DAF zijn bezorgd over de gevolgen van de economische crisis. De industriëlen en onderzoeksinstellingen binnen Brainport pleiten bij minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor de oprichting van een gezamenlijke taskforce crisisbeheersing.
  In die taskforce zouden ambtenaren van diverse ministeries en specialisten van Brabantse hoogwaardige industriële bedrijven zitting moeten nemen. Crisismaatregelen kunnen snel genomen worden als de situatie daarom vraagt.
  De noodkreet van de topmanagers is verwoord in een brief van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven aan minister Verhagen. Van Gijzel is ook voorzitter van Stichting Brainport.
  Volgens Van Gijzel in het bedrijfsleven in de regio erg gevoelig voor de crisis omdat veel producten worden geëxporteerd naar het buitenland. Dit jaar zullen de resultaten van de bedrijven daar nog niet lijden onder de aanhoudende economische tegenwind, maar er bestaan grote zorgen voor volgend jaar. Net zoals in 2008 kan het economisch klimaat snel omslaan. Daarom vinden de topmanagers dat de taskforce er moet komen om zo samen alert te zijn op wat gaat komen en snel in te kunnen grijpen met anticrisismaatregelen.
  De Brabantse bedrijven en onderzoeksinstellingen noemen als maatregelen exportgaranties, kredietverzekeringen, tijdelijke werktijdverkorting (deeltijd WW) en maatregelen om kenniswerkers in de regio aan het werk te houden.

  Onderwerp: Politie, GGD en Veiligheidsregio kiezen voor Nuon-terrein
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 13 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  ALKMAAR - Goedkoper en meer chemie tussen politie, Veiligheidsregio en GGD in deze regio. In een notendop de voordelen als genoemde instellingen bij elkaar in een gebouw kruipen. Een plek is er ook: tussen de Peugeotgarage en het Horizon College aan de Helderseweg. Vrijdag wordt een er door het Regionaal College een knoop over doorgehakt.
  De hele club heeft nu dertien panden in gebruik, verspreid over Alkmaar, Schagen en Hoorn. Met aansprekende gebouwen als het politiebureau aan het Mallegatsplein in Alkmaar bijvoorbeeld en dat van de Veiligheidsregio aan de Hertog Aalbrechtweg.
  In mei is de intentie uitgesproken bij elkaar in een gebouw te gaan. De afgelopen maanden is er druk gerekend. Het resultaat: het gebouw kan aanmerkelijk kleiner (ruim 30 procent). Van 23.000 vierkante meter naar 19.500. De cijferaars wijzen onder meer naar de goede resultaten die de GGZ in Heerhugowaard heeft opgedaan met flexwerken.
  Alles bij elkaar opgeteld besparen partijen samen minimaal twintig procent op de huisvesting. 'De drie' gaan het gebouw niet zelf financieren en onderhouden. Dat laten ze aan andere partijen over. De grond is van de gemeente Alkmaar.
  Van de huidige dertien gebouwen zijn er drie in bezit. Tijdens een vergadering vrijdag wordt besloten of het voorliggende plan deugdelijk genoeg is om een beslissing te kunnen nemen.
  Op het terrein aan de Helderseweg huisde in een grijs verleden een gasfabriek. Dat leverde een hoop viezigheid in de bodem op. Dat gebeurde overal in het land. De rotzooi wordt nu opgeruimd dankzij een saneringsplan van de provincie en wie er langs loopt ruikt de ongezondheid. Op het terrein staan snuffelpalen. Als de stank te groot wordt, neemt de aannemer maatregelen.
  De sanering van het terrein en daarna het bouwrijp maken, duurt tot mei/juni volgend jaar, aldus een woordvoerder van de provincie. Tegen die tijd zijn er 1800 vrachtwagens met vervuilde grond weggereden en staat er ook een nieuwe KPN-mast op de westpunt van het terrein. Als die klaar is, wordt de oude mast gesloopt en kan ook daar de vieze grond worden afgevoerd.

  Onderwerp: Ruiken en proeven aan innovaties uit de regio
  Thema: veiligheidshuis
  Datum: 13 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  TILBURG - Op 30 november vindt in het Deprez-gebouw in Tilburg het tweede Social Innovation Event plaats. Meer dan dan twintig bedrijven en instellingen presenteren dan hun nieuwste innovaties aan een breed publiek. Deelnemers zijn onder meer FUJIFILM, Incubate, BouwteamPlus en TextielLab.
  Het Social Innovation Event is onderdeel van het Open Innovatie Festival. Dit is een landelijk netwerkinitiatief waarbij overheidsorganisaties, bedrijfsleven, kennisinstellingen en burgers de handen ineen slaan om innovatie te bevorderen. Tilburg is één van de twintig Nederlandse steden die tijdens dit Festival een evenement organiseert.
  Het evenement in Tilburg staat in het teken van social innovation: een aanpak waarbij bedrijven en organisaties nieuwe vormen van samenwerking zoeken om marktconcepten en business modellen te ontwikkelen. Het uitgangspunt is dat samenwerking met onverwachte partners leidt tot onorthodoxe vernieuwingen. Daarbij kan het gaan om nieuwe mogelijkheden in arbeidsbemiddeling, slimme zorg, verbetering van sociale veiligheid of duurzaam produceren. Midden-Brabant is van oudsher sterk in social innovation, zeker wanneer het gaat om logistiek, onderwijs, cultuur en de service-industrie.
  Tijdens het voor iedereen toegankelijke Social Innovation Event ontmoeten deelnemers en bezoekers elkaar in een levendig programma met presentaties, publieksgesprekken en discussies. Deelnemers aan het Social Innovation Event zijn onder meer FUJIFILM, TextielLab, Avans Hogescholen, Incubate, BouwteamPlus, VolkerWessels en het Veiligheidshuis. Tijdens het evenement wordt de Social Innovation Award uitgereikt, een prijs voor de meest belovende aanpak op het terrein van social innovation. De winnaar krijgt een jaar lang advies en ondersteuning bij het uitwerken van zijn/haar idee of plan.
  Het Social Innovation Event is een initiatief van Midpoint Brabant, de Gemeente Tilburg en het Tilburg Social Innovation Lab. De organisatie is in handen van het Wereldpodium. Het evenement is bedoeld voor burgers, bedrijven en instellingen die op zoek zijn naar inspiratie, nieuwe ideeën en verbreding van hun markt en partners.

  Onderwerp: Duikteam Bergen op Zoom wordt opgeheven
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 14 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  BERGEN OP ZOOM - De duikteams van de brandweer in Bergen op Zoom en Willemstad worden per 1 november opgeheven.
  Daarvoor in de plaats komen zogeheten 'oppervlakte reddingsteams', voor ongevallen óp het water. Dat vertelt brandweercommandant Corné Hagenaars.
  In totaal waren er binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vier duikteams. Het duikteam van Tilburg valt ook weg, alleen de Bredase brandweer houdt een duikteam voor de hele Veiligheidsregio.
  De drie duikteams maken plaats voor tien oppervlakte reddingsteams. In Bergen op Zoom, Willemstad en Tilburg beginnen de teams per 1 november. De andere teams komen in Roosendaal, Steenbergen, Made, Hank, Moergestel, Waalwijk en Woudrichem. Zij beginnen op 1 januari 2012.
  "De reddingsteams zijn sneller ter plaatse en kunnen makkelijk reddingsacties óp het water uitvoeren", stelt Hagenaars. Daarbij valt te denken aan een bootje dat omslaat of een schaatser die door het ijs zakt. "Duikteams zijn veel meer bezig met bergingsacties ónder water. Uit onderzoek is gebleken dat vaker reddingsacties op het water worden uitgevoerd."
  Het afstoten van duikteams heeft te maken met bezuinigingen bij de brandweer. Het zou vier ton opleveren. "De opleidingseisen voor een duikteam worden steeds zwaarder. Scholing is duur, evenals het materieel. Ook de medische keuring voor duikers is strenger."
  Hagenaars is niet ontevreden over de ontwikkeling. "De nieuwe reddingsteams kunnen sneller uitrukken. Ze hoeven veel minder mee te nemen dan duikers." Bovendien komen er tien teams zodat hulp dichterbij is. Ook de druk op brandweerkorpsen wordt minder. "Bij de beroepsbrandweer, zoals in Bergen op Zoom, moest je altijd zorgen dat er voldoende duikers aanwezig waren voor een uitruk. Dat drukt zwaar op het werkrooster. In Willemstad bestond het duikteam uit vrijwilligers. Dan kun je niet eens garanderen dat er altijd een volledig duikteam aanwezig is als er iets gebeurt."

  Onderwerp: Zeeland grotendeels geëvacueerd in oefening ongeluk kerncentrale
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 14 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  MIDDELBURG - In totaal zevenhonderd bestuurders, ambtenaren en hulpverleners in Zeeland, Brabant, Den-Haag en Vlaanderen zijn woensdag en vandaag betrokken geweest bij de oefening Indian Summer.
  Het ging om een papieren exercitie rond een ongeluk met de kerncentrale in Borssele.
  Volgens voorzitter Koos Schouwenaar van de Veiligheidsregio Zeeland was de oefening 'nuttig en kan een dergelijk scenario niet vaak genoeg worden geoefend'. Over wat allemaal fout en goed ging, doet Schouwenaar nog geen uitspraak. De oefening was uitgeschreven door het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat ook verantwoordelijk is voor de uiteindelijke beoordeling. Die evaluatie verschijnt op z'n vroegst eind dit jaar.
  Het fictieve scenario voorzag in een technisch mankement aan de kernreactor. Daardoor kwam straling vrij en moest uiteindelijk de bevolking van Zeeland grotendeels worden geëvacueerd. Alleen Walcheren en West-Zeeuws-Vlaanderen bleven buiten de directe gevarenzone.

  Onderwerp: Aanvullend rapport over Expo-Gelderland
  Thema: omgevinsgvergunning
  Datum: 14 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  BEMMEL - Bureau Haskoning zal naar aanleiding van vele vragen bij de gemeenteraad van Lingewaard een aanvullend rapport opstellen over de vestiging van Expo Gelderland in Bemmel. Het rapport, dat op 10 november bij de raadsleden moet liggen, moet dieper ingaan op de haalbaarheidsstudie die al is uitgevoerd.
  Omdat de raad er op 29 september niet uitkwam of ze mee wil werken aan vestiging van de evenementenhal met wekelijkse automarkt is dat besluit uitgesteld. Daardoor lopen echter de procedures voor vestiging vertraging op. Omdat de automarkt op 1 april weg moet uit Utrecht wordt nu een ander traject gevolgd dan gepland.
  In plaats van een bestemmingsplanwijziging wordt een zogenoemd projectafwijkingsbesluit doorlopen. Dat betekent dat Expo Gelderland een omgevingsvergunning kan krijgen, ook al past vestiging van de evenementenhal met automarkt niet in het bestemmingsplan. Voorwaarde daarvoor is wel dat de gemeenteraad een 'verklaring van geen bedenkingen' (vvgb) afgeeft.
  Met het aanvullend rapport van Haskoning, de omgevingsvergunning die voor 14 november moet worden aangevraagd, een financiële verklaring en het businessplan van de initiatiefnemers op zak mogen de raadsleden op 30 november beslissen of ze de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen die hen wordt voorgelegd, accepteren. Doen ze dat, dan stemmen ze eigenlijk in met vestiging van Expo Gelderland op het oude veilingterrein in Bemmel.
  Ondertussen wordt beoordeeld of een milieu-effectrapportage nodig is voor de vergunning. Bovendien zal voor 30 november met omwonenden en ondernemers op Pannenhuis worden gesproken. Ook worden zij uitgenodigd voor een bezoek aan de Automarkt Utrecht.

  Onderwerp: Tweede ambulance op Texel wegbezuinigd
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 15 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  Den Burg - Texel heeft per 14 november geen tweede ambulance meer. Die wordt dan wegbezuinigd en vervangen door een zogeheten rapid responder.
  Hoewel burgemeester Francine Giskes vrijdag bij de Veiligheidsregio nog een pleidooi hield voor behoud van de ambulance, bleek dat tevergeefs. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
  Voor de zomermaanden juni, juli en augustus wordt een uitzondering gemaakt. Dan is er nog wel een tweede ambulance. De rest van het jaar wordt die dus vervangen door een rapid responder, een ervaren ambulanceverpleegkundige die wel beschikt over levensreddende apparatuur, maar geen patiënten kan vervoeren. Mocht dat wel noodzakelijk zijn, dan wordt daarvoor gebruikt gemaakt van een traumahelikopter.

  Onderwerp: Nieuwe baas brandweer Putten
  Thema: veiligheidsregio
  Datum: 15 oktober 2011
  Lees hier verder bij de bron van het bericht >>

  PUTTEN - Geurt Trip (52) wordt met ingang van 1 januari 2012 korpscommandant van het brandweerkorps Putten. Trip is woonachtig in Putten en werkt al ruim twintig jaar bij de brandweer in diverse officiersfuncties.
  In eerste instantie op de Noord-Veluwe en later binnen de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. In zijn huidige functie is hij als vakspecialist belast met de voorbereiding op ongevallen met gevaarlijke stoffen. Bij het korps Putten was hij in de beginjaren vijftien jaar actief als vrijwilliger. Ook gaf hij hier in zijn huidige functie diverse gastlessen en ondersteunde hij de oefenleiding bij grotere oefeningen. Naast zijn functie als commandant blijft Geur Trip werkzaam als adviseur gevaarlijke stoffen binnen de veiligheidsregio. Ook gaat hij werkzaamheden verrichten voor het brandweercluster Veluwe-West.
  De functie van korpscommandant Putten is een aantal jaren vacant geweest. Dit door het besluit te wachten met de aanstelling tot de komst van een nieuwe burgemeester in de gemeente Putten. De functie van brandweerkorpsen is in de tussentijd waargenomen door Ko van Losenoord. Deze heeft ook meegewerkt aan de samenwerking met Ermelo, Harderwijk en Nunspeet binnen het cluster West-Veluwe.


  Actueel:


  Begrippen:

  Crisis:
  een situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Crisisbeheersing:
  het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen.